2024. április 27. szombat Zita

Karmester nélkül nem megy

Agro Napló
Berki Gyuláék nem tétlenkednek – jó pár hete a silódepóban van már a betakarított rozs. Ráadásul első osztályú termény. Az idei év nagyon jól sikerült – tudtuk meg a gazdától, ehhez azonban megfelelő gép is kellett, amiről Ádám Jenő gondoskodott. Velük beszélgettünk takarmányozásról, betakarításról, szakértelemről és az állattartás alapjairól, és persze a ReCon 300 típusú gépről.

Kell még három-négy hét, hogy kiderüljön, valóban olyan jól sikerült-e minden – magyarázza Berki Gyula, a bicsérdi  Arany-Mező Zrt. vezetője – akkor mintázzuk ugyanis a szenázst. Addigra lezajlanak azok a mikrobiológiai folyamatok, amelyek ismeretében pontos adatot tudunk mondani. Azt azonban már most látom, az idei betakarítás különösen jól sikerült.” A mezőgazdasági szakember lassan negyven éve dolgozik Bicsérden, tudja hát, miről beszél, mikor a betakarítás nehézségeit ecseteli. Rendkívül komplex a folyamat, a gazdálkodó ki van szolgáltatva az időjárásnak: eső, magas páratartalom és megannyi egyéb tényező hátráltathatja a munkát. „Nagyon fontos, hogy a szenázs a megfelelő időben készüljön el – ezen múlik minden –, sorolja tovább Berki Gyula a nehezítő körülményeket. – Folyamatosan figyeljük az időjárás-előrejelzést, igyekszünk mindig a száraz időszakra időzíteni a rozs betakarítását. A legjobb minőség elérése érdekében különböző praktikákat alkalmazhatunk, de az alkalmas időjárás mellett legalább olyan fontos, hogy a gép, amivel a munkát végezzük, megfelelő legyen. Ilyen gép a ReCon 300 szénakondicionáló és forgatógép, amellyel  ki lehet küszöbölni a kényszerleállásokat – például nem kell leállnunk a munkával, vagy otthagynunk rossz minőségű szénának, amit lekaszáltunk. Meg kell találnunk azt az üzemeltetési körülményt, hogy elég legyen egyszer végigmenni a soron.”

A folyamat tehát rendkívül összetett, elmagyarázni talán nem is lehet: a betakarítás alapjait, minden csínját-bínját a gyakorlatban kell tudni. Hiszen hiába a jó időjárás, ha rossz a gép, a remek masina, ha nem ért hozzá a kezelője. Nem ördöngösség azonban – meg lehet tanulni, csak idő, türelem és szorgalom kell hozzá. Na meg persze egy jó gép, mint a  a ReCon 300 típusú munkagép, amit Berki Gyuláék vettek nemrég  az Ádám és Társa. Kft.-től.

„A gépünk nagy előnye, hogy nincs rajta rendfelszedő, nem szed fel földet, tehát nem szennyezi a takarmányt – magyarázza Ádám Jenő, az Ádám és Társa Kft. vezetője. – Be lehet állítani az adott terményhez szükséges, optimális fordulatot. A forgássebességet, és a hengerek közötti távolságot is finomra kell hangolni – a növényhez a lehető legjobban kell igazodni. Macerás munka ez, nem vitás, mint a zenekarok esetében, ennél a gépnél is hangolni kell. Hiszen ami jó a rozshoz, nem feltétlen megfelelő a lucernához, ami alkalmas a kukoricához, az pedig a gabonánál alkalmatlan.
És mint minden zenekarnál, itt is a karmesteren múlik minden.”

