Júniusban léphet az EKB

Agro Napló
Az első negyedéves GDP-adatok megerősítették az eddigi képet: a gyenge adat Amerikában az országot sújtó ítéletidőnek volt betudható – az áprilisi és májusi statisztikák a korábbi, magasabb növekedéssel konzisztens képet festenek. Míg Európában a gyenge növekedés – és az alacsony infláció – tényleges monetáris lazításra ösztönzi az EKB-t, ami júniusban, az új inflációs előrejelzés publikálásával egyidőben léphet.

Az első negyedéves amerikai GDP-statisztika által mutatott 0,1%-os növekedés jelentős mértékben elmaradt az 1,2% körüli várakozásoktól, ráadásul a következő adatközlés során akár még lefelé is módosíthatják ezt az értéket. Az áprilisi és májusi statisztikák alapján azonban a visszaesés csak átmeneti volt, a rossz időjárás következtében. Az azóta megjelent adatok közül az áprilisban létrejött 288 ezer új munkahely például 2012 januárja óta a legmagasabb érték.

Az amerikai növekedés szerkezete (évesített né/né, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Új álláshelyek számának alakulása a nem mezőgazdasági szektorokban
(ezer fő)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Az infláció is a Fed komfortzónájában található és a maginfláció áprilisban elérte a Fed 2%-os célját. A fentiek következtében a korábban meghirdetett menetrendnek megfelelően folytatódik a pénzpumpa kivezetése, év végére megszűnhet a Fed által a gazdaságba fecskendezett többletlikviditás. A fő kérdés már az, hogy ezt követően mikor érkezhet az első kamatemelés. A várakozások szerint ez jelenleg 2015 közepére tehető, azonban többen is úgy vélik, hogy a Fed által vártnál gyorsabb mértékben emelkedhet az infláció, ami a kamatemelés előrébb tolódását eredményezné, akár már a második negyedévre.

Infláció az USA-ban (év/év, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Infláció az eurózónában (év/év, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Az eurózóna helyzete sokkal kevésbé megnyugtató. Bár a fejlett régiók közül utolsóként itt is véget ért a recesszió, a megindult növekedés továbbra is törékeny (0,9%), alacsony az infláció, több tagországban is defláció van, mindehhez pedig magas munkanélküliség (12,0%) társul. Persze a kép vegyes, a 2,3%-os német növekedéssel önmagában nem lenne gond, azonban a 0,8%-os francia és a 0,6%-os spanyol bővülés ezt visszahúzza, hogy a 0,5%-ot eső Olaszországot ne is említsük. Rövid bázison vizsgálva is a német növekedés volt a legerősebb a nagyobb országok közül (0,8% né/né), itt azonban a spanyol bővülés (0,4%) is felfelé húzta az eurózóna átlagát, ami mindössze 0,2% volt, ez pedig lassulást jelent a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

GDP alakulása az eurózóna országaiban (év/év, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Munkanélküliségi ráták az eurózónában (%)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Nem véletlen, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülést követően – ahol továbbra sem határoztak beavatkozásról – Mario Draghi EKB-elnök úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az Európai Központi Bank júniusi előrejelzése is jóval a cél alatti inflációs pályát vetít előre, akkor az EKB lépni fog. A monetáris lazításnak több formája is elképzelhető. Az alapkamat vágása mellett a betéti ráta negatív tartományba csökkentése lehet az egyik eszköz. Akár ezzel párhuzamosan is, az amerikai pénzpumpa mintájára Európában is beindíthatják a nyomdákat és állampapírokat vehet az EKB a másodpiacon. Elképzelhető ugyanakkor egy likviditást javító akció is, a korábbi LTRO-k mintájára. p>

Kérem kedves olvasóinkat, hogy 2014 őszén is használja a Bayer gabona csávázószereit és győződjön meg kiváló tulajdonságaikról!
Készítményeinkről további információt talál honlapunkon. Kérdéseivel keresse területi kollegáinkat vagy szakértőnket, a BAYinfo vonalon a 06-80/620-111 számon.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!