225 éves a Lemken

Agro Napló
A LEMKEN a világ országaiból érkezett újságíróknak és kereskedelmi szakembereinek részvételével az idei évben is megrendezte Alpenben az újdonságokat és fejlesztéseket bemutató jubileumi rendezvényét.

A még mindig családi tulajdonban lévő LEMKEN-t 1780-ban alapították, ma Európa egyik vezető gyártója a talajmûvelésben és vetéstechnikában. Az Alpenben gyártott munkagépek többségét 40 külföldi, főként nyugat- és kelet-európai piacon értékesítik.

A laza és közepesen kötött talajoknál a magágykészítéshez a LEMKEN rövid kombinációként egy új tárcsás munkagépet mutatott be. A LEMKEN Saphir vagy Solitair vetőgéppel a Heliodor nagy területteljesítményû, alacsony teljesítményigényû magágykészítővetőgép-kombinációt jelent. Nem érzékeny a kövekre, eltömődés nélkül dolgozik még mulcsbavetésnél is, így az új kombináció univerzálisan használható.
A Heliodor két sor csipkés mûvelőtárcsából áll, amelyek 455 mm átmérőjükkel és 5 mm vastagságukkal rendkívül robosztusak és hosszú élettartamúak. A tárcsák aláfogásának köszönhetően az új munkagép könnyen talajba húzható. A különböző talajviszonyoknak megfelelő módosításokhoz a tárcsák ferde helyzete mechanikusan vagy hidraulikusan változtatható. A tárcsák kifogástalan és tartós használatát, mûködését a karbantartást nem igénylő, kiváló minőségû duplasoros axiál golyóscsapágyak biztosítják.
Minden egyes tárcsát önállóan laprugóval kapcsolnak a gerendelyre. Így a pontos mélységvezetés garantált. A laprugó egyúttal automatikus túlterhelés-biztosításként is szolgál. A rugóelemek szintén nem igényelnek karbantartást.
Az új LEMKEN Heliodor mélységvezetését a mindenkori tömörítőhenger biztosítja. Az átfogó hengerkínálatból ehhez valamennyi zárt változat, mint pl. a gumihenger, trapézgyûrûs tömörítőhenger vagy trapézgyûrûs-hengertárcsa is alkalmazható. A munkamélység, akárcsak a LEMKEN sok más munkagépénél, a furatos mélységállítóval 2–15 cm között finom fokozatokban állítható. A munkagép részét képező kapcsolási pontokkal vagy hidraulikus három pont rudazattal a Heliodor mechanikus vagy pneumatikus vetőgépekkel kombinálva is használható.
A Helidor rövid, kompakt konstrukciója lehetővé teszi, hogy a vetőkombinációt a traktor három pont hidraulikáján függesztve is használhassuk. A megmûvelt terület nagyságát fokozzák a gyors fordulás és jó manőverező-képesség is, főleg kisebb területeken történő használatnál.
A LEMKEN új, rövid kombinációjának félig függesztett változatánál a tárcsás tagok állíthatóan rögzítettek a gerendelyre. Ennek köszönhetően a járószerkezettől független és optimális a talajkövetés és a mélységtartás.
Az új Heliodor talajmûvelő egység 2006-tól 2,50–6 méteres munkaszélességben, fix vagy hidraulikusan összecsukható, függesztett vagy félig függesztett változatban szállítható.
Az új Tansanit ekével a LEMKEN először mutatott be egy olyan váltvaforgató ekét, amely egyesíti magában a függesztett és félig függesztett rendszer előnyeit.
A függesztett ekéknél optimális vonóerőt a három pont hidraulika vonóerő-szabályozásával érhetünk el. 6–7 fejes ekék esetében általában félig függesztett változat szükséges ahhoz, hogy az alsó és felső vonókarokat emelőerő és teher tekintetében nehogy túlterheljük. Mivel a félig függesztett ekéket mindig a három pont hidraulika helyzet-szabályozásával használjuk, a vonóerő optimális átvitelének egy relatíve nehéz traktor a feltétele.
Annak érdekében, hogy a félig függesztett ekéknél ezt a problémát megoldják, a LEMKEN új hibridekéjét, a Tansanit ekét egy szabályozható felső vonókarral látták el. A használat körülményeitől függően így a súly a vonóerő átvitel javításához és a csúszás minimálisra csökkentéséhez a támkerékről a traktor hátsó hídjára helyezhető át. Így a Tansanit – az ugyanolyan ekefejszámú félig függesztett ekékkel összehasonlítva – kisebb teljesítményû traktorokkal is használható. A felső vonókar konstans nyomása egyenletesen terheli a hátsó hidat, így egyenetlen terepen is jó mélységvezetés érhető el.
A súly hátsó hídra történő áthelyezése és a kedvező súlyponti helyzet jelentősen javítja a traktor stabilitását, így főként lejtős terepen fordulásnál a Tansanit kiváló. Ezt a biztonságot eddig csak néhány drága vontatott, osztott gerendelyes eke jelentette. A LEMKEN új hibridekéje 5–7 fejes változatban kapható. Mint minden váltvaforgató ekénél, itt is választhatunk a fogásszélesség fokozatonkénti állítása és a Vari változat között. Köves talajokhoz hidraulikus ekefej-biztosítást terveztek.

A LEMKEN 2005. július 1-jével megvásárolta a rajna-pflazi szántóföldi permetezés-technikával foglalkozó Jacoby céget. Azzal, hogy LEMKEN beszáll a növényvédelmi technológiába, a jövőben a talajmûveléssel és vetéssel együtt széles programot tud biztosítani a professzionális növénytermesztéshez.
A szántóföldi növényvédelem szakértője, a Jacoby függesztett, vontatott és önjáró permetezőket gyárt. A Jacoby főként egyedülálló alumínium kereteinek köszönheti hírnevét, amelyek optimális védelmet biztosítanak a fúvókák és fúvókatestek számára. „A Jacoby permetezőgépek könnyen kezelhetők, kiváló minőségû munkát végeznek és rendkívül megbízhatók. Éppen ezért tökéletesen illenek hozzánk”, mondta a LEMKEN ügyvezetője, Dr. Franz-Georg von Busse. Nemzetközileg elismert és komoly forgalmazói és szervizhálózatába bevonva így a LEMKEN valamennyi forgalmazó partnere számára egy kézből képes széles termékskálát kínálni. Emellett a növényvédelem a legjobb feltételeket teremti meg ahhoz, hogy a gazdálkodóknak és bérvállalatoknak a modern, gazdaságos növénytermesztéshez még átfogóbban és szakszerûbben tudjanak tanácsot adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?