Minőségi növénytermesztés – költséghatékonyan

Agro Napló
Aki aktívan foglalkozik növénytermesztéssel, az jól tudja, egy minőségi, korszerű gép nem csak a munkát könnyíti meg, de a veszteségeket is minimalizálja. Így gondolja ezt Gyalog Imre, bökönyi gazdálkodó is, aki pár éve már a jól bevált Horsch márkával dolgozik. Legutóbb egy Maestro
8 CC-t vásárolt, kiegészítve ezzel gépállományát, amiben található egy Terrano FX és egy Sprinter 4ST PPF. Ő engedett betekintést a gazdaságába és osztotta meg az Agro Naplóval a tapasztalatait a márka termékeiről. 

Az ország mely részén gazdálkodnak?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Bökönyben élünk, a földjeink is a településen és annak külterületein találhatóak. Nem egybefüggő területről van szó, elszórva találjuk részeit a környéken. A kétszáz hektár kisebb-nagyobb parcellái egymástól viszonylag kis távolságra fekszenek.

Miként került a mezőgazdaságba?

Még mielőtt megvettem volna a földeket, már akkor is az agráriumban tevékenykedtem. 1994-től a szolnoki dohányfregmentáló részvénytársaság szakolyi üzemegységébe kerültem. Dolgoztam a helyi termelőszövetkezetben is, ahol háztáji ágazatvezető voltam. Később Szakolyba kerültem a Dohánygyárba, körzeti szaktanácsadóként. Ekkor már volt egy kis földem, de még nem annak megművelése volt az elsődleges munkám. 2005-ben leépítés volt a gyárban, ami engem is érintett.
Ekkor döntöttem úgy, hogy inkább a magam ura leszek, így egyéni vállalkozóként folytattam. Akkor kezdtem komolyabban növénytermesztéssel foglalkozni, béreltem is, vettem is területeket. Gépem akkor még nem volt, bérben műveltettem meg a földeket. Valami azonban mindig rosszul sült el, vagy nem kezdődtek el a munkák időben, vagy más probléma akadt, de a lényeg mindig ugyanaz volt: nemhogy nyereséges lettem volna, de deficitem keletkezett. Osztottam-szoroztam, és úgy döntöttem, inkább beruházok komolyabb, jó gépekre, és én magam végzem és felügyelem a munkát. Évek elteltével azt mondhatom, megérte.

Milyen növényeket termesztenek?

Zölborsót, csemegekukoricát, napraforgót, őszi káposztarepcét, takarmánykukoricát, korábban mákot is. Régebben foglalkoztunk dohánnyal, de hosszú távon nem érte meg.
A zöldborsó és csemegekukorica egyenesen a hűtőházakba kerül, a napraforgót és az őszirepcét a környékbeli felvásárlók között értékesítjük, állandó piaci áron.

Hogyan kerültek kapcsolatba az Axiállal?

Mikor eldöntöttem, hogy saját gépekkel fogok dolgozni, alaposan körbenéztem a piacon. Több cég kínálatát is megnéztem, köztük az Axiálét is, ami kézenfekvő volt, hiszen a nyíregyházi telephelyük közel van hozzánk. Végül mellettük döntöttünk. Az igényeinkhez értékben tökéletesen illeszkedő gépet kínáltak számunkra. A cég képviselőjének  közvetítésével vettük meg az első munkagépünket, egy
Terrano 4 FX-et. Korábban, bemutatókon láttam már, és az ismerőseim is mutatták már ezt a gépet, sőt, volt szerencsém dolgozni is vele. Meggyőző volt, úgy gondoltuk, mélyítő művelésre ez a legmegfelelőbb munkagép.


Mikor vették meg a Terrano-t?

2007-ben. Még annak az évnek az őszén vettük a következő Horsch gépet, szintén az Axiáltól, a Sprinter 4 ST PPF-et.

Azóta pedig újabb géppel bővült az állományuk.

Igen, a Maestro egészen friss szerzemény, 2012 őszén döntöttük el, hogy vásárolunk egyet. 2013 tavaszán a munkálatokat már ezzel végeztük és elégedettek vagyunk vele.

Mik az előnyei ezeknek a gépeknek a versenytársakkal szemben?

A Terrano FX szántóföldi kultivátor. Vallom, hogy szántás nélküli talajműveléshez ez a legalkalmasabb munkaeszköz. Univerzális kultivátor, jó tarlóhántásra és mélységi talajművelésre is. Pontos, precíz, jó munkát lehet vele végezni. A kultivátor különböző kapákkal is felszerelhető, így alkalmas tarlóművelésre és intenzív mélyművelésre, emellett nagymennyiségű szármaradványok bekeverésére. Minden alkalommal optimális magágyat hagy maga mögött.

