A DEKALB napraforgóhibridek 2004-ben is a legjobbak között!

Agro Napló
A MONSANTO jelenleg a világ legnagyobb vetõmagforgalmát bonyolító nemesítõ és kereskedelmi vállalata, mely évrõl évre jelentõs emberi és anyagi erõket fordít kutatásra és fejlesztésre.


Az elmúlt évek kiemelkedően eredményes kukoricanemesítési és forgalmazási eredményei mellett a napraforgó területén is jelentős fejlődés mérhető. A DEKALB célja a hatékony portfoliófejlesztés, ezen belül is a környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó – elsősorban szárazságtûrő –, nagy stabilitású és termőképességû, magas olajtartalmú napraforgóhibridek bevezetése.



Fejlesztőmunkánk alapját a jól megszervezett és jól mûködő kísérleti hálózatunk képezi, melyben az elmúlt 4 évben nemcsak mennyiségi, de jelentős minőségi fejlődést is sikerült megvalósítanunk. Úgy gondoljuk, hogy a nagyszámú, magas színvonalon kivitelezett, megbízható kísérletekből származó adatbázis, a korszerû módszerekkel történő összehasonlítás és értékelés nyújthat csak megfelelő alapot termékeink értékvizsgálatára, megmérettetésére és pozicionálására. Ennek jegyében alakítottuk ki többlépcsős kísérleti rendszerünket, melyek eredményeit együtt értékeljük az állami kísérletek eredményeivel. 2004-ben már az OMMI 10–16 kísérleti állomásának adatai mellett a saját 12 kisparcellás, a 18 üzemi fejlesztési, és a szerte az országban elvetett mintegy 80 bemutató kísérlet eredményeit értékelhettük. A kísérletek színvonalának érzékeltetésére hivatkozunk a 18 üzemi fejlesztési kísérlet 3,571 t/ha-os átlagára, mely a 2004. évi országos rekordtermést 1t/ha-ral előzi meg. (1. sz. ábra) Ez a kimagasló eredmény utal a kísérletek jó technológiai színvonalára és a kísérletekben elvetett hibridek kiváló genetikai értékére. A kísérletek átlagos 5,6 CV%-a pedig a kisparcellás kísérletekben elvárt megbízhatósági értéknél is jobb!




Visszatekintve a rendkívül száraz 2003. évi eredményekre, napraforgóhibridjeink közül a GEOL, a SAMBASOL és a RUMBASOL már nagyüzemi körülmények között is bizonyították, hogy kiváló szárazságtûrő képességgel rendelkeznek.

Hibridjeink 2004-ben – a 2003-as évtől alapjaiban eltérő, csapadékos évben is elvárásainknak megfelelően nagyszerûen teljesítettek, bizonyítva ezzel kiváló alkalmazkodó képességüket és stabilitásukat. A 2004. évi eredményekben egyébként a késői kitavaszodás miatti későbbi vetések, a vetést követő csapadékos időjárás preemergens gyomirtószereket támogató hatása, a későbbiekben hulló, átlagosnál ugyancsak több csapadék betegségekre és gyökérdőlésre hajlamosító, érést hátráltató hatása is jelentkezett A 2. sz. ábra jól szemlélteti a 2004-es évjárat hatásainak eredőjeként az elmúlt évihez hasonlítva megnövekedett termést és az ezzel ellentétes irányban elmozduló, lecsökkent olajtartalmakat.

A grafikonból az is kiolvasható, hogy hibridjeink közül a GEOL kiváló stabilitásának köszönhetően idén is a legjobb eredményt érte el. A tavalyi abszolút győztes SAMBASOL megőrizte kimagasló olajtartalmát és nagy termését, míg újonnan bevezetett RUMBASOL hibridünk is úgy termésben, mint olajtartalomban a legjobbak szintjén végzett. Az eredmények értékét növeli, hogy ezek a nagyszerû eredmények az üzemi kísérletekben születtek, ahol Partnereink meggyőződhettek a kísérletek, mérések és értékelések pontosságáról és hitelességéről!



