Ismét számos újdonságot vonultatott fel a svéd gyártó

Agro Napló
A svéd VÄDERSTAD-VERKEN AB, Európa egyik legsikeresebb mezõgazdasági gépgyártó vállalata a hannoveri Agrotechnika kiállításon mutatta be újdonságait, elindítva ezzel a 2006 évi szezont.

A ma már Magyarországon is nagyon népszerû Väderstad gabonavető gépek, valamint talajelmunkálók számos újdonságot tartogattak a látogatók számára Európa legnagyobb, fedett mezőgazdasági gépkiállításán. A több mint 500 m2-es területen bemutatott gépek közül a legnagyobb meglepetést a sorvető gépek új családja, a Spirit okozta, ugyanis az utolsó pillanatig sikerült titokban tartani a fejlesztést. A fő profilnak számító gabonavető gépek mellett a talajmûvelő gépek terén is voltak érdekességek. A Cultus és a TopDown kultivátorok mellett a Carrier legújabb változatai kapták a fő hangsúlyt. A gyártó itt is kihangsúlyozta legfontosabb törekvéseit, mely a gépek megbízhatósága, a teljesítmény növelése mellett az egyszerû és költségcsökkentő üzemeltetést, valamint a legújabb technológiák munkagépeken való alkalmazását jelenti.
A Väderstad neve mára egybefort a korszerû vetéstechnika fogalmával. Ráadásnak most itt van a Spirit.
Az új vetőgépcsalád a könnyû és a középkötött talajokra ajánlott. A vetőgép szántásos és minimum mûveléses technológiában egyaránt jól dolgozik. A talaj előkészítéséért a Carrier-ről már ismert tárcsasor felelős. A hatékony talajmûvelési lehetőségnek köszönhetően a Spirit csökkenti a szükséges menetszámot. 4–9 méter közötti tartományban rendelhető, tartálykapacitása 2800–3100 liter között változik, mely kiemelkedő napi teljesítményt tesz lehetővé. A 430 mm átmérőjû tárcsákból álló egység megvágja a feltalajt és bekeveri a szármaradványt, egyaránt hatékonyan dolgozik szántásos és minimum mûveléses rendszerben is. A precíz maglehelyezést a vetőegység igényes kialakítása biztosítja. A vetést a 380 mm átmérőjû V-tárcsa végzi, melynek terhelése 100 kg. A gyors és egyenletes kelést a talaj maglehelyezés előtti és utáni kellő mértékû tömörítése biztosítja. Egy 820 mm átmérőjû keréksor tömöríti a talajt a vetés előtt, mely OffSet elrendezésû, ami azt jelenti, hogy minden második tagja 150 mm-rel hátrébb van tolva. Ezáltal a vetőgép jobban tud vetni nedves körülmények között. A V-tárcsák maglehelyezését követően a kisebb tömörítő kerekek megfelelő mag-talaj kapcsolatot hoznak létre. A kerekek beállíthatók úgy is, hogy a sort tömörítsék vagy éppen a sorok mellett dolgozzanak.
A vállalat éves árbevételének legnagyobb részét a Rapid vetőgépek adják, melyek pneumatikus és mechanikus kivitelben kaphatók. A kiállításon ebből a munkagépcsaládból a pneumatikus RDA 600 S-t és a mechanikus RD 300 S-t láthattuk. A tárcsás rendszerû, akár direktvetésre is használható gépek nem csak Németországban, hanem egész Európában az élvonalban helyezkednek el. A csoroszlyák a kialakításuk és az egyenként rájuk nehezedő mintegy 110 kg súlynak köszönhetően egyedileg tudják a beállított vetési mélységet tartani. A gyár mindig híres volt innovatív elképzeléseiről, amely a vetőgépeknél az új szezonban több ponton is bizonyítást nyert. Az OffSet kerékelrendezés 2006-tól szériafelszerelés lesz minden a Rapid Super és a Rapid A/S modellen. Ezzel a megoldással lényegesen javul a gép használhatósága nedves és szármaradványos körülmények között. A tárcsás rendszer nagyobb oldallemeze minimalizálja a bakhátképződést az oldalaknál. A mechanikus Rapid vetőgépeken szintén apró módosításokat hajtottak végre. A tárcsás rendszer mélységét ezentúl hidraulikusan állíthatjuk. A magadagolókat olyan védelemmel látták el, mely megakadályozza a porral, sárral való berakódást szállítás közben.
