Zöldtakarmány gépek profi termelõknek

Agro Napló
Ez év június 16-án került megrendezésre az AGROSPIC Kft., a FVM Mezõgazdasági Gépesítési intézet és a Kverneland Group Hungária Kft. szervezésében a Sárosdon megtartott zöldtakarmány-gépbemutató.
Moór Ferenc ügyvezető megnyitó beszédét követően a Dr. Hajdú József által megtartott előadásból tudhatták meg az érdeklődök az aktuális piaci tendenciákat. Dr. Kelemen Zsolt előadása Vicon, és Taarup munkagépeket üzemméretnek megfelelően csoportosította, majd technikai szemszögből is alátámasztotta ezen munkagépek magas technikai színvonalát.

A szántóföldi bemutatón a sort egy CM 188-s két dobos fûkasza nyitotta 1,85 m-es munkaszélességgel, amit egy CM 247-es tárcsás fûkasza követett 2,4 m-es munkaszélességgel. A tárcsás fûkaszáknál meg kell említeni, hogy egyaránt magukban hordozzák az egyedi, a Vicon cég által alkalmazott kaszagerendelyt, amire jellemző a mindig páros tárcsaszám, az ék alakú gerendely és a tárcsánkénti 3 penge. Ezek együttesen biztosítják a precíz, csíkozódásmentes vágásképet.

Ezeket a tulajdonságokat szintén magában foglalta a következő, KMR 3001-es gumihengeres szársértővel ellátott vontatott tárcsás fûkasza is, mely egyedi felfüggesztésének köszönhetően minden talajkörülmények között biztosítja az egyenletes talajnyomást, és a tökéletes talajkopírozást.

A rendek szétterítésére egy 5,50 m-es munkaszélességû Fanex 553 típusú gép állt rendelkezésre. A HS 360-as univerzális rendkezelő gép mely 3,60 m-es munkaszélességben összegyûjti a rendet vagy 3 m-es szélességben szétteríti azt. Ez a gép optimális választás lehet a kisebb gazdaságok számára.

A következő fázisban a rendképzésé volt a főszerep, a kiválasztott gép pedig az Andex 393 volt. A rendre rakott termény bálázása egy fixkamrás RF 125-s és egy RV 1601-s változókamrás bálázóval történt. A két bálázóban közös az egyedülálló rotortechnológia, amely nagy mennyiségû termény esetén is biztosítja az egyenletes terményáramot. A változókamrás bálázó egyedi hevederfeszítő technológiájának köszönhetően a bálamag és a külső rétegek tömörségét külön-külön lehet szabályozni, így a bála szellőzése a puhább bálamagnak köszönhetően megoldott. A változókamrás bálázó kezelőpultja a bálázás minden folyamatáról tájékoztatja a kezelőt beleértve a kamra feltöltöttségi állapotát, haladási irányt és a kötözési folyamatot.

Az elkészült bálák becsomagolását egy Taarup 7420 M típusú bálacsomagoló végezte el, melynek felszereltségében meg kell említeni a bála és rétegszámlálót és az automatikus asztalmegállítást.

A bálák nagyüzemi kijuttatására lett kifejlesztve a Taarup takarmánykiosztó kocsija mely két vágódobbal végzi el a tökéletes bálabontást, majd a 310 fokban elforduló kifúvó torony akár 18 m távolságig képes bejuttatni a szalmát az állatok alá. Az oldalsó kijuttató csatorna pedig az állatok takarmányozási céljára juttatja ki a lebontott terményt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!