Magyarország 2005. évi kukoricatermesztési tapasztalatai, a jövõ fejlesztési feladatai

Agro Napló
Magyarországon az õszi búza mellett a kukorica a legfontosabb gabonanövényünk. A kukorica vetésterülete az utóbbi években 1,2 millió hektár körül alakult, ez a vetésszerkezet 27%-a.

Ha ehhez hozzáadjuk a vetőmagtermesztés és a silókukorica-termesztés területét is, akkor a kukorica vetésterületi aránya 30% körüli. A kukoricatermesztésben elért eredmények nagymértékben meghatározzák a szántóföldi növénytermesztés eredményességét.
Kukoricát Magyarországon mindenhol termesztenek még akkor is, ha a klimatikus és edafikus tényezők nem minden megyében egyértelmûen kedvezőek a kukorica számára. A kukorica vetésterületének közel 70%-a azonban nyolc megyében van: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya (1. ábra).

Tehát a kukoricatermesztésnek hazánkban bizonyos területekre való koncentrációja tapasztalható, az itt elért terméseknek nagy hatása van az országos termésátlag alakulására.
1970–80-as évtizedben kukoricatermesztésünk a világ élvonalához tartozott. A területegységre vetített termés mennyiségével a világon a harmadik, a genetikai előrehaladás tekintetében az első helyen állt hazánk. A termésátlag növekedésében meghatározó szerepe volt a korszerû biológiai alapok (kukoricahibridek) megjelenésének, a mûszaki-technikai háttér fejlődésének, a kemikália-felhasználás növekedésének és a nagyobb szakértelemnek (2. ábra).


A hazai mûtrágya-felhasználásra jellemző, hogy 1960–1980 között az 1 ha mezőgazdasági területre jutó mûtrágya mennyiség a kezdeti mennyiség többszörösére nőtt. A mûtrágya felhasználás dinamikus növekedése 1985-ig tartott, ezzel együtt ugrásszerûen nőtt a talajok termékenysége.
Alapvető változások következtek be a hazai kukoricatermesztésben az 1990-es évek elejétől. Pénzügyi-közgazdasági nehézségek miatt az inputok mennyisége, a ráfordítások színvonala csökkent. Az NPK mûtrágya-felhasználás 1991-ben 31 kg ha–1 hatóanyagra esett vissza (3. ábra).


Napjainkban a mûtrágya-felhasználás 88 kg ha–1, azonban az mind mennyiségileg mind minőségileg elmarad az optimálistól. A felhasznált NPK mûtrágya 80%-a nitrogén és csak 10%-a foszfor, 10%-a kálium mûtrágya.
Rendkívül kedvezőtlen, hogy a szervestrágya-felhasználás is a korábbi 22–24 millió tonna év–1 felhasználásról 3–4 millió tonna év–1 felhasználásra esett vissza. Hazánkban mindezek következtében a tápanyagmérleg negatív, a terméssel kivont tápanyagnak csak a 60%-át juttatják vissza, ennek következtében a talajok termékenysége folyamatosan csökken.
A kedvezőtlen klimatikus tényezők és agrotechnikai hiányosságok következtében a kukorica hazai termésingadozása eléri az 50–60%-ot (2003, 2004).
2003-ban a termésátlagunk 5 t ha–1-ral, még 2004-ben csak 2 t ha–1-ral maradt el a korábbi EU 15-ök termésátlagától (4. ábra).


2004 kedvező évjárat volt a kukoricatermesztés szempontjából, az országos termésátlag elérte a 7,1 t ha–1-t. Azonban míg Fejér, Baranya, Tolna, Békés és Hajdú Bihar megyékben 7,5–8,5 t ha–1 volt a megyei termésátlag, addig Heves, Nógrád, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben csak 5,18–5,86 t ha–1 (5. ábra).


2005 év időjárása is kedvező volt a kukorica számára. A kukorica tenyészidejében lehullott csapadék mennyisége országosan a következőképpen alakult:
 IV-IX. hó  430,3 mm
30 éves átlag IV-IX. hó  345,1 mm
az eltérés  IV-IX. hó  145,2 mm.


