Hitelesen, tervezetten a működő mezőgazdaságért

Agro Napló
Az Axiál új modellje,
a Landini 5H traktorcsalád tagja. Ezeket a gépeket új motorral szerelték fel, ami miatt a motorháztető is megújult formát kapott.
Nem csak külsejében mutat újat a traktor, a vezetőkabinban is több változást tapasztalhat a gépkezelő. A megvilágított műszerfal a kormánykerékkel együtt dönthető, így a traktor működését folyamatosan figyelemmel kísérheti
annak kezelője. A kormány alatt
mechnanikus irányváltót helyeztek el, amely előremenetben két sebességcsoportra kapcsolható
– a sebességfokozatok
száma így előre 24,
hátra pedig 12,
a végsebesség
pedig 40 km/óra.


Sápy Béla évtizedek óta foglalkozik mezőgazdasággal. Cégében, a Földes Rákóczi Mezőgazdasági Kft.-ben kiemelt szerepet játszik a szarvasmarha és baromfitenyésztés, a szántóföldi növénytermesztés.
A nagy volumenű munkálatokhoz pedig megbízható, jó gépek kellenek – tudja ezt a szakember is, a biztonságos, hatékony munkavégzéshez megfontolt gépválasztás szükséges. Vele beszélgettünk a Földes Rákóczi Kft. múltjáról, jelenéről, jövőjéről és az Axiál új modelljéről.

Mióta foglalkozik mezőgazdasággal?

Tősgyökeres földesi vagyok, tulajdonképpen már 1975 óta tevékenykedem ezen a területen, Földesen pedig 1982 óta dolgozom.
Akkor végeztem ugyanis a Debreceni Egyetemen, állattenyésztő szakirányon. 1957-ben került a család a hajdúsági megyeszékhelyre, mikor is édesapám ott kapott munkát állatorvosként. Nagyon szerettem, szeretem az állatokat, ezért olyan tervem is volt, hogy átveszem a stafétát és követem az apai hivatást. Végül másképp alakult az életem, nem lettem állatorvos, a munkámnak köszönhetően azonban most is napi szinten foglalkozhatom állatokkal. Úgy gondolom, a munkát – legyen szó bármilyenről – akkor lehet jól végezni, ha az ember szívvel-lélekkel csinálja, ha a hivatása egyben a hobbija is. Szerencsésnek mondhatom magam, mert azt csinálhatom minden nap, amit nagyon szeretek.

Mivel foglalkozik a Földes Rákóczi Mezőgazdasági Kft.?

A kft. egy szövetkezetből alakult át. Azt mondhatjuk, mezőgazdasági alaptevékenységekkel foglalkozunk, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. Gabonát, ipari növényt, zöldséget- és vetőmagot termesztünk, mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújtunk.

Fontos részét képezi a kft.-nek a szarvasmarha tenyésztés, hiszen nem csak vágóállat termeléssel, de tejtermeléssel is foglalkozunk. Évente 4,8 millió kiló tejet állítunk elő. Hatalmas mennyiség ez, 2005-ben hajdúsági termelőkkel álltunk össze, és megalapítottuk az Alföldi Tej Kft.-t. Ennek a központja a kezdetekkor Debrecen volt, 2008-ban azonban felvásároltuk a székesfehérvári – a volt Parmalat – tejfeldolgozó üzemet. Azóta tehát Fehérváron van a telep- és székhelyünk is. Logisztikai szempontból jó volt a változás, hiszen az ország minden részéből szállítunk ide tejet.

A szarvasmarhák mellett baromfitenyésztéssel is foglalkozunk. Évente 45 millió tojás kerül ki tőlünk. Főleg a Magyar Tojás Kft. számára értékesítünk, de viszonteladóink is vannak és feldolgozóüzemekkel is kapcsolatban állunk.

Takarmánygyártással is foglalkozunk, és terményszárítással, bértárolással is.


Mekkora területen végzik ezeket a munkálatokat?

A kft. összterülete 2300 hektár körüli, 180 alkalmazottal dolgozunk. Földes, Furta és Sáp környékén fekszenek ezek a földek. Igaz, mostanában szembe kell néznünk a csökkenő legelő és földterület problémájával is.

Csökkenteniük kellett az állatállományt is?

Nem, az állomány nem csökkent – más alternatívát kell keresnünk. Már csak azért is, mert 2015-től kivezetik a tejkvótát, és ez új aspektust jelent számunkra.

Mit várnak ettől a változástól?

Igyekszem realista lenni. Úgy gondolom, hogy akik magas színvonalon, hatékonyan és sokat termelnek, azok túlélik ezt a változtatást. A piacon jelenleg relatív tejtöbblet van, tehát a verseny tovább élénkül majd. Fel kell rá készülni, nem lehet tétlenül várni a változást! Nagy kihívás lesz, ezt már most tudjuk. Előre kell menekülni, megoldásokat keresni az új helyzetre: abszolút mértékben költséghatékonyabbá tenni a termelést minden fronton. Mi is így próbáljuk megoldani a helyzetet!

