Nyílt nap a Génbankban

Agro Napló
Közel 350 látogató részvételével, 2005. október 5-én ismét megnyitotta kapuit a Génbank – Semex Magyarország Kft. a szakmai érdeklõdõk elõtt Mezõhegyesen. Történt ez azzal a szándékkal, hogy számot adjanak Partnereiknek az elmúlt egy év eredményeirõl és elképzelésükrõl a jövõt illetõen.
Veres Zoltán ügyvezető úr köszöntötte és kalauzolta végig a programok során a megjelent vendégeket. Az ivadékcsoport-bemutatóval kezdődött a nap, amely a Génbank Kft. tenyészbikáinak válogatott szépségû tehén utódait mutatta be olyan tenyésztők állományából, akik korábban részt vettek a cég tenyésztési programjában.
Tizenegy nagyszerû küllemû tehén került bemutatásra. Az első négy egyed a kanadai Semex Alliance kínálatában található második körös tenyészbikáktól származik. Egy Comestar Leader apaságú harmadik laktációs tehén nyitotta a sort. Leader saját és utódai jogán is jól reprezentálja a hasznos élettartam jelentőségét. Maga a bika is 15 éves, de lányai is magas élettartam mutatót biztosítanak számára. Majd Comestar Lee első laktációs lányait tekinthették meg. Lee a világon a második legnépszerûbb tenyészbika, több mint 1,6 millió eladott adaggal, amely a világ hetven országában került felhasználásra. Canyon-Breeze Allen lánya folytatta a sort. Allen a második legjobb küllemjavító bika a kanadai listán, ahol össztenyészérték-indexével (LPI) az előkelő 17. helyen áll. Utánuk Comestar Stormatic lánya következett. Stormatic már első értékelése idején közkedvelt bikaelőállító bika volt.
Az import tenyészbikák mellett Magyarországon ivadékvizsgált bikák utódai voltak láthatóak. Rajongó, Ráró és Rejtő tenyészértékei hamarosan kiegészülnek a már termelő második körös lányok eredményeivel. E három bika már jól ismert a tenyésztők körében, és számos utódjuk között könnyû volt egy-egy olyan egyedet találni, amely méltóan képviselte apjának tenyészértékeit.
A következő csoportot három olyan tenyészbika lányai alkották, amelyek az előbbieknél fiatalabbak és a Génbank Kft. jelenlegi ajánlatának részét képezik. Vajk februári értékelése óta a legjobb küllemjavító bika hazánkban. Zsilett a világ holstein tenyésztését alapvetően meghatározó két bikának kombinációja, kivételes lábtulajdonság javítással és alacsony szomatikus sejtszám-örökítő képességgel. Zsálya nevû bikánk első értékelésével egyből a legjobb tejmennyiség-örökítő tenyészbikák körébe helyezte magát lányai termelése révén.
A bemutatót Ménesbirtok Zéta James egyik legszebb küllemû tehene zárta. Zéta még nem értékelődött, de reményeink szerint erős pillére lesz a Génbank kínálatának.
Ezután következett a Génbank Kft. tenyészbikáinak bemutatása. A bemutató a hazai, és a nemzetközi genetika értékeit kívánta reprezentálni. A jelent legjobb értékelt bikánk, Gelej Zsilett Outside, és az idei év legjobb hazai küllemörökítője, Vajháti Vajk Aaron képviselte, a közeli jövőt Zéta James, akinek frissen ellett lányai egyöntetûen harmonikus küllemükkel, kifejezetten erős tőgyszerkezetükkel hívták fel magukra a fígyelmet. A távolabbi jövőt néhány itthon és a nagyvilágban már bizonyított tehéncsalád utódai reprezentálták, így Rivális, Vajk tehéncsaládjából láthattunk utódokat, valamint a kanadai listavezető – Goldwyn anyai féltestvérét is láthattuk Canyon-Brezee Allen után, aki jelenleg a legjobb második körös bika Kanadában.
A további programok a helyi mûvelődési házban kerültek lebonyolításra.
