PLEDGE – egy igazán gazdaságos megoldás a szõlõ vegyszeres gyomirtására

Agro Napló

Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején a területen lévő kikelt gyomokat kontakt módon leperzseli, a később csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló néhány mm-es filmszerû herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

Miért ajánljuk a -t ?

    • MERT hatékonyan irtja a legfontosabb magról kelő kétszikû gyomokat, beleértve a rezisztens biotípusokat is. A föld feletti hajtások leperzselésével, még az évelő kétszikû fajokat is visszaveti fejlődésükben.
  • MERT talajon keresztüli tartamhatásának köszönhetően már rügyfakadástól biztosítja az ültetvény gyommentességét (1. ábra)!


    • MERT csapadékfüggősége más talajherbicidhez viszonyítva kevésbé jelentős. A megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül mindössze 4-5 mm-nyi csapadék is elegendő. Hatását gyorsan és a hőmérséklettől függetlenül kifejti, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható.
    • MERT biztonságosan használható, mivel alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Ráadásul a felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható.
    • MERT a 107/2005. (XI.24.) számú FVM rendelet alapján a szőlő integrált növényvédelmében is felhasználható!
  • MERT a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel rugalmasan kombinálható (2. ábra)!


    • MERT a szőlő „nem kívánatos” törzshajtásainak eltávolítására is kiválóan alkalmas! Mivel nem szívódik fel a növényben és a szőlő fásodott törzsén sem okoz perzselést.
    • MERT korszerû, könnyen kezelhető (5 × 80 és 2 × 400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba!
  • MERT kedvező árfekvésének (sorkezelés esetén kb. 3500 Ft/ha) köszönhetően önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát!

A  alkalmazástechnikája szőlőben:

    • A 3 évesnél idősebb (fásodott törzsû) ültetvényben használható fel, elsősorban a magról kelő kétszikû, széleslevelû gyomnövények ellen.
    • A készítményt kora tavasszal, a szőlő rügyfakadása előtt növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre 0,2 kg/ha (sorkezelésre számolva: 60–70 g/ha!) dózisban, legalább 300 l/ha vízzel kell kijuttatni.
    • A tökéletes permetléfedettség elérése érdekében a szer kijuttatásához durvább cseppképzésû fúvókát és alacsonyabb nyomást célszerû alkalmazni. A szer a permetlé tartály és a vezetékek falán lerakódhat, ezért ügyelni kell arra, hogy a permetezőgépet használat után azonnal ürítsük ki, majd a többi tartozékokkal együtt alaposan mossuk át.
    • Kedvező hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a készítmény nem csak preemergensen, hanem a vegetációban, irányított (levél alá) permetezéssel is jó eredménnyel és biztonságosan használható. Megkésett kezelés esetén ugyanis a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, csupán lokális jellegû, enyhe és gyorsan múló pettyezettséget okozhat, amely nem befolyásolja károsan a szőlő következő évi rügydifferenciálódását.
    • A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő egyszikû, illetve az évelő egy- és kétszikû fajok ellen a forgalomban lévő szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkeverékben javasolt kijuttatni.
    • További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz viszonyok mellett, illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítő szerrel kombinálva célszerû alkalmazni. Elmúlt évi vizsgálataink alapján erre a célra az ismert készítmények közül – a „költséghatékonyságot” is szem előtt tartva – különösen az Actirob B (1 l/ha) és az Agropon (3 l/ha) használata javasolható.
  • A kezelések hatékonysága és biztonságossága nagyságrendekkel növelhető az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésû speciális, sávos szórókeret alkalmazásával, amely bármely univerzális erőgépre felszerelve üzemeltethető

    (3. ábra). Ezzel kapcsolatban további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.


A leírtakat összefoglalva elmondható, hogy a  szőlőben való engedélyezésével egy olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtószer került a szőlőtermesztők kezébe, amely kedvező tulajdonságainak köszönhetően az ágazat jelenlegi jövedelmezőségi viszonyait is figyelembe véve, hatékonyan képes megvalósítani a szőlőültetvények hagyományos és integrált gyomszabályozását.

A cikk szerzője: Dr. Magyar László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!