2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Takarmányozási tévedések és hibák hatása a sertések termelésére

Agro Napló
Amikor állatainkat takarmányozzuk, a legalaposabb ismeretek, és a hosszú gyakorlat adta tapasztalatok birtokában is néha tévedünk, néha hibákat követünk el. Az is közismert, hogy ezek sajnos elég gyakran, legalább is részben, de függetlenek tõlünk.

Az okok között találhatunk objektíveket, de azért gyakran az állatokat szerető, gondozó ember is okolható.

A feladat ilyen esetben egyértelmû, őszintén végig kell gondolni, hogy mi, miért és hogyan történt, le kell vonni a tanulságokat. Ebben a gazda segítségére lehet a szaktanácsadó, esetleg az állatorvos, nehezebb, bonyolultabb esetekben pedig valamelyik kutatóintézet, vagy egyetemi tanszék szakértője. Ezt a segítséget szeretné nyújtani ez cikk is.

1. Takarmányozási hibák és következményei a malacokra



Jó hízó alapanyag csak a jól fejlett, betegségen át nem esett, egészséges (választott, felnevelt), a fajtára jellemző súlyban megszületett malacra van szükség. Csökötten született állatokból, ha fel is nevelhetők, igazán jó hízó sohasem lesz. Ez pedig, átlagos környezeti feltételek között, mindenek előtt a kocák takarmányozásán múlik, de a választás körüli időben, majd a felnevelésben is követhető el takarmányozási hiba.



Hibák a kocatakarmányozásban, a vemhesség idején:

    • A kedvezőtlen energia, ásványi anyag és vitamin-ellátás következménye, hogy kicsi, gyakran életképtelen malacok jönnek világra. A kis kolosztrum felvétel hatására rosszul fejlődnek, lemaradnak alomtársaiktól, nagy százalékos arányban elpusztulnak.
    • Energia-túletetés, és ami ezzel gyakran együtt jár, hiány fehérjéből, Ca-ból és P-ból, szintén gyakran előforduló hiba. Következménye ugyancsak a fejletlen malacok születése és az ebből következő nagy malac veszteség, elhúzódó fialás, kevés kolosztrum.
    • A-vitamin és karotin hiányos vemheskoca-takarmány hatására, a kolosztrum és a normál tej kisebb A-vitamin tartalmú lesz, ami malacok vitalitásának csökkenéséhez vezet.
  • A vemhes kocák takarmánya túl kevés rostot tartalmaz. Ennek következménye, hogy kevesebb malac születik, a fialás elhúzódik, növekvő számú „holt ellés”-t eredményez.

Hibák a kocatakarmányozásban, a fialás körüli napokban és a szoptatás alatt:

    • A fialást megelőző egy-két nap túl nagy fejadagja gátolja a belek egészséges kiürülését, és ez elhúzódó fialáshoz vezethet.
    • A koca nem jut elegendő vízhez (20–40 l!) a fialás napján, nem kellő intenzitással indul meg a tej (kolosztrum)termelése, ami a malacok fejlődési zavarait eredményezi.
    • A koca napi takarmányadagjának túl gyors növelése előbb bőséges tejtermeléshez, ezzel a malacok túl nagy, majd koca étvágyának szükségszerû („túl eszi magát”) visszaesése miatt, a tejtermelés csökkenéshez és ezzel elégtelen tejfelvételéhez vezet. Ennek következménye, hogy szétnövéséből eredő gondok megszaporodása (pl. rangsor harcok, kannibalizmus stb.).
    • Egy takarmányváltás változást eredményez a tejösszetételében (és ízében), aminek elkerülhetetlen következménye a malacok hasmenése, esetleg elhullása.
  • A szoptató koca elégtelen ivóvíz (< 15 l) felvétele a termelt tejmennyiség csökkenését, esetleg teljes elapadását eredményezi.

