Augusztustól új pályázati felhívások szerint nyújthatóak be az AVOP pályázatok!

Agro Napló
Jó hír a nyár végére, hogy a meleg, szabadságolásos idõszakok ellenére megszülettek a módosított AVOP pályázati felhívások. Azért kell ezt jó hírként értelmeznünk, mert a változtatások egyrészt sok már eddig benyújtott AVOP pályázattal kapcsolatban felmerült problémát kiküszöbölnek, másrészt, mert bizonyos tekintetben kedvezõbbé váltak a pályázati feltételek.

A pályázati felhívások közzétételével (2004. július 30.) a korábban megjelent pályázati felhívások hatályukat vesztették. Az új rendelkezés értelmében a július 30. napjáig benyújtott, de még el nem bírált pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban MVH) már a jelenlegi felhívás alapján értékeli. A pályázatot érintő, módosult feltételek teljesítésére a pályázóknak hiánypótlás keretében nyílik majd lehetőségük. A változások körét a „1.1 Mezőgazdasági beruházások támogatásának” rendszerén keresztül próbáljuk meg bemutatni – természetesen a teljesség igénye nélkül, igyekezve kiemelni a fontosabb elemeket.

Ha eddig valakiben kétség merült fel az egyik alapvető jogosultsági feltétel, a mezőgazdasági árbevétel 50%-os mértékének kiszámításával kapcsolatban, most egyértelmû választ kap, ha beletekint a pályázati anyagok mellékleteibe.

Ott ugyanis pontosan rögzítésre kerültek

  •  a mezőgazdasági árbevételek kategóriái:

 TEÁOR 01.1-01.3      Növénytermelés, állattenyésztés, vegyes gazdálkodás

TEÁOR 01.4               Növénytermelési, állattenyésztési szolgáltatás

TEÁOR 02                  Erdőgazdálkodás

TEÁOR 01.5               Vadgazdálkodás

TEÁOR 05                  Halgazdálkodás

  •  és a mezőgazdasági tevékenység árbevétel arányának számítási módja:

Mezőgazdasági nettó árbevétel

-

Feldolgozásra vásárolt mezőgazdasági alapanyagok vásárolt értéke

Összes nettó árbevétel

-

Eladott áruk beszerzési értéke,

Közvetített szolgáltatások beszerzési értéke

A gazdaságok az életképesség követelményének teljesítésében a pályázók nagy engedményt kaptak azzal, hogy a beruházás befejezését követő első évben kell elérniük az 1.530.000.-Ft összegû standard fedezeti hozzájárulást, ami a pályázati csomagban található táblázat segítségével egyszerûen kiszámítható. A „Helyes gazdálkodási gyakorlat”-ban meghatározott kötelezettségek betartásának tárgyában változás nem történt, de a közeljövőben változik az ezt tartalmazó 4/2004 (I.13) FVM rendelet.

A támogatható fejlesztési célok között a beruházásoknál a korábbihoz képest két új elemet fedezhetünk fel. Az új felhívás szerint pályázni lehet építéssel nem járó mosó-, fertőtlenítő és tisztító berendezések, illetve mezőgazdasági hasznosítású pótkocsik beszerzésének támogatására is.

A pályázatban szerepeltetett, nem közbeszerzési eljárás alá eső fejlesztéseket, beruházásokat  legalább két árajánlattal, illetve az érvényes építési normagyûjtemények (ÉN-ÉNK) alapján készített részletes, tételes költségvetéssel kell alátámasztani.

Egyszerûsíti a helyzetet, hogy a ezentúl nem kell felkeresni a kvóták betartásának tárgyában az MVH kirendeltségeket, mivel a pályázó a kvótaigazolás másolatával, vagy nyilatkozattal igazolhatja, hogy a beruházás megvalósulásával nem történik országos szinten olyan mértékû termelés-bővülés, amely kvótatúllépéshez vezethetne.