További nagy előnye a ReCon 300-nak, hogy akár 30%-os nedvességtartalom mellett is feleannyi időbe telik a száradási folyamat. 25–30 tonna rozst a ma használt hagyományos gépekkel megszárítani lehetetlen. Pedig nem feltétlen a takarmányban van a hiba: előfordul, hogy a technológia hibás. Egységesen kell szárítani, hogy a lehető legjobb minőségű takarmány legyen a végeredmény – ez a gép pedig alkalmas erre.
„A világ fejlett országaiban már régóta használják ezt a technológiát – mondja Ádám Jenő –, nálunk egyelőre még nincs nagy hagyománya ennek az eszköznek.” Ráadásul spórolunk is vele, hiszen ha a gép elvégzi a szárítást is, nincs szükség egyéb kiegészítő eszközökre.


Elsőre bonyolultnak tűnhet a ReCon 300 használata – egészen addig, míg nem kerül arra alkalmas „karmester” kezébe. Berki Gyula pedig ilyen ember. Maximalista, csak a legjobb minőségű takarmányt adja a jószágnak. Ádám Jenőben pedig partnerre lelt: Debrecenből, az ország másik feléből, ötszáz kilométerről utazott Bicsérdre, hogy minden a legnagyobb rendben menjen a betakarítás során. Mindketten vallják: a vásárlást követő szoros együttműködés mindkét félnek jó. Hiszen nincs egyforma föld, egyforma termény, egyforma időjárási körülmény, nincs két ugyanolyan betakarítás: a tapasztalat pedig csak előbbre viszi a fejlesztőt és a gép használóját egyaránt.

„Előfordulhat, hogy nem sikerül elsőre minden a legjobban – magyarázza Ádám Jenő –, de ez nem azt jelenti, hogy a gépben van a hiba. Ez is egy szakma, ezt is meg kell tanulni, nem lehet csak úgy nekivágni a földnek. A kaszálás rendkívül komplex folyamat, ezért is igényel időt, és ezért is olyan fontos, ki irányítja a munkálatokat, ki ül a gépben.”

A szarvasmarhatartás alapja, hogy prémium minőségű takarmányt tegyünk az állat elé – vallja Ádám Jenő és Berki Gyula. A marhát ugyanis ki kell szolgálni. Nem hiába, ez az állattartás egyik legnehezebb ágazata. Ha pedig már vesződünk a termény előállításával, törekedjünk a legjobbra. „Jelenleg a magyar piacon nem lehet ilyen jó minőségű takarmányt venni – de elő lehet állítani.” – mondja Ádám Jenő.

A szakértelem tehát nélkülözhetetlen: tudni kell, egy tonna takarmánynak milyen az emészthetősége, mennyi a fehérjetartalma, és még sorolhatnánk… Persze tisztában kell lenni azzal is, mi a tehén igénye. „Az állat a legfontosabb. Ebből nem engedek – szögezi le Berki Gyula –, hiszen csak át kell számolni, mi az, ami nyereséget hozhat. A nyereséghez pedig tej kell, méghozzá a legjobb minőségű. Ehhez pedig maximálisan ki kell szolgálni a tehenet. Jövőre lejár a tejkvóta, a versenyhelyzet növekszik. A megfelelő technológiát kell alkalmazni ahhoz, hogy továbbra is versenyképesek lehessünk. Úgy gondolom, aki halad a korral, már nyert ügye van”.

Ádám Jenő sem enged a minőségből: „Fontosnak tartom, hogy ne gépet, hanem technológiát adjunk el. Működjünk együtt a külföldi fejlesztőkkel, figyeljük az újdonságokat, folyamatosan korszerűsítsük gépeinket, hiszen így tudjuk a gazdák igényeit kielégíteni.”

Berki Gyula és Ádám Jenő kapcsolata nem nyúlik vissza hosszú évekre, azonban annál termékenyebb. És bár csak pár hónapja dolgoznak közösen, az együttműködésnek már ma kézzel fogható előnye van. A minőségi gép, a profi munka meghozta gyümölcsét. Saját rozsának betakarítása után pedig Berki Gyula már bérben dolgozik gépével.

-an-

Fotók és videók a betakarításról:
www.facebook/agronaplomagazin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!