Miként jellemezné a Sprintert?

A Sprinter 4ST PPF egy gabonavetőgép. Azért volt rá szükségünk, mert a régi gépeinkkel már nem tudtunk minőségi munkát végezni. Az őszirepcét például a régiekkel már nem tudtuk volna kivetni. De nagyon jó munkát végez a zöldborsóval és a mákkal is. A gép egyszerre végzi el a vetőmagágy készítését, a vetést, de még a műtrágyázást is. Az úgynevezett PPF rendszerrel – ami opcionálisan választható a gabonavetőhöz – műtrágya kijuttatására is tökéletesen alkalmas, tehát már a kezdetektől gondoskodni tudunk a növényről, ami így megfelelően tud fejlődni, hiszen a szükséges tápanyagokat azonnal megkapja, a gyökere is gyorsan tud növekedni. Ha szükséges, akár nagyobb mennyiségű nitrogént is ki tudunk juttatni a Sprinterrel anélkül, hogy ártana a növénynek, vagy kimosódna egy esetleges nagy esőzés alkalmával. Ráadásul ezzel a géppel pontosabban is tudunk dolgozni: mind vetni, mind trágyázni. A vetőcsoroszlyák rugózása biztosítja, ha ellenállásba ütközik, akkor ki tudjon térni. A gép elvégzi az utómunkát is, elegyengeti a fellazított talajt, ahogy a mag a földbe került.


Mit érdemes tudni a Maestro-ról?

A legújabb Horsch termékünket, a Maestro
8 CC sorvetőgépet, kifejezetten a csemegekukorica miatt vettük, a növény vetőmagja ugyanis több odafigyelést igényel a kijuttatáskor. A Maestro vetőtárcsás újításának köszönhetően sokkal jobb munkát lehet vele végezni, mint a hagyományos gépekkel. A rendszer egy új adagoló tárcsán alapszik: kifele nyitott nútokkal rendelkezik, nem furatos, mint a hagyományos adagolók. A precíz magadagolásnak köszönhetően nem csak csemegekukoricát, de napraforgót és repcét is vethetünk vele. A nyolc soros géppel akár 16 kilométeres sebességgel is lehet dolgozni, ami kiemelkedő teljesítmény, tekintve, hogy a többi konkurens terméke 8–10 kilométeres sebességgel vet.

Két teljes szezont dolgoztunk végig a Maestroval, és eddig még nem volt semmilyen panaszunk. Azt viszont már most látjuk, milyen pontosan dolgozik: kukoricán 99 százalékos, olajos napraforgón pedig 93–95 százalékos pontossággal végzi a munkát. Így veszteség szinte nincs is, minden a helyére kerül. Ha pedig hiba adódna, a gépkezelő azonnal tudja, hiszen az elektronikus berendezés mindenre figyel. Folyamatosan nyomon tudjuk követni, mi történik a gépben, milyen munkafolyamatot végez éppen, és a mennyiségi adatok is rendelkezésünkre állnak – azonnal.

A gépesítéssel egyelőre kész vagyunk, minden szükséges eszközt beszereztünk, ami a minőségi munkához kell.

Bizonyára tanulást igényelt a rendszer alapos ismerete.

Természetesen. Mint minden új gép esetében, ezt is meg kell tanulni, de ha megismeri az ember, és dolgozik vele egy ideje, már gyerekjáték lesz kezelni, hiszen minden egyértelműen, logikusan működik. Részt vettünk egy elméleti oktatáson Baján, a gyakorlati tudást pedig magunk szereztük meg, amint elkezdtünk dolgozni a géppel. Nyilván, az elején akadtak nehézségek. Ki kellett tapasztalnunk, hogy a vetőgép a különböző növényeknél hogyan működik, mikor mit kell csinálnunk. De azt mondhatom, erre a gyakorlásra egy szezon bőven elég volt.


Milyen véleménnyel vannak a cég szervizszolgáltatásairól?

A Terranoval és Sprinterrel már több éve dolgozunk, eddig meghibásodás nem történt. A Maestroval nem dolgozunk olyan régóta, problémával eddig nem találkoztam. Nem is ismerjük még a szervizt, de ez nem rossz dolog, sőt! Az apróbb dolgokat mi is el tudjuk intézni, nem kellett még komolyabb segítséget kérnünk a szakemberektől.

Milyen a kapcsolatuk az Axiállal?

Eddig nincs panaszunk, jó a kapcsolat a céggel, a területi képviselővel egyaránt. Beváltak a termékeik, nincs okunk rá, hogy bizalmatlanok legyünk.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Horsch ProfiBio munkagépek

Horsch ProfiBio munkagépek

A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellé az elmúlt években kifejlesztette a ProfiBio névre hallgató termékcsaládot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!