Kiss Ferenc úr – a Dél-Borsodi Agrár Kft. ügyvezetője – azokat a feltételeket emelte ki [genetika, tartás (tehén komfortérzet!), takarmányozás, menedzsment, tejfeldolgozás], amelyek a versenyképesség alapjai. Az értékesítési viszonyok ma még nem egyenrangúak a termelő és a feldolgozó között, ezért célszerû azt fejleszteni. Sok lehetőség ma még kihasználatlan nálunk, de mindezt elő kell venni, mert a világpiaci versenyben vállalni kell a megmérettetést, és tennünk kell a versenyképesség fokozásáért – mondta el előadásában Kiss Ferenc.
Peter Claessens úr – a Somogyszobon található Claessens Mg. Kft. tulajdonosa és vezetője – összehasonlításában az amerikai, az európai és a hazai tejtermelés közgazdasági feltételeit vizsgálta. Kiemelte, hogy az amerikai koncentrációs fejlesztések, a génmanipuláció szabad alkalmazása, a hormonhasználat, a környezetvédelem kevésbé szigorú követelményei gazdasági előnyt biztosítanak a termelői önköltségben, míg a hazai nehezen teljesíthető munka- és környezetvédelmi szabályok, a hatósági előírások jelentősen drágítják a termelést és a világpiacon a hazai termelők versenyhátrányba kerülnek. A szakma érdekvédelme nem hatékony, s ha a tendencia tovább folytatódik, akkor kérdéses, hogy tíz év múlva lesz-e tejtermelés Magyarországon.
Bognár László úr – a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője – a magyarországi tenyészértékbecslés fejlődését, jelenlegi eredményeit mutatta be. Hangoztatta, hogy a nőivarú tenyészérték az állomány létező legpontosabb értékét tudja megmutatni. Ennek használatával a szelekció sokkal hatékonyabbá tehető. Kiemelte, hogy a párosítási programokban mind a termelési, mind a küllemi tulajdonságokban az egyedi tenyészértékek felhasználására kell támaszkodni.
Mélykúti Tibor – ügyvezető úr – az Alföldi Tej Értékesítő Kft. szerepéről szólt. A 2003. április 30-án alakult kft. 2005. április 13-án végleges elismerést nyert. Céljuk a belföldi piacok megtartása mellett export piacok felkutatása és megszerzése. Törekednek saját termékfeldolgozás létrehozására. Jelenleg 82 a taglétszám. Az ország tejtermelésének 18%-át koordinálják, a 2006-os esztendőben ez várhatóan 27%-ra nő.  A Parmalat feldolgozó üzemének megvásárlásával a jövő piaci céljai elérhető közelségbe kerültek.
Dr. Torstein Steine úr – a norvég Geno Breeding tenyésztési és kutatási igazgatója – egy új lehetőséget mutatott be, mellyel a tejelő szarvasmarha ágazat gazdaságossága fokozható. A norvég vörös fajta és holstein állomány rotációs keresztezésével a tejtermelés színvonala megtartható, az állomány szaporulati mutatói mintegy 11–12%-kal növelhetők, a mastitis előfordulása jelentősen csökkenthető, a hasznos élettartam 15–17%-kal növekedhet. Ezt az eredményt biztosítja a norvég-vörös fajtában végrehajtott szigorú szelekció a menedzsment tulajdonságokra, s ennek a fajtának rotációs keresztezésbe vonása a holstein-fríz fajtával – ismertette előadásában Dr. Torstein.
Veres Zoltán úr több, a Génbank jövőjére nézve rendkívül jelentős bejelentést is tett: a cég 2005. április elseje óta tulajdonosának, a The Semex Alliance-nak közép- és kelet-európai regionális központjaként mûködik, így 12 környező ország munkáját segíti és koordinálja. Továbbá a holstein-fríz fajtán túl négy további szarvasmarha fajta szaporítóanyagával bővítette a kínálatát: magyar tarka, jersey, brown swiss, magyar fehér-kék belga.
Információ: Génbank Kft. 5820 Mezőhegyes, Pf. 24.,
Tel.: 68/566-200, www.genbank.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?