Hibák a malacok takarmányozásában:

  • Az eredményes malacnevelés alapkövetelménye: szoktatás a száraz takarmány mielőbbi felvételéhez. Lehetséges hiba, hogy a malacok nem minden nap kapnak friss takarmányt. A következmény valamilyen megbetegedés általában hasmenés. A megoldás kis adagok kiadása, napjában többször.

Hibák a malactakarmány összetételében. Ezt elkövetheti a gazda, ha ő akarja összeállítani a szopós malacok takarmányát és látszólag olcsó, de mégis csak kényszermegoldásokat alkalmaz. Akkor is téved a gazda, ha nem a korcsoportnak megfelelő takarmányt vásárolja, illetve ha azt vesz, de nem a gyártó által előírt módon használja. Hibákat a takarmánygyártók is elkövethetnek, de őket kötik az előírások, a vállalt garanciák, ezért az ennek valószínûsége, kisebb.



Hibák a takarmány minőségében. Ez általában a takarmány gyártójának a hibája. Ide tartoznak többek között a gombatoxin-tartalmú vagy atkával, esetleg szalmonellával fertőzött takarmányok, inhomogenitás stb.



Hibák a takarmányozási technológiában. Ide sorolható a száraztakar-mány etetés túl késői megkezdése, a választás utáni túl gyors adagemelés, a túl korai ad libitum adag, a hirtelen takarmányváltás, (pl. a „prestarter”-ről a „nevelő”-re), az indokolatlan receptváltoztatás, a takarmányvályú nem kellő higiéniája, az elégtelen vagy rossz minőségû ivóvíz-ellátás.



Módszerek a malacok hasmenésének megelőzése érdekében: a kocák immunitásának növelése, a kocák MMA betegségének megelőzése, a malacok ellenálló képességének fokozása (búvóláda, vasinjekció stb.), a korai takarmányfelvétel elősegítése (az enzim termelődés indítása), az átmenet nélküli takarmányváltás elkerülése, takarmányfelvétel korlátozás a választás után, (bármely ok miatti) áttelepítéskor, megfelelő rosttartalom biztosítása a takarmányban (3–4%), szükség esetén speciális gyógytakarmányok alkalmazása (pl. E. coli ellen), ellenőrzött személy- és állatforgalom (védőruhák, fertőtlenítés stb.).

2. Takarmányozási hibák és következményei a hízósertésekre



Gyakran hangoztatott vélemény, hogy az állatok egészségével azért van baj, mert rossz a takarmány. E gyanakvás alapvető oka, és ezzel magyarázható a félreértés, hogy bármilyen megbetegedés is fordul elő, az első és könnyen (?) látható jel: az állatok étvágya csökken. Ha tényleg takarmányprobléma van és nem más, akkor lehet rossz az adag (emberi vagy technikai hiba) vagy a minőség (takarmányhibák) és lehet a technika (emberi, mûszaki-technológiai hibák). Ezért kell az etetésnél jelen lenni!

    • A visszautasított takarmány rendszerint mikrobiológiai okokra, illetve mikotoxinok hatására vezethető vissza. A legjellemzőbb tünetek: hasmenés, bőrpirulás, bőrkiütés és esetleg elhullás.
    • Az ásványi anyag, ill. vitamin-ellátás lehet hiányos vagy lehet túladagolt. Mindkettő káros, mert az előbbi rontja a takarmányozás hatékonyságát, az utóbbi pedig, még ha nem is okoz esetenként egészségkárosodást, anyagi veszteséget jelent.
    • A gyomorfekély sertéseink gyakori, többnyire a malacnevelés végén, a hizlalás kezdetén kialakuló megbetegedése. Többnyire takarmányozás eredetûnek tartjuk, de más hibák is okozhatják, így például a stresszhatásokban „gazdag” környezet.
  • A leggyakrabban előforduló tévedés, hogy a gazda, a teljes értékû gyári abrakkeveréket valamilyen gabonafélével hígítja, vagy a fehérje koncentrátumot nem az előírások szerint egészíti ki. Ennek következménye egy, a vártnál kisebb teljesítmény (súlygyarapodás és/vagy takarmány- értékesülés és/vagy vágóminőség), és ami ezzel biztosan együtt jár, a költségek növekedése vagy egy kisebb értékesítési ár, ami együttesen, de akár külön-külön is, a jövedelem csökkenéséhez vezet.