Hazánkban 42%-kal hullott több csapadék a kukorica tenyészidejében a 30 éves átlaghoz viszonyítva. Különösen csapadékos volt árpilis, július és augusztus.
A hőmérséklet júniusban –0,3 °C-kal, augusztusban –0,8 °C-kal tért el a sokévi átlagtól (6. ábra). A csapadékosabb évjárat és főleg a 30 éves átlagtól hûvösebb augusztus hozzájárult ahhoz, hogy a kukorica tenyészideje kb. két héttel kitolódott és így a betakarítást magasabb szemnedvesség-tartalom mellett kezdték meg.


A FAO 200-300-as kukoricahibridek szemnedvesség-tartalma még október közepén is 20–24%, a FAO 400-500-as hibrideké pedig 26–28% volt, ami késleltette a betakarítás kezdetét.
A vetésváltás nagymértékben befolyásolja a termesztés hatékonysága mellett a termésbiztonságot. Magyarországon még napjainkban is jelentős területen monokultúrában termesztik a kukoricát (kb. 15–18%), illetve a kukorica utáni kukorica is gyakori, ami nemcsak kedvezőtlen, hanem a Diabrotica virgifera miatt is kockázatos. A vetésforgó kialakítását nehezíti a szántóterülethez viszonyított jelentős vetésterületi aránya (28–30%), valamint a privatizáció során felaprózódott birtokszerkezet. Monokultúrás termesztésnél nő a növényvédelem költsége, nő a termesztés kockázata, csökken a termés mennyisége a vetésváltásban termesztett kukoricához viszonyítva.
A monokultúrás kukorica termésingadozása (1968–1996 között) kísérleti adataink szerint még megfelelő tápanyagellátás (N 100, P2O5 100, K2O 100 kg ha–1) mellett is 52–145%-os ingadozást mutatott (1. táblázat). Trikultúrában (borsó-őszi búza-kukorica-kukorica) két évtized átlagában 2 t ha–1-ral nagyobb termést értünk el a monokultúrás terméshez viszonyítva.
Monokultúrás termesztésnél állandó veszélyforrás az amerikai kukoricabogár és lárvája. Melegigényes kártevőről van szó, amely egyre jobban alkalmazkodik a hûvösebb viszonyokhoz. A bogár rajzása jelentős eltérést mutatott 2000–2004 között. 2005-ben még 2004-től is jobban elhúzódott a rajzása és a kártevő számára kedvezőtlen klimatikus tényezők következtében kisebb volt az egyedszámuk. Helyenként változó mértékben, de összességében 2002–2003-hoz viszonyítva kisebb volt a lárva és a bogár kártétele (7. ábra).


Ahol nagyobb volt a lárvák száma ott képes volt a kukorica teljes gyökérzetét lerágni és a kukoricaszár egyszerûen kidőlt, nem vett fel hattyúnyakat (8. ábra).


A kukoricabogár a kukorica bibéjével táplálkozik jelentős megtermékenyülési hiányosságokat okozva (de a levelet is károsítja). A lárva kelése hőmérsékletfüggő, átlagos évjáratban május végén kel ki, 4–5 hétig táplálkozik a kukorica gyökerével, majd egy hétig báb állapotban van, és azt követően repül ki a bogár.
A lárva kártétele is változik hibridenként, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy egyes hibrideknek erőteljesebb a gyökérzete, illetve a gyökér regenerálódó képessége jobb. Ugyanígy a bogár kártétele is hibridtől függően változó, amit a hibrid tenyészideje is befolyásol. Az elhúzódó rajzásnak megfelelően a bogár a kirepülésekor éppen a legfiatalabb, legfrissebb bibét részesíti előnyben a táplálkozásakor. Különösen kedveli a csemegekukorica ízletesebb, zsengébb bibéjét.
Az amerikai kukoricabogár és lárvája elleni védekezés csak komplex módon lehet eredményes. A megfelelő védekezés terén pedig egyre több tapasztalattal rendelkezünk.
A kukorica tápanyagellátása (országosan) 2005-ben sem volt megfelelő. A kedvező évjárat különösen alkalmas volt ennek bizonyítására. Az országosan felhasznált 88 kg ha–1 NPK mûtrágyának 70–80%-a nitrogén. Nem végzik el a talajvizsgálatokat, mely alapján megismerhető lenne a talaj AL-oldható, felvehető NPK-tartalma, pedig az NPK tápanyagvisszapótlást ehhez kellene igazítani.
Tartamkísérleteink adatai nemcsak a tápanyagvisszapótlás jelentőségét bizonyítják, hanem a harmonikus N-P-K arányának termésnövelő hatását is.
2005-ben is jelentős különbségek voltak a hibridek mûtrágya-hasznosító képessége között. Kísérleteinkben az N 40, P2O5 25, K2O 30 kg ha–1 hatóanyag a kontroll (mûtrágyázás nélküli) kezeléshez viszonyítva – a kedvező csapadékellátás következtében – 4–5 t ha–1-ral is képes volt a termést növelni. Az N 80, P2O5 50, K2O 60 kg ha–1 hatóanyag kezelés még további termésnövekedést eredményezett. Az Mv Maraton és PR36R10-es hibrideknél már az ettől nagyobb NPK adag nem bizonyult hatékonynak. A hibridek zöménél (PR39D81, DK 440, DK 4626, Sze Sc 463 R, Mv Vilma stb.) a termés az N 120, P 50, K 60 kg ha–1 hatóanyag kezelésig nőtt (9. ábra).