Végre napvilágot látott a kedvezőtlen-adottságú települések listája, amelynek alapján a 45%-os mértékû alaptámogatáshoz 10% további támogatás pályázható. Az új listát látva gondolom sokan csalódnak majd, mivel az elmúlt évben érvényben lévő kedvezőtlen térségi listához képest ez sokkal kevesebb – összesen 778 – települést tartalmaz. A pályázó a jogosultságot abban az esetben szerzi meg a 10%-ra, ha a pályázatban hivatkozott összes földterület 50%-ot meghaladó mértékben kedvezőtlen besorolás alá esik. Fel kell hívnunk azonban a figyelmet, hogy az 50%-os mértékû támogatási szint elérése már közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettségét is maga után vonja. Ez alól kivételek az egyéni cégek és egyéni vállalkozók. Pályázati szempontból ebbe a körbe sorolhatóak a családi gazdaságok és az őstermelők is.

Árnyaltabbá vált az új kiírás szerint a fiatal gazdálkodók meghatározása. Az 5%-os mértékû kiegészítő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik:

  • első vállalkozásukat a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül indították,
  • a pályázat benyújtásakor 40. életévüket még nem töltötték be,
  • szakirányú középfokú végzettséggel, vagy aranykalászos gazda minősítéssel, illetve mezőgazdasági főtevékenységre vonatkozó egyéni vállalkozói, őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek.

Támogatási mértéket érintő változás, hogy a támogatásra eső ÁFA (amely az ÁFA törvény értelmében nem igényelhető vissza) az új rendelkezés értelmében növeli a támogatási alapot. Gyakorlatiasan megközelítve ez azt jelenti, hogy a vissza nem igényelhető ÁFA-nak közel felét támogatásként megkaphatjuk majd, ha pályázatunk sikeres.

A pályázati célok finanszírozási előírásaiban gyökeres változások nem történtek. A pályázat benyújtásakor továbbra is nyilatkozni kell a 25%-os mértékû saját forrás rendelkezésre állásáról. Ez az összeg hitelből is finanszírozható, amelynek meglétét legkésőbb a támogatási szerződés megkötésekor ajánlattartási határidőt is tartalmazó hitelígérvénnyel, vagy hitelszerződéssel kell igazolni. A további forrásoknak szintén legkésőbb a szerződéskötéskor rendelkezésre kell állni.

Meg kell említeni, hogy az új AVOP pályázatok már az Európai Unió előírásaival összhangban kerültek kiírásra. Ellentétben tehát pl. egy SAPARD pályázattal, AVOP pályázatunk készítésekor nem elsősorban a beruházás gyors megtérülését kell majd bizonyítanunk, hanem azt, hogy vállalkozásunknak elengedhetetlenül nagy szüksége van a pályázott támogatásra. Ezt az elvet jó lesz szem előtt tartanunk!

Fontos és nem változott elem, hogy a beruházások a pályázat befogadását követően saját felelősségre megkezdhetőek. Ilyen esetekben azonban különösen figyelni kell a közbeszerzési kötelezettség esetleges fennállására. Szükség esetén a közbeszerzési eljárás feltételesen a pályázat benyújtása előtt is lefolytatható. Ilyenkor a teljes közbeszerzési dokumentációnak a pályázat részét kell képeznie.

Remélem azt már minden pályázni szándékozó olvasónk tényként kezeli, hogy a támogatás folyósítása esetén fedezetet kell nyújtanunk az MVH számára, mivel a jogszabályok ezt kötelezővé teszik. Most azonban már azt is tudjuk, hogy a támogatási összeg 120%-ának megfelelő mértékû zálogfedezetet, vagy azt kiváltó bankgaranciát, készfizető kezességvállalást kell felajánlani. A zálogfedezet harmadik személy tulajdonát is képezheti.

Gyakorlatilag nem változtak a teendők a pályázatok benyújtását illetően. Nyomtatott és CD változatban fogadják be őket az MVH illetékes kirendeltségei. Kicsit szigorodott viszont a befogadásra való jogosultság feltételrendszere.

A rossz kódszámmal benyújtott pályázat hiánypótlás nélkül elutasításra kerülhet. Ugyanez történik ültetvénytelepítés esetén, ha a tûzelhalásra hajlamos fajták aránya meghaladja az 50%-ot. Természetesen a korábban rögzített kizáró okok továbbra is élnek.

A fent ismertetett módosításoknak köszönhetően tehát elmondható, hogy valamivel könnyebben teljesíthetővé váltak az AVOP pályázatok feltételei. Továbbra is érvényes azonban az, hogy a támogatásokat csak hibátlanul összeállított, jól megalapozott pályázatokkal lehet majd elnyerni.

A cikk szerzője: Dr. Novák László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!