Növényvédõ gépek kötelezõ felülvizsgálata

Agro Napló
A növényvédelemrõl szóló 5/2001.(I. 16.) FVM rendelet, illetve az ezt módosító 81/2003. (VII.9.) FVM rendelet kötelezõen elõírja a növényvédõ gépek típusvizsgálatát és a permetezõgépek idõszakos ellenõrzését. Az elõzõ számban a gépek típus minõsítésének rendszerét mutattuk be, ez alkalommal permetezõgépek felülvizsgálatáról foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, és ismertetjük a tervezett intézkedéseket.

A jogszabály 2005. január 1-től írja elő a szolgáltatás céljára használt 100 dm3-nél nagyobb tartállyal felszerelt permetező- és porlasztógépek 2 évente kötelező felülvizsgálatát.



Az üzemben lévő permetezőgépek felülvizsgálatának célját, módszereit és követelményeit az MSZ EN 13790 szabvány határozza meg. A felülvizsgálat három legfontosabb célja:

  • a gépkezelő biztonságának biztosítása
  • a növényvédőszerek által okozott környezetkárosítás veszélyének csökkentése
  • optimális növényvédelem a legkisebb növényvédőszer felhasználással.

A szabvány külön előírásokat tartalmaz a szántóföldi és a kertészeti permetezőgépekre.



A fontosabb vizsgálatokat és a követelményeket a szántóföldi permetezőgépeknél az 1 .táblázat, a kertészeti permetezőgépeknél a 2. táblázat tartalmazza:



Az időszakos vizsgálatokat a rendelet szerint az FVM MGI erre feljogosító tanúsítványával rendelkező ellenőrző állomások fogják elvégezni.



Állomás akkor tanúsítható, ha 

  • legalább gépésztechnikusi és középfokú növényvédelmi képesítésû, a Kamara

    hozzájárulásával kiadott vállalkozási engedéllyel rendelkező vezetővel,
  • a feladatra célirányosan felkészített, legalább 1 fő gépész szakmunkással,
  • és az előírt mérőberendezésekkel és eszközökkel rendelkezik.



A permetezőgépek felülvizsgálatához szükséges eszközök, mérőberendezések a következők:



Szántóföldi permetezőgépek felülvizsgálatához:

  • legalább 12 m hosszú és 1,5 m széles 0,1 méltávolságú vályúsor,
  • átfolyásméró a szivattyúk szállítási teljesítményének meghatározásához,
  • manométer hitelesítő 1,0 minőségi osztályú, 0-16 bar mérési tartományú hitelesítő

    manométerrel,
  • átfolyásmérő vagy mérőedény a szórófejek folyadékfogyasztásának ellenőrzéséhez,
  • szögmérő,
  • fordulatszámmérő 0-3000 min-1 méréstartománnyal,
  • mérőszalag,
  • gépjármû a mérőberendezések szállításához.



Kertészeti permetezőgépek felülvizsgálatához:

  • átfolyásmérő a szivattyúk szállítási teljesítményének meghatározásához,
  • manométer hitelesítő 1,0 minőségi osztályú, 0-60 bar mérési tartományú hitelesítő

    manométerrel,
  • átfolyásmérő vagy mérőedény a szórófejek folyadékfogyasztásának ellenőrzéséhez,
  • szögmérő,
  • fordulatszámmérő 0-3000 min-1 méréstartománnyal,
  • mérőszalag,
  • gépjármû a mérőberendezések szállításához.

A felszereléshez tartozik mindkét esetben kármentő, amely alkalmas a vizsgálatoknál kifolyt víz felfogására és összegyûjtésére.



A mobil kivitelû állomásokat a hatékony vizsgálatok és azonos mérési eredmények biztosítása érdekében célszerû lesz egységes mérőeszközökkel felszerelni. Elsősorban a következő mûszerek beszerzése szükséges:

  • számítógép vezérlésû, telemetrikus, ultrahangos vályúsor keresztirányú

    szórásegyenletesség meghatározásához (1. ábra)
  • átfolyásmérő szivattyú szállítási teljesítményének méréséhez (2. ábra)
  • ultrahangos szórófejvizsgáló berendezés (3. ábra).



A vizsgáló állomások felszerelése jelenlegi árszinten mintegy 10-15 millió Ft-ba kerül. Ez a beruházás csak rendkívül hosszú idő alatt térülhet meg. Ezért szükségesnek látszik az állomások létesítéséhez támogatást nyújtani. A vizsgálatok díja fedezheti az állomások mûködésének a költségeit.



