Az állattenyésztés szolgálatában

Agro Napló
2004. szeptember 23–25. között immár hetedik alkalommal rendezték meg Kaposvárott a Pannon Állattenyésztési Napokat, amely az õszi idõszak legjelentõsebb országos tenyészállat-kiállításának és mezõgazdasági szakvásárának tekinthetõ.

A rendezvény fővédnöke dr. Németh Imre Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter, védnökei a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara, a Pannon Lovas Akadémia és a Somogy Megyei Területi Agrárkamara voltak. Horn Péter akadémikus, a Kaposvári Egyetem rektora a rendezvény jelentőségét a következőképpen értékelte:

„Szent Mihály napja a hagyomány szerint az állattenyésztők számára a legelő állatok behajtását, az ígéretes szaporulat számbavételét jelenti. Ünnepi pillanat, melyhez számos népi hagyomány kötődik.

Napjainkban e nap értelmezése kibővült, jó alkalom az állattenyésztés eredményességének előzetes felmérésére.

Nem volt könnyû évünk. A sertésárak piaci hullámzásai, a baromfifogyasztás „bizalmi válsága”, a tejpiac túltelítettsége és az ebből eredő feszültségek, hogy csak a legjelentősebbeket említsük, sok gondot okoztak a gazdálkodóknak.
Az átmeneti nehézségek mellett egyre súlyosabb lelki teher az uniós tagsággal együtt járó változások kezelése.

A kiállítás szervezői az elmúlt év sikerein felbuzdulva önálló, új bemutatóteret építettek a juhágazatnak és a kecskének. Jelen van a kiállításon a nyúlágazat és a tenyésztett vadfajokat reprezentáló „farmszarvas” is.

Ezzel a szakkiállítás a magyar állattenyésztés csaknem teljes keresztmetszetét adja. Mindez kiegészül az állattenyésztés háttériparának (takarmánygyártás, gép- és eszközgyártás) rangos kiállítóival, az állattenyésztésben mûködő szolgáltató vállalkozások, szervezetek megjelenésével és mindazokkal, akiknek tevékenysége az állattenyésztési ágazathoz kötődik.

Az Állattudományi Kar és a Pannon Lovas Akadémia infrastruktúrája kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az állattenyésztési szakkiállítással párhuzamosan szakmai fórumokra, tudományos tanácskozásokra és gyakorlati bemutatókra is sort kerítsünk, melyek mindegyike napjaink aktuális kérdéseivel foglakozik.

„A Rendezők és a magam nevében minden látogatónak hasznos tapasztalatokat, kellemes élményt, a kiállítóknak sikeres bemutatkozást kívánok. Remélem, jövőre mindnyájukat viszontlátjuk itt, Kaposvárott!”

Mint ahogy az Horn Péter akadémikusnak a rendezvényt méltató szavaiból is kitûnik, a rendezők a kiállítás és szakvásár szervezése mellett kiemelt figyelmet fordítottak az ágazat tudományos és gyakorlati kérdéseinek szakmai fórumok keretében történő megvitatására. Ennek során a témák jeles hazai és külföldi szakemberei és gyakorlati mûvelői részvételével a következő szekcióülésekre került sor:

• Az állattenyésztés versenyképessége a „Visegrádi Négyek” országaiban
• Állattenyésztés és természetvédelem – a Nemzeti Parkok aktív szerepe
• Kecsketenyésztési Konferencia
• Zárt téri vadgazdálkodás és környezetbarát állattenyésztés
• A magyar lótenyésztés lehetőségei az EU új piacain
• A méhészekért

A szekcióüléseket a szakterület legjelentősebb kérdéseit taglaló előadások jellemezték, melyeket aktív véleménycsere és vita követett.
A következőkben a „Zárttéri vadgazdálkodás és környezetbarát állattenyésztés” szekcióban elhangzott előadásokból nyújtunk ízelítőt.

A cikk szerzője: Dr. Dér Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!