A kukorica cinkhiányát kiváltó okok és a gyógyítás lehetõségei

Agro Napló
A cink az élõ szervezetek számára nélkülözhetetlen mikroelem. A növényi enzimek (enoláz, aldoláz, karboxipeptidáz, lecitináz stb.) mûködését szabályozza. Részt vesz a növény fehérje- és auxin anyagcseréjében is. A cink hiánya a növények gátolt növekedését, a levelek rozettás jellegû sárgásfehér-fehér klorózisait, valamint a virágok korai lerúgását eredményezi. Az anyagforgalmi zavar következményeként a termés mennyiségének csökkenése mellett jelentõs minõségromlással is számolnunk kell.

A kukorica cinkigényes növény. Magas cinkigényéből fakadóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki az állományok kisebb-nagyobb Zn hiánya, melyre a kukorica élénken reagál. Cinkhiány esetén a kukorica növekedése visszafogottá válik, az ízközök megrövidülnek, és az állomány „lemarad” az adott fenológiai fázisra jellemző növénymagasságtól (1. ábra).

A hiány következtében az idősebb leveleken a középér mellett mindkét oldalon fehéres - halványsárgás klorotikus csíkok keletkeznek. Ezek a levélalaptól egészen a csúcsig futnak, azonban a középér, a levélszélek és a levélcsúcs zöld marad (2. ábra). Az eleinte finom csíkozottság idővel egyre szélesebbé válik. Tartós hiány esetén a levél szürke, bronzszínû lesz, majd nekrotizál (3. ábra).

Az egészen fiatal levelek is jellegzetes hiánytüneteket mutatnak. A fiatal kukoricalevelek a Zn hiány következtében világossárgák, közel fehér színûek lesznek (4. ábra). Ezt a jelenséget „rügyfehéredésnek” nevezzük.

A vegetatív szervek károsodása mellett, amennyiben nem sikerült a hiányt pótolni, a generatív szervek fejlődési rendellenességeit is megfigyelhetjük. Krónikus cinkhiány esetén a virágképződés késik, sőt sok esetben el is marad. A virág- és termésképzési zavarok következtében erős hiány esetén akár 80 %-kal is csökkenhet a hektáronkénti termés mennyisége.

A cinkhiány a kezdeti tünetek megjelenésekor még orvosolható, azonban gyakorlati szempontból legnagyobb jelentősége a talajvizsgálatokon alapuló megelőzésnek van. A talajvizsgálati eredményekre épülő tápanyagellátással a rendelkezésre álló adatok és az ismert fontosabb összefüggések alapján nagy biztonsággal tervezhető termesztett növényeink Zn ellátása.

A talajok összes Zn tartalma mintegy 10-300 mg kg-1 érték között változik. A növények számára hozzáférhető, felvehető Zn formák mennyisége azonban ennél az értéknél jóval alacsonyabb és számos tényező befolyása alatt áll.

A talaj felvehető Zn tartalmát befolyásoló talajtulajdonságok a következők:

- A talaj kémhatása (mésztartalma), amely alapvető hatással van a talaj Zn szolgáltató képességének alakulására. Alacsonyabb pH (pHH2O7,2) azonban a cink megkötődése várható.

- A P - Zn antagonizmus révén a talajok magas foszfortartalma jelentősen csökkenti a növények által felvehető Zn mennyiségét.

- A Na alkálikus talajokon a szódás lúgosság emelkedésével jól oldódó Na-Zn vegyületek képződnek, ezáltal nő a Zn felvehetősége.

Fenti összefüggések alapján, amennyiben területünk nagy mésztartalmú, vagy a talaj oldható foszfortartalma jelentős, mindenképpen indokolt a Zn trágyázás.

Szükségességének magállapításához a talajok kötöttsége (fizikai félesége), valamint EDTA oldható Zn tartalma alapján az 1. táblázat nyújt további segítséget.

