2014-re ismét KAP-reform

Agro Napló
Az Agra Europe londoni hetilap véleménye szerint a költségvetés elfogadásával csupán idõt akartak nyerni új reform kidolgozására. A 2005-ös év utolsó munkanapjai nem voltak a legalkalmasabbak átgondolt költségvetés létrehozására. A régi tagországokat lekötötte a 2003-as agrárreform bevezetése.

Az új tagországokat a lehető legmagasabb brüsszeli támogatás elnyerése foglalkoztatta. Franciaország foggal-körömmel ragaszkodott a 2002. évi megállapodáshoz, az agrárkiadások változatlanságához.



A londoni lap úgy véli, hogy 2014-re ismét várható KAP-reform. A közös agrárpolitika újraszabályozását két tényező kényszeríti ki: 1/ a Világkereskedelmi Szervezetben elfogadott egyezmény az exporttámogatások megszûntetéséről, 2/ a 2014-ben induló új költségvetési időszak, melyben az agrárkiadásokat várhatóan jelentősen megnyirbálják.



A reform szükségességét indokolja még az importvámok csökkentéséről hozott megállapodás, valamint az új tagországok vidékfejlesztési forrásainak növekedése. A tagországok kormányváltásai is új álláspontot hozhatnak az agrárkiadások mértékében.



Az eddigi reformok csupán részlegesek voltak, érintetlenül hagyták a piaci intervenciót és a támogatásokat. A magas vámok, a termelési kvóták, a földpihentetés, az intervenciós felvásárlás, az exporttámogatások továbbra is torzítják a piacot. A tagországok a támogatások egy részét a jövőben is termeléshez kötötten fizethetik.



Az Egyesült Királyság kormánya is felelős az új reformért, mivel a brit visszatérítés és az agrárpolitika megváltoztatása – az eddigi tárgyalások értelmében – egymástól elválaszthatatlanok, állapítja meg az Agra Europe. A brit kormány stratégiájának első lépése, hogy 2006-ban szülessen megállapodás a 2014-től életbe lépő költségvetés tartalmáról. A visszatérítésről a brit kormány csak radikális KAP-reform esetén hajlandó lemondani. Ugyanebben az évben meg kell kötni a dohai-forduló kereskedelmi megállapodását.



A középtávú felülvizsgálat idejére már minden tagország számára nyilvánvaló lesz a közös agrárpolitika megváltoztatásának szükségessége. Addigra ugyanis kiderül, hogy a jelenlegi elképzelések és a jelenlegi források nem elégségesek az új tagországok felzárkóztatására.



Már megindult valami, évről évre több tagország bírálja a közös agrárpolitikát. A jövőben még inkább így lesz. Az exporttámogatások leépítésére hat éves átmeneti időszak áll rendelkezésre. 2006-ban a költségvetés 2,624 milliárd eurót irányoz elő exporttámogatásra. (Az Uruguayi-egyezmény értelmében az EU exporttámogatási plafonja 7,448 milliárd euró lenne.) Az előirányzott összeg kétharmadát két ágazatra, a tej- és a cukorágazatra költik, a tej- és cukoripart kompenzálják az árcsökkentés fejében.



Az előző években, 2004-2005-ben nagyobb volt az exporttámogatás. Például a tejágazatra fordított összeg csökkenő: 2004-ben 1,495 milliárd euró, 2005-ben 1,247 milliárd euró volt, 2006-ban 0,841 milliárd euró. A vaj és a sovány tejpor árának csökkentése okozta az exporttámogatás mérséklődését. A vaj intervenciós ára 2004–2007 között 2464 euróra mérséklődik tonnánként, de még így is csak támogatással értékesíthető, mivel a jelenlegi tonnánkénti világpiaci ár 1600 euró, írja az Agra Europe.

A cikk szerzője: Tóth Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!