Szervessav alkalmazások technikai megoldásai az NTR Kft gyakorlatában

Agro Napló
Szemes termények tartósítása A szemes termények szervessavas tartósításának legfõbb oka és indoka, hogy a nagy tömegû és hosszú idejû tárolás alatt mindig történik valamilyen, a minõséget, a takarmányhigiéniát rontó esemény. Leggyakrabban a visszanedvesedés és annak következményei.

Éppen ezért a szemek kezelését minél előbb, döntően a betakarításkor kell elvégezni. A kezelés helye bárhol lehet a betakarítás-betárolás útvonalon. A kezelési pont és eszköz minden esetben egy szállító-keverő csiga a termény haladásának útjában. A csöves szállítócsiga palástján rögzített szórófejek a csiga belsejébe porlasztják a folyadékot és a körkörös mozgásban előrehaladó szemek több oldalról is tartósító szerrel érintkeznek. A folyadékot egy speciális folyadékadagoló berendezés juttatja a szórófejekhez.

A magyarországi gyakorlatban a következő kezelési variációk fordulnak elő:

Kombájn - kombájn üritőcsiga - szállítójármû

Kombájn - szállítójármû - mobil garatos csiga - szállítószalag tárolótér

Kombájn - szállítójármû - garatos csiga - betároló/ szalag, rédler, serleges felvonó stb./

Kombájn - szállítójármû - tisztító - csiga - betároló

Kombájn - szállítójármû - szárító - csiga - betároló

Mint a felsorolásból látszik, történik kezelés kombájntisztán, szárítás nélkül és szárítás után is.

A kezelő csiga méretezését úgy kell megválasztani, hogy a korábbi betároló rendszer kapacitása ne csökkenjen. A termények áthaladási sebességét tolózárral szabályozzuk, és a csatlakozó részekhez hangoljuk. Mivel a csiga motorjának fordulatszáma állandó, a beállított csiga teli garattal mindig ugyanannyi szemet szállít. A dózis alkalomszerû beállítása majd folyadékadagoló szabályozásával történik.

Fontos mûszaki jellemzője a csigának, hogy min. 30º-os emelkedéssel kell beépíteni és legalább 3oo –s fordulatszámmal kell rendelkeznie.

A szórófejek egy 80-100 cm csőszakaszon helyezkednek el, a teljes csigahossz minimálisan 2 m kell, legyen.

Az adagolás legfontosabb eleme a folyadékadagoló. Azon kívül, hogy a folyadékmennyiség beállítását végezzük vele, az egész kezelés vezérlését az adagolás védelmét is ez az egység látja el. A kívánt adagolási érték a vezérlésen beállítható, így üzem közben a tényleges átfolyás értéknek a beállított értékkel meg kell egyeznie. Ezt a beállított értéket a rendszer figyeli, és üzemzavarok esetén automatikusan leállítja a kezelést. Ennek a védelemnek különös jelentősége van a nedves kukorica tartósító kezelésénél.

A kezelések pontossága egyrészt a technológia biztonságát, másrészt a költségek minimalizálását szolgálja. A pontosságot növeli és a kezelés automatizmusát eredményezi, hogy az indítást és leállítást egy vagy két rezgőrudas szintkapcsolóval oldottuk meg. A szintkapcsolók a rendszer terménnyel való telítettségét őrzik. A szemes termény egy általunk meghatározott ponthoz érve elindítja a kezelést, illetve a terményáram megszûnésekor ugyanott vagy egy másik ponton leállítja azt.

A tartósító kezelésnél alkalmazott dózis függ a termény nedvességtartalmától és a tervezett tárolási időtől. Az NTR Kft a szakmában alkalmazott dózisokat az elmúlt 10 évben kipróbálta. Kialakított az alkalmazott technológiához illő saját dózist, amelyet a gyakorlatban üzemi körülmények közt tesztelt. A saját tapasztalatainkat alapul véve összeállítottunk egy táblázatot amely minden körülmény között alkalmazható.

Noha a táblázatban csak a nedvességtartalom és a tárolási idő függvényében határozzuk meg a dózist, tudjuk, hogy egyéb tényezők is befolyásolják a tárolás minőségét:

A termény betakarításkori állapota:

  • A szántóföldi gombafertőzöttség mértéke
  • A szemek szennyezettsége, porossága
  • A törött szemek aránya

A tárolótér körülményei:

  • A tartószerkezet, határolófal anyagának hővezető és hőszigetelő képessége (fém, beton, fa stb.). A kondenzvíz-képződés mértéke és gyakorisága.
  • A tárolótér fertőzöttsége a raktári gombák által.
  • A tároló gépészeti színvonala. A tárolótér szellőztethetősége.

Az időjárás következményei:

  • A 24 órás hőmérsékletingadozás mértéke
  • A külső és belső páratartalom

Ezeket a körülményeket nem lehet egységesen egy táblázatba foglalni. A gyakorlatban a helyi üzemi tapasztalatokat figyelembe véve kialakulhat egy szokás, amely eltérhet az általunk javasolt dózistól. Az NTR dózisajánlata a legkritikusabb tárolási kürülményekre készült és mindez ideig hibátlanul megfelelt.

A cikk szerzője: Bognár László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agtech Summit: az agrárium jövője

Agtech Summit: az agrárium jövője

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban rendezte meg hazánk első kifejezetten agrár startup-okról, az induló vállalkozásokról szóló rendezvén...

Konferencia a jövő agráriumáról

Konferencia a jövő agráriumáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ez év november 24-én rendezi meg a kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű rendez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?