  • táblázat: A talajok Zn ellátottságának

    határértékei (Buzás és mtsai, 1979)
  • Arany-féle kötöttség EDTA-oldható Zn mg kg-1
    gyenge
    50 (agyag) 3,5

    A kukorica cinkhiányának pótlására talaj-, valamint levéltrágyák egyaránt alkalmazhatók. Erőteljes Zn hiány esetén együttes alkalmazásuk a leginkább célravezető. A nagyüzemi kísérletek eredményei alapján javasolt hatóanyag-mennyiségeket a talajok kémhatása, valamint foszforellátottsága alapján a 2. táblázat mutatja be.

  • táblázat: A javasolt Zn-trágya-hatóanyag mennyiségek a talajok kémhatása,

    valamint foszforellátottsága alapján (Buzás és mtsai, 1979)
  • A talaj foszforellátottsága pH KCl
    6,5
    Közepes Levélpermet

    10 t ha-1 össztermésre (fő és melléktermék együtt) 0,5 kg Zn ha-1
    Talajba 3 kg Zn (ZnSO4) 5 kg Zn (ZnSO4) ha-1

    3 kg Zn-kelát ha-1
    Igen jó Talajba 5 kg Zn (ZnSO4) ha-1 10 kg Zn (ZnSO4) ha-1

    5 kg Zn-kelát ha-1

    Levéltrágyaként a 0,5-1,5 %-os cinkszulfát (ZnSO4) oldat javasolható. A kijuttatás a növénytermesztési technológiától függően összeköthető a kukorica növényvédelmi, valamint egyéb kezeléseivel. A növényeket először 6-8 leveles állapotban, majd 2-3 hét elteltével 1-2 alkalommal célszerû permetezni. Jegyezzük meg, hogy erőteljes Zn-hiány esetén a levéltrágyázás önmagában nem elegendő a hiány megszûntetésére!

    Talajtrágyázáskor a Zn trágyákat (cinkszulfát, cink-ammóniumfoszfát, cinkoxid, valamint egyéb, a kereskedelemben kapható, mikroelem-tartalmú mûtrágyák, komplexek) a talajon keresztül alkalmazzuk. A talajon keresztül adagolt cinktrágyákat az őszi alaptrágyázással egy időben, illetve bizonyos esetekben vetéskor, startertrágyaként célszerû a talajba juttatni. Utóhatásuk általában 2-3 évre tehető. A cinkhiány orvoslására ajánlott cinktrágya hatóanyag-mennyiségek általában 3-10 kg ha-1 nagyságúak. A terület nagy mésztartalma, valamint jó-igen jó foszforellátottsága esetén saját kutatásaink alapján esetenként a 30-50 kg ha-1 hatóanyag-mennyiség kijuttatása is célravezető lehet.

    Általános irányelvként tartsuk szem előtt, hogy bázikus kémhatású talajokon a pH értékek és a növény által felvehető mikroelemek mennyisége közötti kapcsolat alapján a savasan ható mûtrágya formákat célszerû előnyben részesíteni. A kémhatás ily módon történő időleges csökkentése ugyanis bizonyos esetekben (gyenge hiány esetén) már önmagában elegendő lehet termesztett növényeink mikroelem-hiányának mérsékléséhez.

    Dr. Kalocsai Renátó - Dr. Schmidt Rezső - Dr. Szakál Pál

    Nyugat-Magyarországi Egyetem

    Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

    Mosonmagyaróvár

    Felhasznált irodalom

    Blaskó, L. - Zsigrai, Gy. (2003): A mûtrágyázás és a mészállapot összefüggései réti csernozjom talajon. In: Blaskó, L. Zsigrai, Gy. (szerk.) Mûtrágyázás, talajsavanyodás és meszezés összefüggései az OMTK kísérlethálózat talajain. Karcag - Keszthely. Regiocon Kiadó, Kompolt

    Buzás, I. (szerk.) (1983): A növénytáplálás zsebkönyve. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

    Krüger, W. (1985): Mais Krankheiten + Schädlinge. Saaten Union, Hannover

    Menyhért, Z. (szerk.) (1985): A kukoricatermesztés kézikönyve. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

    Patócs, I. (szerk.) (1989): A növények táplálkozási zavarai és betegségei. Agroinform, Budapest

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!