Nagyon szoros összefüggés van a vetésidő és a termés, illetve a vetésidő és a betakarításkori szemnedvesség-tartalom között. Ha egy hibridnek jó a csírázáskori hidegtûrése (Cold-test), akkor akár már április 10. körül vethető (pl.: PR39D81, PR37M34, PR37M81, Sze 352, DK 440, DKC 3611, DK 391, NK Cisko stb.) és így akár 6–10%-kal csökkenthető a betakarításkori szemnedvesség-tartalom. 2005-ben jelentős különbségeket tapasztaltunk a hibridek vízleadás dinamikája (az érés időszakában), és a betakarításkori szemnedvesség-tartalom között is (10. ábra).


Természetesen 2005-ben a kukorica tenyészidejének kitolódásához hozzájárult a vetésidő kitolódása országosan, melynek oka a csapadékos április volt.
A vetésidővel kapcsolatos 11. ábránkon látható, hogy a korábbi vetésidőnél mennyire előrébb tart az állomány fejlettsége, vízleadása.


A kukorica állománysûrûsége (hektáronkénti tőszám) országosan elfogadható volt 2005-ben. Azonban a jövőben is szigorúan figyelembe kell venni, hogy az optimális tőszámot módosíthatja a hibridek genetikai tulajdonsága, tenyészideje, a termőhelyi adottság, az évjárat hatása, illetve a víz- és a tápanyagellátás mértéke.
A hibrideket a tőszámsûríthetőség tekintetében 4 típusba sorolhatjuk (12. ábra). Az első három típusba tartozó hibridek bár különbözőképpen reagálnak a tőszámnövelésre, de a termésbiztonságuk sokkal kedvezőbb a 4. típusú hibridekétől.


A növényvédelemmel kapcsolatos országos tapasztalat az, hogy több helyen kukorica utáni kukoricánál sem végezték el minden esetben a talajfertőtlenítést, nem elég hatékony a nyár elején kelő és a nyár végén magot hozó melegigényes gyomok elleni védekezés (pl. szőrös disznóparéj, libatop, kakaslábfû, parlagfû, csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis stb.). Kísérleteinkben igen jó gyomirtó hatása volt a Callisto+Atrazin+Banvel 480 kombinációnak.
Országosan a kukorica vetésterületének csak kb. 10–15%-án védekeztek az amerikai kukoricabogár ellen a rajzás időszakában (június vége-július).
Betakarításkor a gazdák célja a megfelelő (alacsony) betakarításkori szemnedvesség tartalom elérése.
A 2005. évi kedvező időjárási tényezőknek és az egyre korszerûbb biológiai alapok (termesztett hibridek) használatának köszönhetően 2005-ben is 7–7,5 t ha–1 körül várható az országos termésátlag (13. ábra).

