Védelem az első naptól - Bayer csávával sose kerül csávába

Agro Napló
A vetőmag a növénytermesztés legértékesebb eleme, az egyetlen, mely – genetikai anyagának és hatalmas energiatartalékának köszönhetően – új növény létrehozására képes. Ugyanakkor ez a hatalmas tudású élőlény önmagában teljesen védtelen, s épp összetétele miatt a károsítók számára nagyon vonzó célpontot jelent. A gazdaságos termesztés érdekében technológiánkkal magas termésátlagra kell törekednünk. Ehhez fontos, hogy az elvetett vetőmag nagy részéből egészséges, életképes utód fejlődjön. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók spórái a talajban, a vetőmagban vagy annak felületén találhatók. A maggal és talajból terjedő betegségek és a korai rovarkártevők ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk, mely a legcélzottabb és fenntartható növényvédelmi eljárás. 

Cégünk a 2014. őszi gabonacsávázási szezonra két kiváló készítményt ajánl a gyakorlat számára: jól bevált két hatóanyagú, gombaölő szeres készítményünket, a Lamardor®-t, és kiváló rovar- és gombaölő szeres csávázószerünket, a Yunta® Quattro-t.

Lamardor 400 FS

Az öt évvel ezelőtt bevezetett készítmény ma már az egyik vezető gombaölő szeres csávázószer Magyarországon. A Lamardor literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, korszerű, koncentrált készítmény. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter. A kombinált hatóanyagú csávázószer jóval több, mint két molekula egyszerű keveréke. A két hatóanyag jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel.

Széles hatásspektrumú csávázószerként a Lamardor teljes hatékonysággal bír az összes fő, csávázással leküzdhető betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása. A Lamardor jól használható az IPM-rendszerekben is.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett a Lamardor fontos sajátsága öt élettani hatása:

  • Jobb kezdeti fejlődés az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként.

  • Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének, vagy hiányának köszönhetően.

  • Jobb (őszi) szárazságtűrés. A hosszabb, több gyökér több vizet képes felvenni.

  • Korábbi bokrosodás, fokozott hajtásképződés, robusztusabb növények.

  • Kitűnő, egészséges állomány, nagyobb tőszám.
  • A Lamardor csomag formájában kerül forgalomba (Lamardor Red). Dózisa nagyon alacsony (0,2 l/tonna), így önmagában nem tud mély színintenzitást adni a kezelt vetőmagnak. Ezért a csomagban található Peridiam Eco Red csávázási segédanyaggal együtt kell felhasználni. Ez nem csak festék, hanem egy műanyag polimer, ami színes bevonatot képez a vetőmagon, javítja a vethetőséget (nem tapad össze, jól csúszik, nem boltozódik) és csökkenti a leporlással járó hatóanyag-veszteséget is.

    Yunta Quattro

    A kis vetőmagnormát és korai vetést alkalmazó modern búzatermesztési technológiának sok előnye van. Hátránya lehet viszont, hogy az ősz folyamán hosszabb az állomány kitettsége a károsítóknak. A vírusvektor levéltetvek aktív stádiumban találkoznak a fiatal gabonával, a törpeség vírusok súlyos tőszámcsökkenést, gyenge betelelő állományt okozhatnak. A talajlakók, a csócsároló is több kárt idézhetnek elő a hosszú őszi időszakban. Így az intenzív technológiában ma már rovar- és gombaölő hatású csávázószerre van szükség.

    A Yunta Quattro négy hatóanyagot tartalmaz. Rovarölő alkotói a klotianidin és az imidakloprid. Gombaölő komponensei a fuzárium elleni hatékonyságukról is ismert tebukonazol és protiokonazol. Miért kell a Yunta Quattro-ba négy hatóanyag? A fungicid hatóanyagok szinergista módon működnek együtt. A rovarölő komponensek is jól kiegészítik egymás hatásspektrumát, erősítik egymás hatását olyan nehezen leküzdhető kártevők ellen, mint a kabóca, vagy a csócsároló.

    A Yunta Quattro hatásspektruma mind a betegségek, mind az őszi rovarkártevők vonatkozásában teljes. Az ősz folyamán biztos védelmet nyújt a vírusvektor levéltetvek, kabócák, a talajlakó kártevők és a csócsároló ellen is. A négy hatóanyag szisztemikusan mozog a növényben. A mag felszínéről a gyökérzónába jutó inszekticid hatóanyagokat a gyökerek felszívják, s az „együtt nő” a csíranövénnyel, belülről védve azt a vektorok támadásától. A Yunta Quattro rovarölő hatékonysága 7–9 hétig komplett, ami a korai vetéstechnológia esetén is maximális védelmet garantál a teljes őszi időszakra.

    A Yunta Quattro dózisa 1,8–2,0 liter vetőmag tonnánként. Korai vetés és maximum 200 kg/ha búza vetőmagnorma esetén a dózis 2 liter/tonna. Ennél nagyobb vetőmagnorma (pl. 250 kg/ha, vagy több) esetén a dózis 1,8 liter/tonna. Őszi árpánál 200 kg/ha vetőmagnormáig 2,0 liter/tonna a helyes dózis. Bármely csávázógéppel, a szokásos 10–20 l/t csávázólé alkalmazásával felvihető.

    Az intenzív őszi búza és őszi árpa technológiába illeszkedő csávázószer alkalmazásával hatékonyan, ugyanakkor gazdaságosan védekezhetünk a betegségek, vírusok, és rovarkártevők ellen. Előnye, hogy segítségével az őszi vírusbetegségeket teljesen kikapcsolhatjuk, míg ha a vektorok ellen permetezéssel védekezünk, tökéletes védelmet soha nem érünk el. A Yunta Quattro-val elegendő hatóanyagot juttatunk ki ahhoz, hogy nehezített viszonyok között, nagy fertőzési nyomás esetén is biztonságos hatású legyen. Az eredmény egy kártételtől mentes egészséges állomány betelelése, ami a nagy termés és kiváló minőség lehetőségét foglalja magában.

    Kérem kedves olvasóinkat, hogy 2014 őszén is használja a Bayer gabona csávázószereit és győződjön meg kiváló tulajdonságaikról!
Készítményeinkről további információt talál honlapunkon. Kérdéseivel keresse területi kollegáinkat vagy szakértőnket, a BAYinfo vonalon a 06-80/620-111 számon.

    Farády László, Bayer CropScience

    A cikk szerzője: Farády László

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Egyre nő az aszálykár

    Egyre nő az aszálykár

    Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!