A CRYSTAL traktor megéri a „pénzét”

Agro Napló
A CRYSTAL az élvonalban is elõz! A CRYSTAL gyár a traktorok széles választékát kínálja, 100, 120, 155, 160, 170, 180, 190, 230, 260 LE teljesítményû traktoraival. Magyarországi képviselete az Agroszolért Kft. Mezõtúron és márkakereskedõi: Bedenek és Társa Bt. Kaposvár, Gyõri Agroker Rt., Mecsekagro Kft. Pécs, Rózsalonc Bt. Szolnok, Vadkert Agrotechnika Kft. Soltvadkert.

A forgalmazók ez évi kínálatában szerepel a teljes típusválaszték azokkal a sokoldalú technikai és mûszaki megoldásokkal, amelyek közül választhat a felhasználó saját igényei szerint. A CRYSTAL traktorgyár minden egyedi igény szerint opcionált traktort igen rövid idő alatt legyárt (3–4 hét). A CRYSTAL gyár valamennyi LE kategóriához tartozó traktort erdészeti kivitelben is készít. A tágas vezetőfülkében az előre és a hátramenethez duplán kialakított irányítórendszer található (kormánymû, karok és pedálok stb.). A külső gallyvédelem és a burkolatok, az egyéni igényekhez igazodva, testre szabottan a megrendelő igényei szerint kerülnek legyártásra.



Folyamatos gyártómûvi fejlesztés részeként, az elmúlt évben a C-170 típusjelû traktorral, az idén a C-190 típusjelû, 190 LE-ős traktorral jelentek meg a piacon. A CRYSTAL traktoroknál egyre jobban jellemzővé válik az üzemanyag takarékos Deutz vízhûtéses motorok alkalmazása – kivétel a 100 és a 120 LE-ős változat. A Deutz motorok korszerû fejlesztésûek, alacsony a károsanyag-kibocsátásuk, és emellett rendkívül nagy a forgatónyomatékuk. A nehéz talajmunkáknál jelentkező túlterhelésekhez többletteljesítménnyel rendelkeznek. Érdemes szólni az elektromos vezérlésû Bosch hidraulikák alkalmazásáról, amely a 160 LE-től fölfelé már az alapfelszereltségek közé tartozik. (EHR vezérlés) A traktorok hárompont függesztő szerkezete, a hátsó sárvédőkre szerelt nyomógombokkal mûködtethető, amely megkönnyíti a függesztett munkagépek traktorra történő fel- és leszerelését.



A traktorok hárompont függesztő szerkezete – a választott hátsó hídtól függően 7,2–8–9,2 vagy 10,5 t emelőképességû. Ezek a traktorok alkalmasak kapcsolt munkagépek egyidejû üzemeltetésére, mellyel csökkenthető a munkamûveletek száma és a taposási kár. Egy menetben dolgozhat a traktor aktív vagy passzív talajelőkészítő + vetőgép kombinációban, amely csökkenti az 1 ha-ra jutó mûvelési költséget.



Hajtómûvek, hátsóhidak tekintetében is több választási lehetőség kínálkozik.

A sebességváltók választékában megtalálhatóak a standard szinkron váltók 12/6 és 16/8 fokozatokkal (27–32 km/ó) a 32/16 fokozattal (40 km/ó), 24/24 fokozattal power shuttle (irányváltóval 50 km/ó) és 40/40 fokozatú powershift (irányváltóval 50 km/ó). A hátsó hidak is több típusból választhatók, amelyek a gondozásmentes nedves fékkel szereltek, kivéve a standard kivitelben.

Hogyan vélekednek a szerencsések, akik már CRYSTAL traktorokkal dolgoznak?



Bodó Imre a Tiszaszentimrei Mg Kft. termelési igazgatója:

2003 májusában vásároltunk egy Deutz motoros CRYSTAL 169 típusú traktort, amellyel évente 1700 ha-on dolgozunk. Az új géppel szemben támasztott elvárásaink beváltak. Alkalmas meglévő munkagépparkunk üzemeltetésére. Üzemóránként 3–4 liter gázolajjal fogyaszt kevesebbet mint elődje, a ZTS traktorunk. Jelenleg közel 3500 üzemórát teljesített szinte hibamentesen.

OVIT Rt. Budapest, Kelemen Gyula gépész előadó

Közel másfél éve üzemeltetjük a CRYSTAL 180 erdészeti traktorunkat WILLIBALD típusú bozótirtóval, távvezetékeink alatti területek bozótirtására. Igen mostoha körülmények között. A traktort a gyártómû egyedi igényeinknek megfelelően gyártotta le. Számunkra fontos a traktor folyamatos üzembiztonsága, a megbízható és gyors szervizellátás, az alacsony üzemeltetési költség, a vezetőfülke kényelme, pormentessége és klímatizáltsága.

Veres József, Tápiószőllős:

RÁBA traktorunkat cseréltük le CRYSTAL 260 LE-s traktorra, melyben jelenleg közel 3000 üzemóra van. Valamennyi korábbi RÁBA traktorunkhoz használt munkagépünkkel kompatibilisen dolgozik. Nagyon jó a traktor súlyelosztása, a különböző mezőgazdasági és szállítási munkákhoz. Kíváncsiak voltunk rá mit tud a traktorunk vontatásban produkálni és elvittük 2005-ben a hajdúböszörményi traktor húzóversenyre (traktor pulling), ahol csak az iker kerékkel induló traktorok tudták megelőzni. Mi maximálisan elégedettek vagyunk traktorunk teljesítményével, megbízhatóságával és alacsony üzemeltetési költségével. Soha ne legyen rosszabb traktorunk!

Richter József, Decs

2005. őszén cseréltem le ZTS traktoromat CRYSTAL 169 traktorra. Az őszi szántásaimat már ezzel a géppel végeztem. A sebességváltó olajszûrőjénél tapasztaltunk jelentéktelen olajszivárgást, melyet a szervizszerelők gyorsan elhárítottak. Az eddigi üzemeltetési tapasztalataink szerint a Deutz motorral szerelt C-169 traktorom érezhetően nagyobb teljesítményt ad le mint a ZTS motorral szerelt és kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztásunk is

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az erdősítési pályázat

Módosult az erdősítési pályázat

2019. március 21-én a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása” elnevezésű felh...

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?