Továbbra is országosan jellemző probléma, hogy:
•  a tápanyag-visszapótlásban hiányosságok tapasztalhatóak,
•  sok helyen megkésett vetésidőt alkalmaznak,
•  sok esetben a talajmûvelés mélysége nem elégíti ki a kukorica igényét. A kukorica nagyon érzékeny a tömődött talajra. A mélymûvelést legalább négyévente egyszer el kell végezni és csak a közbeeső években elegendő a középmély mûvelés.
Amennyiben tovább akarunk lépni, növelni kívánjuk a kukorica országos termésátlagát, és fokozni szeretnénk a termésbiztonságot, az alábbi fejlesztési (korszerûsítési) lehetőségekkel feltétlenül élnünk kell.

  • Fontos az ökológiai viszonyoknak megfelelő hibridválasztás. A FAO 380-420 körüli jó termőképességû és jó vízleadó képességû hibridekre kell alapozni. Magyarországon a termelők több mint 300 kukoricahibrid közül választhatnak. A kukoricatermő terület legnagyobb részén mégis néhány 10 hibrid van jelen, melyek a legkedveltebbek a termesztők körében. A legnagyobb területen termesztett hibridek között az első 15 helyen nem történt lényeges változás az utóbbi években. A listát még mindig a DK 440 (Monsanto) vezeti. A Pioneer hibridek közül a PR37M34 és a PR37M81 szintén előkelő helyen szerepelnek. A Furio, a Syngenta Seeds nemesítésével, már 1994 óta az első tíz között foglal helyet. A magyar nemesítésû hibridek közül egyedül a Normát (Martonvásár) termesztik jelentősebb területen. Ebből a tényből is érzékelhető, hogy az újabb nagy termőképességû és egyéb jó tulajdonságú hibridek lassan terjednek el a köztermesztésben (pl. PR37D25, PR37W05, DKC 5211, NK Dior stb.). Továbbá ha ennyire leszûkül a legnagyobb területen termesztett hibridek száma, nem biztos, hogy az ökológiai adottságoknak megfelelő hibridet választják a termelők.
  • A talaj AL-oldható (felvehető) NPK-tartalmát meg kell határozni és ennek függvényében harmonikus N-P-K tápanyagvisszapótlást kell biztosítani.
  • Okszerû vetésváltást kell kialakítani, fel kell hagyni a monokultúrás termesztéssel. A kukorica számára legjobb elővetemény természetesen az őszi búza.
  • A jó csírázási hidegtûréssel – 90% feletti Cold-teszt értékkel – rendelkező hibridek korábbi vetésével, a betakarítás előtti állomány-desszikálással (a feketeréteg kialakulása után) növelhetjük a FAO 400-as hibridek részarányát. Hiszen a tenyészidő és a hibridek termése között pozitív összefüggés van. A betakarítás és tárolás módját illetően a jelenlegitől nagyobb mértékben lehetne növelni a nedvesen (tömörítve, erjesztve) tárolt kukorica mennyiségét.
  • A fentieken túl azonban az ágazat versenyképessége szempontjából meghatározó szerepe lehet az állandó veszélyforrást jelentő amerikai kukoricabogár és lárvája elleni hatékony (komplex) védekezésnek: vetésváltás, vetéskori talajfertőtlenítés, a vetőmag speciális csávázása, a bogár elleni (rajzástól függő) akár többszöri védekezés.
  • A gyomok elleni védekezésnél a hatékony posztemergens védekezésre kell alapozni (korai posztemergens és 5–7 leveles fejlettségnél).
  • Természetesen nagyon fontos a piaci biztonság és a megfelelő jövedelmezőség biztosítása (ami nem csak a termelő feladata), hogy a jelenlegi igen magas hektáronkénti költségek mellett (120–140 ezer forint) is lehetővé váljon a gazdálkodók számára az elfogadható jövedelem elérése, illetve a fejlesztés lehetősége.
  • A cikk szerzője: El Hallof Nóra

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    LG vetőmag az innováció homlokterében

    LG vetőmag az innováció homlokterében

    Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

    Új hibridek – erős innováció!

    Új hibridek – erős innováció!

    Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

    LG vetőmag az innováció homlokterében

    LG vetőmag az innováció homlokterében

    Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!