3. Takarmányozási hibák és következményei a kocákra



A kocák takarmányozásában előforduló hibák a malacok minőségrom-lásában jelennek meg. Azonban, van más nem kívánatos hatása is, mint például a kedvezőtlen ivarzás, az elhúzódó ellés, de leginkább a kis életteljesítmény (közismert, a sertéshústermelés ökönómiai kulcskérdése, a kocánként értékesíthető hízósertés). A kanok takarmányozásában elkövetett hibák elemzésekor pedig azt kell figyelembe venni, hogy a spermiumok kifejlődéséhez 42 napra van szükség, tehát a vizsgált sperma minősége, a mintavételt megelőző 40–50 nap takarmányozásának következménye.

    • Energia-túletetés, és hiány fehérjéből, Ca-ból, és P-ból, gyakran előforduló hiba. Oka, hogy a vemhes koca csak kukoricát kap és esetleg valami zöldet, ami szükségtelen elhízásához vezet nagyon sok közvetett és közvetlen, nem kívánatos következménnyel.
  • A vitamin, ill. ásványi anyag-ellátással kapcsolatban beszélhetünk hiányos- és túladagolásról. Mindkettő közvetlen anyagi kárt is okozhat, de az ekkor elkövetett hibák hosszú időn át, több vemhességi perióduson keresztül hatnak.

Hibák a kocatakarmányozásban, a fialás után



Az ebben a periódusban gyakran elkövetett hibákról, a malacok esetében már volt szó. Néhány további „lehetőség”:

A kocák ivarzására ható takarmányozási hibák:

    • vemhesség alatti túletetés miatt, a szoptatás alatti túl nagy súlyveszteség,
    • túl hosszú (hat hétnél hosszabb) szoptatási idő,
    • a süldők túl gyors felnevelése az első ellésig, illetve toxin (pl. T2) tartalmú takarmány etetése a felnevelési periódusban,
    • vitamin- és/vagy ásványianyag hiány,
    • a féregtelenítés elmaradása,
  • a süldők (és „lezsarolt” kocák), ún. „flushing” (lökésszerû) etetésének elmaradása.

A legelterjedtebb és a takarmányozással közvetve kapcsolatban levő betegség az ún. MMA szindróma komplexum. Kialakulásában, a takarmányozási hibákon kívül jelentős szerepet játszanak az emésztő- vagy a vizeletrendszeren keresztüli fertőzések.



A fertőzést elősegítheti:

    • a rostban szegény takarmányozás okozta bélsár-pangás,
    • az elhízott kocák elhúzódó ellése (6 óránál hosszabb),
    • túl meleg környezet (20 °C felett),
  • a késői áttelepítés, a csecsek lehûlése a hideg padozaton, a hirtelen (és főleg szükségtelen) takarmányváltás stb.…

Jelentős hiba az elválasztáskor, ha takarmányadag lényeges csökkentése nem jár együtt a teljes ivóvíz-megvonással. Az adag, 1-2 nap múlva fokozatosan emelhető, a javuló kondíció elérése érdekében.



A takarmányozási hibák és tévedések korrigálására (és egyébként is!) gyógy-szereket, gyógyszerezett takarmányokat csak indokolt esetekben szabad felhasználni és akkor is csak az előírásoknak megfelelően. Szakszerûség és gondosság, a jó takarmány, a helyes etetéstechnológia, és a megfelelő istálló-higiénia azok a legfontosabb faktorok, amelyek feleslegessé tehetik a gyógyszerek használatát és ráadásul lényegesen olcsóbbak is.

A cikk szerzője: Prof. Dr. Gundel János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!