Megfosz hírek

Agro Napló
A Climmar (európai mezõgépforgalmazók szövetsége) 2005. évi, Svájcban tartott közgyûlésén Nagy Miklós úr, a MEGFOSZ elnöke meghívta a tagszervezetek képviselõit, hogy a szokásos tavaszi fórumot Magyarországon tartsák. Az ún. fórum tulajdonképpen a szervezetek titkárainak idõközi találkozója, amelyen két közgyûlés között a testületi munka helyzetét ellenõrzik.

Ezen alkalommal azonban ehhez a rendezvényhez külön napirendi pontot is csatoltak. A tagszervezetek annak lehetőségét szándékoztak elemezni, hogy miképpen lehetne a gépek minősítését egyszerûbbé tenni azáltal, hogy egységesítik a vizsgálati kritériumokat és módszereket, majd ezeket egymás számára országaikban elfogadhatóvá teszik. Mivel a gödöllői FVM MGI nemzetközileg is elismert minősítési gyakorlattal és felszereltséggel rendelkezik, célszerûnek látszott ezt a Climmar tagszervezeteinél is tudatosítani, mert egy ilyen felkészültség hosszú távon bizonyára kamatoztatható.

A fórumra május 3–5. között Budapesten, illetve Gödöllőn került sor. A fórumon megjelentek:

Michel MONSEL (francia), a Climmar elnöke,
Epke DIJKSTRA (holland) és Harsányi Zsolt alelnökök,
Gilbert DAVERDISSE  (francia), a Climmar főtitkára,
Ulrich BECKSCHULTE (német),
Poul KJAERGAARD (dán),
Paer THUNSTROM (svéd),
Andreas FÜRGLER (svájci),
Manfred KANDELHARDT (osztrák),
Michael MORONEY (ír),
Baudouin MISSELYN (belga) urak országaik szervezetének tisztségviselői,
POLIVKA és KLEIN urak a Cseh Köztársaság FAGUS nevû tagcégének munkatársai.
Magyarországot, illetve a MEGFOSZ-t, Nagy Miklós elnök, és dr. Bánáti István tanácsadó, az FVM MGI-t, dr. Hajdú József igazgatóhelyettes képviselték.

A fórum első – és sok vitát kiváltó – témája az „elektronikus kereskedelem” nevû állandó programon belül egy, a használt gépek nemzetközi kereskedelmét segítő honlap készítése volt. A németek irányításával kidolgozandó témában azt szeretnék megoldani, hogy egy jóhangzású névvel olyan honlap jönne létre, amelyen a Climmar-tagszervezetek használt gépeit meg lehetne találni. A nevét egyelőre  keressük, ezért most legyen az „YX.COM”. Az egyenlőre egyértelmû, hogy az összes tagország nyelvén a gépek összes adata nem jeleníthető meg, ezért a világnyelveken csak néhány fő jellemző jelenne meg (a gép rendeltetése, gyártója, gyártási éve, az üzemelt órák száma, a gép ára és egy fotó) majd a linket rendelni ahhoz az országhoz, ahol a gépet árulják. A honlapot a Climmar neve alatt jelentetnék meg, de az üzemeltető egy pályázat alapján kiválasztott vállalkozó lenne, aki royaltyt fizetne a Climmarnak. Egy ilyen rendszer a becslések alapján 4000 Euróval installálható, a szerver 1000 Euróval üzemeltethető és havi 500 Euróval lenne karbantartható. A téma kidolgozása még folyik.

A másik téma a használt gépekről szóló írott katalógusok  közös kiadása vagy tematikus egységesítése lenne. Franciaországban és  Németországban van katalógus. A németek tárgyalnak a svájci Schwacke céggel a technikai dolgokról, mert ők is tökéletesíteni szeretnék a saját megoldásukat.

Minket mindkét kérdés az „érett” megoldások létrejötte után érinthet, ezért a téma követése hasznos.

Dr. Fenyvesi László és dr. Hajdú József urak ismertették és bemutatták az intézetet. Ismertették a magyar gépminősítési előírásokat és megoldásokat. A látogatás a gépminősítés nemzetközi egységesítésének kérdésében ez a Climmárnál kezdeti lépésnek  számított. A vendégekre nagy hatást tett az intézet felkészültsége. Láthatóan nem számítottak az intézet magas fokú technikai felkészültségére sem, mert ilyet nem minden Climmar-tagország  tud felmutatni.

A lobbizás kérdésében némi átrendezésre kerül sor a Climmarnál, mert a belga tagszervezetben jelenleg nem jogász a szervezet titkára – mint eddig volt – ezért személyében ő kevésbé alkalmas az Európai Unió törvényhozó szerveinél való lobbizásra. Az új megoldás kidolgozás alatt áll.

Szó volt a Climmar statisztikai rendszeréhez szolgáltatandó adatok szolgáltatásáról. Mi évek óta csak az adatok egy részét tudjuk szolgáltatni, de az eredmények hasznosak számunkra. Az adatszolgáltatásnál az üzemgazdasági adatok kidolgozásával és általánosításával vannak gondjaink.
Egyéb témák között a német tagszervezet képviselője ismertette a Climmar következő közgyûlésének programját. (Berlin, október 12–15.). Szóba került a FECIMA szervezetével való szorosabb együttmûködés igénye. A Climmar legtöbb tagja ugyanis tagja a főképp importálással foglalkozó szervezetek  nemzetközi szövetségének is. A volt szocialista országok közül többen már oda léptek be.

A találkozó során hosszas eszmecsere folyt a fiatal szakemberek Climmaron belüli  cseréjéről és nemzetközi szakmai versenyeztetésének lehetőségéről, valamint akadályairól. A jelenlegi gyakorlatban nyelvismereti okokból és a képzés különbözősége miatt Magyarország még nehezen tud becsatlakozni. A szakmai képzéssel kapcsolatos újítások támogatása, a versenyképesség fejlesztése és a vállalkozói kedv erősítése a MEGFOSZ hosszabb távú stratégiájában kiemelt helyen szerepel.

A cikk szerzője: Dr. Bánáti István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?