UAN-oldat és MAS – melyik nitrogénforma hatékonyabb?

Agro Napló
Az ammonnitrát karbamid- (UAN-) oldatot a pontos kijuttatási lehetõség és a növényvédõ szerekkel való keverhetõség miatt a hozamra és minõségre gyakorolt gyengébb hatások ellenére közel egyenértékûnek tartják a mészammonsalétrommal (MAS-sal).

A mai kor technikai lehetőségei azonban biztosítják a pontos eloszlást szilárd mûtrágyák esetén is, ugyanakkor csökken a tartálykeverékek jelentősége (különböző az optimális kijuttatási idő a mûtrágya és a növényvédő szerek esetén, illetve különbözik az optimális kijuttatás technológiája is).
A N-mûtrágyával szemben támasztott elvárások igen magasak az emelkedő hozamok, a megváltozott mûtrágyázási stratégiák, illetve környezetvédelmi szempontok miatt.
Számos kísérletw bizonyítja az UAN-oldat csekélyebb hatékonyságát a MAS-hoz képest. A hivatalos német tanácsadói szolgálat összefoglaló őszibúza-kísérleti eredményei 1984-től 2000-ig a következőket mutatják:

  • A MAS használata a kísérleti telephelyek 75%-án előnyösen hatott a hozamra.
  • A MAS használata az összes kísérleti telephely 66%-án előnyösen hatott a minőségre.

Miből adódik a MAS és az UAN-oldat által gyakorolt hatás különbözősége?

  • Nitrogénmegkötés a talajban mikroorganizmusok által
     A mikroorganizmusok számára a fejlődéshez szükséges nitrogén elsődleges forrása az ammónium, ezért ez a folyamat az ammónium-, illetve karbamidtartalmú mûtrágyákat érinti. A megkötött nitrogén a döntő fontosságú növekedési fázisban (elsősorban tavasszal!) nem áll rendelkezésére.
  • Az ammónium és karbamid formájú nitrogén késleltetett hatása
     Alacsony tavaszi hőmérsékletek hatására lassan zajlik le a karbamid és az ammónium átalakulása a növények által felvehető nitrogénné; a növények gyakran nem jutnak elegendő tápanyaghoz.
  • Elillanási veszteség
     A karbamid és az ammónium nitráttá való átalakulása során gázhalmazállapotú elillanási veszteség léphet fel, amely csökkenti az UAN-oldat hatékonyságát.
  • Levélkárosodás
     A viaszréteg és a gázcserenyílások észrevétlen, UAN-oldat alkalmazása miatti károsodása különösen stresszkörülmények között hozamkieséshez vezethet.
  • Következtetés
    Ott, ahol a gazdaságban rendelkezésre álló technológia megengedi, inkább a szilárd, nitráttartalmú mûtrágyák alkalmazása javasolt.


     

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    2+1 lombtrágya akció

    2+1 lombtrágya akció

    A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

    A kén a nitrogénhasznosulás motorja

    A kén a nitrogénhasznosulás motorja

    Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!