A GEOL egy igazi korai hibrid, melyet Partnereink már 2003-ban, azaz a bevezetés évében kedvezően fogadtak, mert középmagas, kitûnő szárszilárdságú, szép és jól termékenyült tányérú, egészséges és rendkívül kiegyenlített állományokkal mutatkozott be. Kaszattermése tetszetős, nagy ezerszemtömegû, s ami még fontos, hogy az átlagosnál magasabb az olajtartalma. Az elmúlt 2 év egyik sikerhibridje, mely az egymástól eltérő évjáratokban is az üzemi kísérletek egyik bajnoka volt.

A SAMBASOL és a RUMBASOL 1-2 nappal későbbi érésû. Míg a SAMBASOL elnyerheti az olajversenyt és elnyerhetné a napraforgó szépségversenyt – középmagas, a szárat dúsan körülölelő kisebb méretû, sokáig zöldellő levelek, kissé bókoló, ideális állású, szép kiegyenlített tányérok jellemzik –, addig a RUMBASOL egy szokatlan habitusú, viszonylag magas, kiugró fejlődési eréllyel bíró, hatalmas, szép tányérokat nevelő hibrid. A genetikai fejlődés abban mutatkozik meg, hogy a GEOL-énál még magasabb olajtartalom és a kiemelkedő terméspotenciál mellett az egyik betegségekkel szemben legellenállóbb hibridek közé sorolható.

Az ITANOL tavaly és az idén is a legjobbak egyike volt az OMMI-államilag elismert kisparcellás kísérleteinek. 2003-ban az összesített OMMI-kísérletek olajtermés-rekordere volt, míg 2004-ben a Székkutason mért 5,32 t/ha-os termésével az összes állami kísérlet rekordtermését hozta el!



53–55 000-es hektáronkénti termőtővel az üzemi táblákon is realizálni lehet kiemelkedő genetikai terméspotenciálját. Középmagas, generatív alkat, szép tányérok, kitûnő megtermékenyülés és nagy ezerszemtömegû kaszatok jellemzik.

A kínálatunk további hibridje a FLOYD – kistestû, kiegyenlített és jól termékenyült tányérokkal –, mint az egyik legkorábban érő, igen korai hibrid kiváló termése és kiemelkedő olajtartalma révén egy olcsó – deszikkálás nélküli! – és igen eredményes napraforgó-termeléshez biztosítja a genetikai alapot.

A FLORIX-ot régóta kedvelik és keresik, főleg a nyugat-magyarországi területeken. A zömök, nagy és sokáig asszimiláló levélzetû, hatalmas tányérokat nevelő középkorai hibrid elsősorban termésstabilitásával és kimagasló olajtartalmával nyerte el Partnereink tetszését.

 A RIGASOL PR évek óta egyik közkedvelt hibridünk. A koraiak közül is az egyik legkorábbi érésû, középmagas, generatív megjelenésû, konzekvensen 100%-osan megtermékenyült tányérokat és garantáltan a legnagyobb ezerszemtömegû kaszattermést produkáló hibridünk azon kevés fajták egyike, melyet a „szakma” rövid időn belül kiválasztott, mert árértékaránya és genetikai képességei a kedvezőtlen adottságú területeken is páratlan stabilitást és eredményességet garantálnak.

Az üzemi táblákon is visszaigazolt kísérleti eredményeink alapján tehát elmondható, hogy a DEKALB napraforgóban is rendelkezik kiváló genetikai alapokkal, melyek eltérő termelési és évjárati feltételek között is sikerrel termeszthetők.

Úgy érezzük, hogy a DEKALB napraforgóhibridek is tükrözik azt az elkötelezettséget, mellyel a MONSANTO minden munkatársa a Termelők, Tisztelt Partnereink szolgálatában áll, és megbízható, minőségi termékkel akar szolgálni egy eredményes gazdálkodást!



A cikk szerzője: Riczu István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!