A vizsgáló állomások várhatóan éves terv szerint mûködnek. Minden állomás megjelöli mûködési területét és a vizsgálatok helyszíneit, valamint időpontjait. A vizsgálati tervet az állomások január 15-éig benyújtják az Intézethez egyeztetés céljából. A terv elkészítésénél arra kell törekedni, hogy az év során bármely helységtől számított 15 km-es távolságon belül legyen felülvizsgálat. Adott településeken vagy körzetekben egy évben több alkalommal is végezhető vizsgálat. A tervet úgy kell összeállítani, hogy az a jelentkezők számától és más körülményektől függetlenül tartható legyen. A vizsgálati tervet véglegesítés után nyilvánosságra kell hozni.



Felülvizsgálatra a permetezőgép tulajdonosának a felülvizsgálati kötelezettség lejártát megelőző 30 napon belül kell jelentkeznie. A jelentkezést az állomás címére kell beküldeni, amely levélben értesíti a permetezőgép tulajdonosát a vizsgálat időpontjáról. A felülvizsgálat elvégzéséig a permetezőgép rendeltetés szerint használható.



A gép tulajdonosa vagy megbízottja a megjelölt időpontban a üzemképes, tiszta permetező géppel és annak üzemeltetésére alkalmas traktorral lesz köteles megjelenni. A permetező gép tartályában a névleges térfogat 25%-ékának megfelelő mennyiségû tiszta víznek kell lenni. A vizsgálatok térítéskötelesek lesznek. A térítés díját az FVM állapítja meg. A gép tulajdonosa vagy megbízottja a vizsgálat megkezdése előtt köteles a vizsgálati díj befizetését igazoló nyugtát az állomás vezetőjének átadni. A gépek vizsgálata az egységes metodika alapján kerül végrehajtásra. A gép tulajdonosa vagy megbízottja a vizsgálatoknál jelen lehet. A vizsgálati eredményeket az előírásos jegyzőkönyvben kell rögzíteni.



Ha a felülvizsgálat eredménye megfelelő, az állomás kiadja a permetezőgép mûködési engedélyét és az igazoló matricát. Ha a permetezőgép állapota a felülvizsgálat eredménye alapján nem megfelelő, a permetezőgép mûködési engedélyt nem kaphat. Amennyiben a gépen észlelt hibák vagy hiányosságok rövid úton elháríthatók (például fúvókák vagy manométer cseréjével), akkor a vizsgálatot lehetőség szerint még az adott helyszínen, új időpont megjelölésével, a vizsgálati díj ismételt megfizetésével újból el kell végezni.



A permetezőgépek mûködési engedélyét a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat ellenőrzi.



A rendelet a szolgáltatás céljára használt permetezőgépekre írja elő kötelezően az időszakos felülvizsgálatot. Ebbe a kategóriába esnek a gépibérmunka-vállalkozók és a gépkörök permetezőgépei. Sajnálatos módon ezekről a gépekről sincs pontos kimutatás. Az egyéb, esetenként szolgáltatásra is használt gépekről még kevesebb információ áll rendelkezésre. Bár csak korlátozott számban, várható azonban, hogy a vizsgálatra nem kötelezett gépek egy részét is ellenőrzésre viszik. Az önkéntes felülvizsgálatot a térítési díj mérséklésével, vagy átvállalásával lenne célszerû elősegíteni.



A vizsgálati igények tehát nehezen becsülhetők meg. Egy állomás külföldi tapasztalatok és a vizsgálati eljárás ismeretében naponta körülbelül 10-12 db gépet vizsgálhat meg. Figyelembe kell venni azt is, hogy a növényvédelmi munkák idény jellege miatt a tavaszi időszakban fog jelentkezni a vizsgálati igény nagy része. Az állomások a szükséges áttelepülések miatt a rendelkezésre álló időnek csak egy részében végezhetnek vizsgálatot. Induláskor a felülvizsgálati igények kielégítéséhez becslések szerint 10-15 vizsgáló állomás szükséges.



A rendelet a felülvizsgálatot 2005. január 1-től írja elő. Az idő rövidsége miatt mielőbb tisztázni kell, hogy az állomások létesítéséhez milyen támogatás vehető igénybe, össze kell gyûjteni a jogosultság megszerzésére irányuló igényeket, és a mérőeszközök beszerzésére tendert kell kiírni. A tender értékelése és elbírálása után sor kerülhet az eszközök beszerzésére és az állomások részére a jogosultság megadására Az állomások személyzete részére 2004 végén felkészítő tanfolyamokat kell tartani a vizsgálati rend, a követelmények, és az ellenőrzési módszerek megismertetése céljából.



Remélhető, hogy az időszakos felülvizsgálatokon résztvevő gépek száma, illetve köre a továbbiakban bővülni fog, és ez a védekezések eredményességének és biztonságának növelését, valamint a környezet védelmének jelentős javulását fogja eredményezi.



Dr Dimitrievits György, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06