A PROFIRÓL, a profiknak, a profiktól… - avagy, a VN SÄPAK PROFI kompaktor, a felhasználók szemszögébõl

Agro Napló
„Jó bornak nem kell cégér!”… tartja a régi mondás. Igaz lehet-e ez az õsi bölcsesség megváltozott hétköznapjaink között? A választ nem tudjuk biztosan. A VOGEL&NOOT cég minden esetre szeretne egy kis „cégért” biztosítani egy olyan termékéhez, amelynek használata lassan, de biztosan szezonjához közeleg. Ám, hogy ne érjen minket az elfogultság vádja, úgy gazdatársakat kérdeztünk: Miért jó VN vetõkompaktot használni? Hogyan látja a gépet a felhasználó? Talán ez a legfontosabb hírverés egy konstrukciónak: egy elégedett gazda véleménye.

Hajdú-Bihar megye szívében található kisváros Derecske. E település, illetve lakói mindig is élen jártak a mezőgazdasági portékák termelésében. Itt található a KASZ-COOP Kft., amely cég immáron a 90-es évek elejétől egyet jelent a magas fokú termelés fogalmával, az úttörőnek számító technológiai elemek és gépek használójával. A vállalkozás a rendszerváltás idején bérmunka szolgáltatóként kezdte, ám napjainkra több, mint 3000 ha szántóföldet tudhat magáénak.

A konvencionális szántóföldi növények termesztése mellett, meghatározó szereplője a környék cukorrépa, zöldborsó, csemegekukorica termelésének, integrálásának.

A termelés gépi hátteréről Kabai Imre növénytermesztési üzletágvezető, és Balogh Sándor mûszaki vezető beszélt.

A VOGEL&NOOT-tal való együttmûködés nagyon régi múltra vezethető vissza. A KASZ-COOP első váltvaforgató ekéi is a VN gyárából kerültek Derecskére! A kompaktor, a maga idejében igazi újdonságnak számított, hiszen az adattábláján 1995-ös gyártási évjárat díszeleg, ami azt jelenti, hogy a gép immáron 10 szezonon keresztül dolgozott. A PROFI kompaktort akkor, hagyományos kombinátorok helyett vásárolta a cég, nem titkolt szándékként a menetszám csökkentésére és a még tökéletesebb magágy megvalósítására. Azóta is szinte minden növény magágyát a VN SÄPAK géppel készítik, legyen az kukorica, borsó, avagy cukorrépa. Kabai Úr szerint a gép leginkább nedves talajkörülmények között csillogtatta meg tudását, hiszen a kiváló elrendezésû kapaszekciónak köszönhetően a nedves talaj nem kerül a felszínre, és ami nagyon fontos: nem tapadnak be a nagy átmérőjû hengerek sem. A derecskei határban háromféle talaj található, amelyben benne van a nehéz, ragaszkodó típusú is. Ebben nem mindig könnyû időben jó, vetésre kész magágyat készíteni.

„A őszi váltvaforgatós szántás után a talajokat már nem munkáljuk el, hiszen a robusztus felépítésû kompaktor lehetővé teszi, hogy tavasszal előmunkálás nélkül, egy menetben tudjuk a magágyat elkészíteni. Ez jelentős megtakarítást jelent, mind időben, mind az anyagiakban. És, hogy milyen a gép mûszaki megbízhatósága? Felkészítve várja a 11. szezonját. Talán ez magáért beszél.”
Az ország nyugati részében Dombóváron, több, mint 2000 ha földterületen gazdálkodik az Agrár Béta Mezőgazdasági Kft. A fennállásuk óta folyamatosan eredményes éveket záró cég gépberuházása az elmúlt 4 évben több, mint 400 millió Ft-ra rúg. Ezek között 5 db Vogel & Noot váltvaforgató ekét, 1 db 6 késes VN altalajlazítót, illetve 2004-ben egy 6 m-es munkaszélességû Säpak magágykészítőt is vásároltak.

A Kft. egyik tulajdonosát, Molnár Istvánt kérdeztük, milyen tapasztalatai vannak a vetőkompaktorral kapcsolatosan.

„A gép megvásárlásakor fontos szempont volt számunkra az, hogy a már meglévő Vogel & Noot munkagépek üzemeltetése pozitív eredményeket hozott a termelésben. Eléggé kötött talajaink vannak, ahol egy robosztus, agresszívebb gépre volt szükség. A vásárlás során a meglévő erőgépeket, illetve a vonóerő igényt próbáltuk összhangba állítani.

A kompaktort kalászos és a kukorica magágyelőkészítésére használjuk főként, ahol a megfelelő durvaszemcsés talajfelszín, valamint a finomszemcsés magzóna, illetve a tömör gyökérzóna elérése a cél. A magágykészítést egy menetben tudjuk elvégezni, kitûnő munkaminőségben, nagy munkasebesség mellett, költségtakarékos módon.”

Milyen előnyökkel jár a Säpak üzemeltetése?

„Egy erős, nehéz, jó felépítésû, üzembiztos munkagép, mely számunkra vetés idején nagyon fontos szempont. Szezonban napi 12–14 órát is dolgozik, 40–60 ha/nap területteljesítménnyel. Az eszközt általában egy 190 LE-s traktor húzza, de vannak olyan területeink, ahol a 240 LE-s erőgépünk tudja csak biztonsággal üzemeltetni.”

Ahogy hallani, manapság már egy jófajta tokaji bornak sem árt egy kis reklám, egy kis támogatás. Talán már nem igaz a régi mondás?

Egy biztos! A VOGEL&NOOT cég munkatársai azt szeretnék, hogy Ön naprakész információkkal támogatva tudja a legjobb döntést meghozni. Területi képviselőink az ország bármely pontján garantálják Önnek az azonnali információt, a biztos megoldásokat és a biztos hazai gyári hátteret. Keressen bennünket és gépforgalmazó partnereinket!

A cikk szerzője: Barabás-Pataki

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?