Nemrég új gépre tettek szert: a Landini új 5H szériájának 5-100H típusát vásárolták meg. Milyen gépet váltottak ki ezzel az új traktorral?

Egy nagyon régi, Gilioli keverőkiosztó kocsink volt, kilenc köbméteres. Tizennégy éves volt a gép, de azt mondhatom, megszolgálta az idejét, elégedettek voltunk vele. Új keverőkiosztót kellett azonban vennünk, annak vontatásához, illetve meghajtásához azonban új gép is kellett, minimum 95 LE-s. Keresnünk kellett tehát egy új traktort is. Az elvárásainknak megfelelően próbáltuk azokat a gépeket kiválasztani, amelyek ár-érték arányban is megfelelnek. Az Axiál ebben is nagy segítséget nyújtott, minden területen maximálisan informáltak. Végül erre a gépre esett a választás, tavaly ősszel rendeltük meg, és januárban érkezett meg a traktor.


Ezek szerint a tavaszi munkálatokat is a Landini 5-100H-val végezték. Mik a tapasztalatok?

Elégedettek vagyunk vele, hiszen a munkát, amire vásároltuk, tökéletesen elvégzi. Mint minden új gépnél – legyen szó mezőgazdasági gépről, vagy akár személyautóról – a kezdetekkor előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák.
A régi gépeinknél is így volt ez, ennél a traktornál viszont ezek a problémák minimálisak voltak. A szerviz pedig jó munkát végzett, amikor csak szükség volt rá. Amióta ezeket a hibákat kiküszöböltük, nincs is semmi baj a szerkezettel. Szarvasmarháink takarmányozásához használjuk, több mint ezer jószágot tud ellátni a gép.

Érzik-e az előnyét annak, hogy a traktort az úgynevezett Top felszereltséggel (elektromos irányváltó, powershift váltó, elektromos függesztő szerkezet vezérlés) rendelték?

Természetesen. A felhasználás szempontjából nagy előny ez a felszereltség. A kapcsolható fokozatok számát a háromfokozatú powershift váltó megháromszorozza, ami a gép „járását” is megkönnyíti. A gépkezelőnek nagy segítséget nyújt a „Total View” kabin, ami azt jelenti, széles panorámás üveggel van felszerelve a traktor, ami a megfelelő látási viszonyokat biztosítja. Minden irányba jól lát így a vezető, ami nagyon szerencsés nálunk – biztonságosabban tudunk vele dolgozni, akkor is, ha szűk területen kell irányítani a járművet.

A motor nagyobb teljesítményt és nyomatékot nyújt, mindeközben pedig az üzemanyag-fogyasztás is alacsonyabb szintű.

A gépkezelő számára a kabin berendezése kényelmes, klímával ellátott és könnyen áttekinthető a műszerfal és egyszerűen kezelhető – a gépkezelő számára ezek fontos kiegészítések.

Speciálisan kiképzett gépkezelők dolgoznak a géppel, hiszen ezeknek az újfajta traktoroknak a kezelése tanulást is igényel. Eddig huszonöt-harminc éves gépekkel dolgoztunk, azokhoz képest rendkívüli a technológiai változás.


A géppel tehát elégedettek. Mi a véleményük a műszaki háttérről, a szervizhálózatról?

Mint már említettem, mikor gondunk akadt, a szerviz rendkívül gyorsan és profin kezelte a kialakult problémákat. Az egész hálózatról elmondható a rugalmasság, ha egyéb kéréseink vannak, azokat is teljesíteni tudják, mindig találunk megoldást a felvetődő problémákra. A szűk félév alatt – amióta használjuk a traktort – a gép hozta az elvárt színvonalat. Szeretjük a gépet, mert a segítségével hatékonyan, biztonságosan tudunk dolgozni.

Mik a Földes Rákóczi Mezőgazdasági Kft.
közeli- és távoli tervei?

Folyamatosan előre gondolkodunk, terveink tehát mindig vannak szép számmal. Azoknak talán csak az anyagi korlátaink tudnak határt szabni. Igyekszünk kihasználni a pályázatokat, ahol csak lehet. Most éppen a jércenevelőnk technológiai felújítása zajlik, ez hozzávetőlegesen több mint 200 millió forintnyi befektetés. Mindenképp szeretnénk beállítani majd egy tizenötezer literes tej hűtőtartályt is, de egyéb belső technológiát is folyamatosan fejleszteni kell. Terveink tehát vannak, csak a prioritást kell felállítanunk – így tudunk elvégezni mindent, szépen, sorjában.

Hardi Judit

 

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?