A baromfi csont- és tojáshéj-képzési folyamatainak javítása új módszerekkel: a 25-hidroxivitamin D3 szerepe a baromfi-takarmányozásban

Agro Napló

A takarmányok kalciumtartalmának, mint a csontok és tojáshéj legnagyobb mennyiségben jelenlévő szervetlen összetevőjének szerepe, illetve az annak abszolút vagy relatív (kalcium/foszfor arány eltolódása) hiányában bekövetkező problémák jól ismertek a gyakorlatban. Ezeknek a problémáknak a megoldására a baromfi takarmányozásban első lépésben a kalcium és/vagy a foszfor mennyiségének és arányának változtatásával, továbbá a foszfor esetében az annak biológiai hasznosulását elősegítő fitáz enzim adagolásával igyekeznek megoldást találni. Szükséges ugyanakkor megemlíteni, hogy számos kutatási és gyakorlati tapasztalati ered-mény támasztja alá a kalcium és foszfor felszívódásában és beépülésében kiemelkedően fontos szerepet játszó D3-vitaminnak hatását is a csontok mechanikai stabilitására éppúgy, mint a tojáshéj minőségére. A tojáshéj minőségének fenntartása alatt ebben az esetben elsősorban annak fogyasztói minősége értendő, vagyis a tojások alakjának szabályosnak, a tojáshéjának pedig teljesen épnek, repedéstől, töréstől mentesnek kell lennie. A repedt, törött tojások ugyanis nem csupán csökkentik az árutojás értékét, de a fogyasztó azokat potenciális állategészségügyi veszélyforrásként értékeli, és emiatt visszautasítja. A tojások héjának emellett meg kell őriznie épségét a konyhatechnikai feldolgozás (pl. főzés) során is, amely a szabad szemmel még nem látható hajszálrepedések, illetve részlegesen elvékonyodott tojáshéj esetén jelenthet élelmiszerbiztonsági problémát. A tojás belső, fogyasztható, állománya ugyanis ennek hatásá-ra a főzés során érintkezhet a tojáshéj külső – potenciálisan egészségügyi kockázatot jelentő – felületével.

A kalcium és foszfor valamint a D-vitamin ellátás tekintetében arra is figyelemmel kell lenni, hogy az egyre nagyobb teljesítmény elérésére szelektált állatok egyre növekvő szükségleteit nem csupán „ideális” tartási körülmények között kell kielégíteni, de bármely környezeti stresszhatás (pl. extrém magas vagy extrém alacsony hőmérséklet, túlzsúfoltság) esetén is.

A D-vitamin metabolizmusa baromfiban

A D-vitamin a baromfi szervezetében előanyagaiból is keletkezhet, így például a hüvelyes magvakban nagy mennyiségben előforduló 7-dehidrokoleszterinből, a bőrben napfény hatására D3-vitamin (kolekalciferol) jön létre. A baromfi esetében általánosan alkalmazott zárt tartásmód – a napfény teljes hiánya – esetén viszont ez a folyamat nem megy végbe, így a takarmányokat közvetlenül D3-vitaminnal szükséges kiegészíteni. A takarmányok kolekalci-ferol tartalma a bélcsatornából felszívódva a vérárammal a májba jut, ahol 25-hidroxikolekal-ciferollá, azaz 25-hidroxivitamin-D3-má alakul át. A 25-hidroxivitamin-D3 ezt követően ismét a véráramon keresztül a vesébe kerül, ahol további átalakuláson megy keresztül és itt alakul ki az 1,25-dihidroxi-kolekalciferol, azaz az aktív 1,25-(OH)2- D3 vitamin.

Ennek az aktív formának szerepe van a kalcium és foszfor felszívódásának elősegítésében a vékonybél hámsejtjeiben, segíti továbbá a kalciumkötő fehérjék aktiválása révén elsősorban a kalcium, de részben a foszfor a csontokba történő beépülését. Továbbá egyes kutatási eredmények szerint az 1,25-dihidroxi-kolekalciferolnak a kalcium anyagforgalom befolyásolása révén – igaz eddig nem teljes mértékben tisztázott módon – kedvező hatása van az immunrendszer mûködésére, azaz az immunválasz-készség kialakítására és szabályozására is.

A 25-hidroxivitamin-D3 szerepe

Ahogy arra korábban már utalás történt a D3-vitamin első átalakulási (hidroxilációs) lépése a májban zajlik. Amennyiben viszont a takarmány nem D3-vitamint, hanem annak módosított formáját a 25-hidroxivitamin-D3-at tartalmazza, akkor az a bélcsatornából történő felszívódást követően a májban már nem alakul tovább, ezt a lépést kikerüli. Emiatt a takarmányfelvétel és a felszívódás ütemének megfelelően folyamatosan nagy mennyiségû 25-hidroxivitamin-D3 van jelen a vérkeringésben (1. ábra), így viszont hatékonyabban képes részt venni a vesében zajló további metabolizmusban, ami nagyobb mennyiségû aktív 1,25-dihidroxi-D3 vitamint eredményez.


