Cukorrépa-gyomirtás – csak kíméletesen!

Agro Napló
A 2004-es évben elõször alkalmazott uniós piacszabályozási rendszernek köszönhetõen a cukorrépa termesztése ismét az agrárium egyik legjövedelmezõbb ágazata lett.

A jó terméshez a cukorrépának kedvező esős, meleg időjárás is nagymértékben hozzájárult.

A tapasztalt, szakértő cukorrépa-termesztők azonban tudják, hogy mindezen felül a sikerhez elengedhetetlenül fontos egy, a cukortermést jelentősen befolyásoló technológiai elem, a gyomirtás megfelelő kivitelezése.

A 2003-as év nagy szárazságát követően a 2004. évben lehullott nagymennyiségû csapadék okozott helyenként meglepetéseket a cukorrépa gyomirtásában. A helytelenül megválasztott készítmények, illetve készítménykombinációk nemcsak a gyomokat „engedték el”, de a cukorrépát is visszavetették a fejlődésben.

A különböző gyomirtási időpontokban (PPI, Pre, Post) elvégzett kezeléseknél nagyon fontos szempont, hogy az adott készítmény kíméletes legyen a kultúrnövénnyel szemben. A cukorrépa rendkívül érzékenyen reagál mindenféle stresszhatásra, amit okozhat károsító (pl. gyomnövények), vagy az alkalmazott herbicid is. Egy bedolgozott gyomirtószer a cukorrépa gyökérzónájába mosódva vontatott, elhúzódó kelést, egyenetlen tőszámot eredményezhet, ami a maximális cukorhozamot már a vegetáció elején korlátozza. A nem megfelelő tartamhatás pedig a gyomok idő előtti újrakelését eredményezheti, ami jelentős gyomirtási plusszköltségeket jelent a termelő számára.

A cukorrépagyomirtásban máig meghatározó GOLTIX 90 WG nevû készítmény használatával ezekkel a gondokkal nem kell számolnunk! A GOLTIX szelektivitása kiváló, a legkíméletesebb készítmény a répával szemben. Levélen és talajon keresztül egyaránt hatékony, ezért gyomirtó hatását sokáig megőrzi. Felhasználása a cukorrépa bármely fenológiai állapotában lehetséges a kultúrnövény károsítása nélkül. Alkalmazhatjuk vetés előtt bedolgozva, kelés előtt, illetve kelés után is.

A csak posztemergens gyomirtásra alapozott technológia előnye, hogy költségtakarékos és növekszik a hatékonyság. Feltétele, hogy a cukorrépával együtt kelő gyomnövények ellen már védekezni tudjunk. A GOLTIX 90 WG használatával a kelő, szikleveles répa károsítása nélkül irthatjuk az érzékeny stádiumban lévő kétszikû gyomnövényeket.

A GOLTIX 90 WG a cukorrépa legfontosabb kétszikû gyomnövényei ellen jó hatékonyságú. Önálló alkalmazása esetén Bio-Film 0,3 l/ha dózisával javasoljuk kijuttatni. Egyszikû gyomnövények elleni védekezéshez kombináljuk Agil 100 EC megfelelő dózisával. 

A cikk szerzője: Dr. Lukács Domonkos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!