A hannoveri gépshow-n a vetőgépek mellett a hazánkban nem rég bemutatott kultivátorok vonzották a legtöbb érdeklődőt. A Vädertstad Cultus család szántóföldi kultivátorokat kínál 3–6 méter közötti tartományban. A munkagép a könnyebb alkalmazhatóság érdekében gumikerekes tömörítővel és acél hengersorral egyaránt rendelhető. A nagy teljesítményû Cobra kapák átdolgozzák a talajt 25 cm mélységig. A kapák intenzív munkája nyomán tökéletes föld-szármaradvány keverék jön létre, mely az egyenletes felszínhez elengedhetetlen. A kapaosztás 20 cm, mely biztosítja a zavartalan munkavégzést nagy szártömeg esetén is. A kapák rugós biztosítása 400 kP terhelésnél nyit. A tárcsás felszínegyengető egység tökéletesen eltünteti az utolsó sor kapa által hagyott nyomokat. Beállítása egyszerûen, csavarorsó segítségével történik. A munkagép felszerelhető a könnyû talajokra ajánlott, 800 mm átmérőjû gumihengerrel éppúgy, mint acél hengersorral, mely a kötött talajokon biztosít megfelelő mértékû tömörítést. Ez a megoldás már bizonyítást nyert a Carrier esetében. Mindkét hengertípus hatékony sárkaparókkal egészül ki.
Az első értékesítési szezont követően TopDown-ból már hazánkban is dolgozik néhány. A munkagép a legjobb választás, ha valaki az eddigi mély mûvelési technológiától a sekélymûvelés felé akar elmozdulni, vagy olyan eszközt keres, mely egy menetben megoldja a talajelőkészítést. A TopDown a felső réteggel kezdi a talaj átdolgozását, majd halad fokozatosan lefelé. A két sorba rendezett, 430 mm átmérőjû konkáv tárcsák megvágják a talajt, valamint aprítják és bekeverik a szármaradványokat. A tárcsák sekély munkavégzése során a munkagép nem rögösíti fel a talajt.
A kiállításon a svéd gyártó Carrier alkalmazásának sokrétûségét kívánta kihangsúlyozni. A hárompont függesztett „kis” Carrier mellett láthattuk a zöldtrágya növények vetésére alkalmas BioDrill-lel  szerelt megoldást is. A BioDrill egyaránt alkalmas fûmag, repce, mustár és egyéb apró magvak vetésére is. Mivel a vetés a sekélymûveléssel egy időben történik, így nem szükséges a munkamenetek számát növelni, ezáltal időt és költséget lehet csökkenteni. Itt újdonságként a Carrier Drill-t és a Carrier Super-t mutatta be a gyártó.
Kis- és közepes méretû gazdaságokban a Carrier Drill képes elvégezni minden – a vetést megelőző – talajmûvelési munkát éppúgy, mint a vetést. A Carrier Drill a normál Carrier-rel egyező talajmûvelési képeséggel rendelkezik. A két sorba rendezett konkáv tárcsák igen intenzíven átdolgozzák a talaj felső 2–13 cm-es rétegét. A betakarítást követően egy vagy két menetben alkalmazott Carrier elegendő ahhoz, hogy beinduljon a szármaradványok elbomlása, illetve meginduljon a gyomok és az árvakelés csírázása. Az 1100 literes tartály feltöltése után a Carrier Drill gyakorlatilag vetésre kész. A csoroszlyák sávban szórják a magokat a tárcsák nyomában, melyeket a szomszédos tárcsákról odajutó földréteg borítja be. Az acél hengersor biztosítja a tökéletes mag/talaj kapcsolatot. A Vädertstad Carrier-ek igazolt sekélymûvelési képessége, pontos mélységtartása biztosítja az erőteljes és egyöntetû kelést.
Carrier Super azoknak ajánlott, akik szántásos és minimum mûveléses technológiát egyaránt alkalmaznak. A múltban a mezőgazdasági munkagépek többsége élesen elvált egymástól annak megfelelően, hogy vagy csak szántásos talajmûvelési rendszerben, vagy csak minimum mûvelésben voltak használhatók. A Carrier Super integrált Crossboard-dal mindkét igényt kielégíti. Igen gyakran csupán egyetlen menet elég ahhoz, hogy vetésre megfelelő magágyat készítsünk a Rapid vetőgépnek.
A svéd gyár magyarországi leányvállalata a 2006. február 8–11. között megrendezésre kerülő Agro-Mashexpo-n 600 m2-en mutatja be Hannover újdonságait.


VÄDERSTAD Kft. • 2483 Gárdony, Szabadság u. 1.
Telefon: 22/570-280 • Fax: 22/570-282
Kalmár Tibor 20/3939-640 • Garamvölgyi József 20/9654-742
Kovács Gábor 20/5233-242 • Kuhinkó Gábor 20/9441-484
Püski László 20/4554-296

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!