Az aktív D-vitamin nagyobb mennyiségének hatására javul többek között a csontfejlődés hatékonysága brojlercsirkékben, amelyet az a vizsgálati eredmény támaszt alá, amely szerint a csak D3-vitaminnal takarmányozott madarakban a tibia fejlődésének üteme 35% volt, míg a 25-hidroxivitamin-D3 adagolás hatására ez az érték 88%-ra növekedett. Az intenzívebb csontfejlődés viszont a nagyon nagy növekedési intenzitással rendelkező madarak, így például brojlercsirkék, vagy különösen növendék pulykák esetében lényegesen javítja a csontok mechanikai stabilitását, azaz csökkenti a csonttörésekből eredő problémákat. Brojlercsirke állományokban a csontok alacsony szilárdsága mellett világszerte jelentős problémát okoz – elsősorban takarmányozási problémák miatt – a tibia károsodása, az ún. tibia dyschondroplasia kórkép. Ennek súlyosságát, illetve előfordulásának gyakoriságát egyes vizsgálatok eredményei szerint jelentősen csökkenteni lehetett a gyorsabb és hatékonyabb szervezeten belüli metabolizmussal rendelkező 25-hidroxivitamin D3 alkalmazásával (2. ábra).


Gyakorlati tapasztalatok szerint tojóállományokban a 25-hidroxivitamin-D3 alkalmazásával jelentős mértékben csökkenteni lehetett a nem megfelelő vastagságú tojáshéjból eredő minőségi problémákat. Ezt többek között azzal is bizonyítottak, hogy a D3-vitaminnal kiegészített takarmányokat fogyasztó tojótyúkok által termelt tojásokhoz viszonyítva azokban az állományokban, ahol 25-hidroxivitamin D3 kiegészítést alkalmaztak számottevően nőtt a tojáshéj vastagsága (3. ábra).


Kimutatták emellett a 25-OH-D3 vitamin szerepét a tojástermelésben is, amikor bizonyítást nyert, hogy a termelés leszálló szakaszában mérsékelten ugyan, de javította a perzisztenciát, azaz mérsékelte az átlagos napi tojástermelés csökkenésének mértékét.

Tenyésztojást termelő állományoknál a fentiek mellett egyes vizsgálatok során azt találták, hogy nem csak a tojáshéj minősége és a megtermelt tojások száma, de különösen a tojástermelési ciklus leszálló ágában a tojások keltethetősége is javult, azaz megnőtt az egy tojótyúktól nyerhető kikelt naposcsirkék száma. Ez az eredmény viszont arra utal, hogy a 25-hidroxi-vitamin D3-nak kedvező hatása van az embrionális fejlődésre is.

Javaslat a baromfitakarmányok 25-hidroxivitamin-D3 kiegészítésének mértékére



A takarmányokhoz adagolt vitaminok mennyiségének meghatározása során tekintetbe kell venni egyrészt az adott faj és azon belül a korcsoport és a hasznosítási irány igényeit, másrészt az adott vitamin megengedett maximális mennyiségére vonatkozó szabályokat is. Ez utóbbi kitétel különösen igaz a D-vitamin esetében, amely köztudottan toxikus vegyület, ha a szükségletet meghaladó mennyiségben alkalmazzák.

A javaslatok során ennek alapján tekintetbe vettem az Európai Unió azon direktíváját, amely szerint a baromfitakarmányok maximálisan megengedett összes D3-vitamin tartalma brojlercsirke és -pulyka esetében 5000 NE/kg, míg az egyéb korcsoportok és fajok esetében 3000 NE/kg.

Az 1. táblázatban adom meg a baromfitakarmányok javasolt 25-OH-D3 vitamin mennyiségét, ahol feltüntettem a vitamin egyenértéket (nemzetközi egység: NE) is az esetleges túladagolás elkerülése érdekében.


Összességében levonható az a következtetés, hogy a baromfi csontvázának és tojáshéjának optimális minősége folyamatosan csak úgy tartható fenn, ha az aktuális szükségletnek megfelelő kalcium és foszfor ellátottságon túl gondoskodunk az állatok megfelelő D-vitamin ellátásáról is. Ehhez viszont az újabb kutatási eredmények és gyakorlati tapasztalatok alapján nagy segítséget, és az állatok számára hatékonyabb D-vitamin metabolizmust jelenthet a D-vitamin a takarmányok madarakban gyorsan és hatékonyan aktiválódó formájával, a 25-hidroxivitamin D3 –mal történő megfelelő mennyiségben történő kiegészítése is. 

A cikk szerzője: Dr. Mézes Miklós

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!