A KWS nemesítõház téli szimpóziuma Hajdúszoboszlón

Agro Napló
A KWS SAAT AG mintegy 150 éves tapasztalattal, magas szintû nemesítõi háttérrel támogatja a mezõgazdasági termelõket.


Az idei 7. kelet-magyarországi téli szimpóziumát a KWS hagyományosan Hajdúszoboszlón, de új helyszínen, a Hotel Silverben rendezte meg, közel 300 termelő részvételével.






Claus Hoeck, a KWS SAAT AG régióigazgatója üdvözölte a résztvevőket, megköszönte a termelők bizalmát, hogy a régióban 2004-ben is közel 15 000 ha-on termelték a KWS cukorrépafajtáit, továbbá felhívta a figyelmet a KWS kiemelkedő teljesítményû kukorica-, napraforgó- és repceajánlatára.

Czibere Lajos, a KWS Agroszerviz kelet-magyarországi szakembere ismertette a cukorrépafajták 2004. évi nagyparcellás kísérleti és nagyüzemi eredményeit, bemutatta a cég 2005-ös fajtaajánlatát.






Kelet-Magyarországon 2004-ben a KWS 21 gazdaságban 8 cukorrépafajtát állított kísérletbe, amelyek alapján megállapítható, hogy cukortartalom tekintetében a BELINDA, VALENTINA, valamint az EVELINA és LIANA fajták kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.



A kísérleti eredményeket a nagyüzemi tapasztalatok is visszaigazolták. A termelők meggyőződtek, hogy ezek a cukorrépafajták nemcsak cukortartalomban, hanem beltartalmi értékeiket tekintve is kiemelkednek a mezőnyből. A KWS-fajták biztosítják azt a 10 t/ha cukorhozamot, amellyel a termelők az Európai Unióban is versenyképesek maradhatnak.



A 2005-ös évre a KWS a következő a cukorrépafajtáit ajánlja a termelők figyelmébe: EVELINA, LIANA korán cukrosodó kettős toleráns fajták, valamint VALENTINA, BELINDA, TRIPLEX kimagasló cukortartalmú rizománia-toleráns fajták.



A KWS SAAT AG részéről dr. Volker Stephani bepillantást nyújtott a KWS sikereiről a fonálféreg- (nematoda) rezisztens cukorrépafajták (pl. PAULETTA) nemesítésében. A KWS várakozásai szerint a jövőben ezen fajták iránt Magyarországon is növekedni fog a kereslet.



Néhány gondolat az újdonságokról. A 2005-ös évben a KWS 2 új fajtával jelenik meg a piacon: az ABELINA kimondottan cukordús rizománia-toleráns, valamint a LAVINA korán cukrosodó, erőteljes cerkospóra-rezisztenciával rendelkező kettős toleráns fajta. 


A szimpózium második részében Pallós Mihály, a KWS RAGT Hybrid Kft. értékesítési és termeltetési vezetője elmondta, hogy a KWS SAAT AG a cukorrépa mellett a kukorica-vetőmagok terén harmadik az európai piacon. A KWS magyarországi leányvállalata a francia RAGT nemesítőházzal való együttmûködésük során meghatározó piaci részesedést ért el.



A cég történetében fontos mérföldkőnek számított a 2002-ben  Muronyban alapított nemesítőtelep, amely a KWS délkelet-európai nemesítési központjaként kiemelt fontosságú. Az állomás csúcstechnikát képviselő gépei, sokrétû teljesítményvizsgálatai, a kitûnő szakemberekből álló nemesítő csapat hosszú távra hivatott a KWS sikerét garantálni.



Ennek megfelelően a cég széles fajtaválasztékával minden termelői igényt kielégít.



A már bevált  kukoricafajták ismét bizonyítottak: elismerten kimagasló produktivitás, optimális vízleadás, stabil hozam minden körülmények között. A magas beltartalmi kívánalmaknak eleget tevő legkeresettebb fajtákat, mint a LAUREAT (KWS 353), KWS 328 és AUDE (KWS 383), kedvező árfekvésük teszi még vonzóbbá.



A kukorica fajtakínálatot ismertető északkelet-magyarországi regionális vezető, Fecsó Zoltán elmondta, hogy az utóbbi években a KWS fejlesztéseit egyre intenzívebben az új genetikai háttérrel rendelkező kukoricahibridek nemesítésébe koncentrálja. Ezen fajták közül a KWS 2376, AMANDHA, JUXXIN és LAXXOT fajták komoly kihívást jelentenek mind a FAO 300, mind pedig a FAO 400-as éréscsoport hibridjeinek. Az idei évben elvégzett kis- és nagyparcellás kísérletekben egyaránt kiemelkedő eredményeket értek el. 



A KWS silókukoricák terén Európa-szerte komoly elismerésnek örvend. Mint ahogyan azt a már ismert DANTE, illetve az új silókukorica-generációt képviselő KAREN is bizonyítja, a nagy zöldtömeg, magas szárazanyagtermés, kedvező szem–cső arány kérődzők számára kiváló fogásnak számít.



Mielőtt azonban a vendégek is a vacsoraként felszolgált „fogásokra” tértek volna, Kiss Levente, a KWS RAGT Hybrid Kft. délkelet-magyarországi regionális vezetője néhány szóban ismertette a cég napraforgó fajtakínálatát. A 2005-ös év jelszava a KWS számára: „Fő a biztonság!”. Ennek jegyében a korábbi évekből már ismert HELIASOL RM (Helia 04) mellett a BAROLO (Helia 06) és TUSCANIA (Helia 18) hibridek peronoszpóra-rezisztens (RM) változatai kerültek piacra. Magyarországon egyedülálló módon a kettős védelmet valamennyi KWS-fajta esetében a teljes körû peronoszpóra-rezisztencia mellett a felár nélküli Apronnal történő csávázás teszi teljessé. S „akik a végén is számolnak…” azoknak az előadó az RAGT nemesítőház új, ígéretes és kiváló kísérleti eredményekkel büszkélkedő fajtáját, a TELLIA RM-et ajánlotta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?