Versenyképesség és jövedelmezõség a cukorrépa-termesztésben

Agro Napló
Az Európai Unióba történõ belépéssel jelentõs változás következett be a cukorrépa termesztésében is. Az EU 2006-ra meghirdetett cukorreformjának három kompromisszumos javaslata közül bármelyik is kerül elfogadásra, nagy kihívást jelent a termesztõk és feldolgozók számára.

Erre fel kell készülni, az ehhez szükséges elemzéseket el kell végezni, amely szoros kapcsolatban van a versenyképesség és jövedelmezőség megtartásával, illetve fokozásával. Ezért a témakörben az ilyen irányú információk megismerése elősegíthetik az alkalmazkodást a cukorrépát termelők számára.

A cukorrépa-termesztés helyzete

A világszerte alapvető élelmiszer, a cukor előállításának döntő része cukorrépából és cukornádból történik. A világ összes cukortermelése 2003-ban 148 millió tonna, ennek közel kétharmada cukornádból készül. A legnagyobb cukortermelők (ezek India, Brazília, valamint az EU) együtt a világtermelés 43%-át adták. A világpiacon cukorból túlkínálat alakult ki, ami néhány év rekordtermésével és a fogyasztási igények igen szerény emelkedésével magyarázható. Az Európai Unióban előállított cukor mennyisége 15–18 millió tonna cukor között változott, ennek 98%-a a répacukor.

Magyarországon a cukorrépa vetésterülete a korábbi vetésterület közel felére csökkent (2004-ben 60 000 ha). A szállítási joggal rendelkező termelők száma integrátorokkal együtt jelenleg mintegy 750.

A megfelelő fajtaválaszték és termesztési hagyományok ellenére termésátlagaink a fontosabb cukorrépa-termelő országok hozamaiból is többnyire jelentős mértékben elmaradnak.

A cukorrépa-termesztés hazai helyzetének legjellemzői a következők:

• az alacsony hozamaink nem versenyképesek az EU termésátlagaival és a répa cukortartalmával (a fehércukorhozam az EU országaiban 8–10 t/ha, Magyarországon 5–7 t/ha)

• versenyhátrányt jelent a mûszaki ellátottság elavultsága, az eszközök pótlásához szükséges tőke hiánya

• az elaprózott birtokstruktúra

• a bekövetkezett termelői differenciálódás, melynek legfőbb oka a szakismeret és tőkehiány

Bővebben a SWOT-analízis (1. táblázat) keretében kerül bemutatásra.








A cukorrépa-termesztés gazdasági megítélése

A cukorrépa-termesztés eredményét, hasonlóan a többi növénytermesztési ágazathoz, a termeléshez felhasznált ráfordítások volumene és ezek értéke, valamint az előállított termékért kapott bevételek nagyságának egymáshoz való viszonya határozza meg. A vizsgált növénynél az árak nagyságát korábban a monopolhelyzetben lévő feldolgozók határozták meg. A csatlakozást követően rövid távon pozitív változásokra lehet számítani a magas átvételi minimálárnak („A” répa esetében 46,72 euró/t)  köszönhetően. Kedvezőtlen tendencia, hogy Romániában és Csehországban a répafeldolgozás volumene egyre emelkedik, másrészt az EU kedvezményes kereskedelmi megállapodást kötött a volt Jugoszlávia néhány utódállamával, amelynek keretében mennyiségi korlátozás és vám nélkül vihető be a cukor az EU piacára. Amennyiben ez az olcsó cukor hozzánk is érkezik, a hazai termelők válságba kerülhetnek.

A 2. és 3. táblázatokból megállapítható, hogy a termelési érték a társas vállalkozásoknál 2002-ben az 1999. évhez viszonyítva 23,4%-kal, az egyéni vállalkozóknál 32%-kal emelkedett, szemben a 8,7%-os társasvállalkozói és 18%-os egyéni vállalkozói termelési költségekkel.









Ebből következik, hogy a jövedelmek a társas vállalkozásoknál több mint duplájára, az egyéni vállalkozásoknál közel 70%-kal növekedtek.

A változás annak ellenére következett be, hogy a termésátlagok átlagosan 15%-kal csökkentek.

A 2004. évet alapul véve az előzetes adatok alapján számolva a termelési érték 450-480 ezer Ft/ha, a termelési költség 300-320 ezer Ft/ha körül realizálódik, ami azt eredményezi, hogy hektáronként 130-180 ezer Ft/ha jövedelem realizálható. Az Európai Unióban történt belépéssel ez az eredmény az átvételi minimálárral és 40 t/ha-os termésátlaggal számolva érthető el. A hivatalos 2004-es adatok még nem álltak rendelkezésemre a cikk elkészítésekor, de a becslések alapján az országos termésátlag megközelíti az 50 t/hektárt.

A versenyképesség növeléséhez szükséges intézkedések:

• Az ökológiai tényezőkhöz alkalmazkodó technológiamegválasztás, az ehhez szükséges kísérletek beállítása és az eredmények kiértékelése és megvitatása a termelőkkel.

• A szakszerûen öntözött területek növelése a termésátlagok és a fehércukorhozam emelésével.

• Az elavult és magas betakarítási veszteséggel dolgozó géppark fokozatos lecserélése az EU-támogatások segítségével.

• A költség- és víztakarékos talajmûvelés.

• A növényvédelemnél a talajherbicidek kelés előtti bedolgozása helyett lehetőleg posztemergens kezeléseket alkalmazzanak.

• A gyomirtást márt a gyomok szikleveles állapotában el kell kezdeni, továbbá az állomány nyári lombbetegségek elleni kezelések elvégzése.

• A talajvizsgálatra alapozott, kiegyensúlyozott mûtrágyázás, különös tekintettel a nitrogénadagolásra.

• A betakarításnál fontos a répafej alacsony aránya, mivel a fejben igen magas a melaszképzők koncentrációja.

• Az előtisztítás széles körû alkalmazása, az átrakodások számának csökkentése a fellépő cukorveszteségek miatt.

Mindezen intézkedések a termelővel szemben új kihívásokat és magasabb költségeket eredményeznek, de csak ezekkel biztosítható hosszú távon a magyar cukoripar fejlődése és tartós versenyképessége.

A cikk szerzője: Dr. habil. Salamon Lajos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!