A szõlõ kiegészítõ levéltrágyázása

Agro Napló

A Péti Nitrokomplex Kft. régóta, jó eredménnyel használt készítményeinek alkalmazásával szőlőültetvények levéltrágyázásra az alábbi technológiát javasolja.

Fürtmegnyúláskor és virágzás kezdetén a bórhiány megelőzésére, a növény bórral való feltöltésére és a jól fejlett fürtök képződésének elősegítésére javasoljuk a magas bórtartalmú készítményünk kijuttatását, 3 liter/ha dózisban, 1–2 alkalommal, lombtrágyaként. Növényvédő szerekkel (a réztartalmú szereket kivéve) jól keverhető, tehát növényvédelemmel összekötve is elvégezhető a kezelés.

A bór, mint mikroelem, valamennyi növény számára nélkülözhetetlen. A növényi anyagcserében más elemmel nem helyettesíthető. Fontos szerepet játszik az egészséges sejtfal képződésében, a pollentömlő kialakulásában (megtermékenyülés), a tenyészőcsúcs és az új növényi részek kifejlődésében. A bórnak a szőlőtermesztésben különösen fontos, központi szerepe van a szénhidrátok (cukor, keményítő) növényen belüli forgalmában, elraktározásában is, tehát közvetlen hatása van a bor minőségére. Sőt a bórral jól ellátott szőlő jobban tudja korlátozni a párologtatását is, így még szárazság esetén is nagyobb termést produkál.

A virágok kötődésétől a zsendülésig tartó időszakban az általános kondíció fenntartására mikro- és makroelem tartalmú készítmények kijuttatását javasoljuk, a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben, 3–4 alkalommal, különösen egy csapadékos tavasz után.

A mikroelem-tartalmú levéltrágyázás ellenállóbbá teszi a szőlőt a betegségekkel, kártevőkkel szemben és a vízgazdálkodása is javul. Fontos a mikroelem-pótlás olyan területeken is, ahol a talaj adottságai (pH, ásványianyag-tartalom) gátolják egyes mikroelemek talajból való felvehetőségét. Ez a jelenség okozza például a vashiányt a Balaton északi partján található szőlőkben, ahol a talaj magas kalciumtartalma gátolja a vas felvételét, és relatív vashiányt okoz.

Hiánytünetek kialakulásának megelőzésére, illetve a hiánytünetek gyógyítására az alábbi mikroelem-tartalmú készítményeinket javasoljuk:

    • általános kondicionálásra és mikroelemekkel való feltöltésre a MIKROMIX-A szőlő-gyümölcs polifémkelát használható, 3 liter/ha dózisban, mely komplett mikroelem-sort (vas, réz, cink, mangán, molibdén, bór) tartalmaz,
  • vashiány esetén a MIKROMIX-A Vas 3 liter/ha dózisban.

A bogyók fejlődésének időszakában megnövekszik a szőlő káliumigénye. Ennek fő oka, hogy a kálium (a bór mellett) a termés minőségét (cukortartalom, színanyag-tartalom, szárazanyag-tartalom, íz- és aroma-anyagok) meghatározó elem. Emellett a vesszők télre való felkészülésében is fontos szerepet játszik.

A megnövekedett káliumigény kielégítésére az alábbi mûtrágyákat javasoljuk lombtrágyázásra:

    • GENEZIS-PÉTISOL Foszfor-és Káliumdús (9–14–18 + 0,1 mikroelem), folyékony lombtrágya, 5 liter/ha dózisban,
  • PÉTI MIX KOMPLEX PLUSZ Káliumdús (8–16–23 + 2MgO + 0,2 mikroelem), szilárd, tökéletesen vízoldható tápoldatozó- és lombtrágya, 5 kg/ha dózisban

Zsendüléskor, érés kezdetén megismételhető a bóros lombtrágyázás a készítmény 3 liter/ha-os dózisával. Ennek a kezelésnek a célja egyrészt a cukortartalom növelése, másrészt viszont segíti a vesszőkben is a szénhidrátok felhalmozódását, melyek a tél folyamán a növényt védik a fagyoktól (fagytûrés fokozása).

Az ismertetett technológiát az ország különböző régióiban, több éven keresztül folytatott kísérletek alapján állítottuk össze. A megadott dózisoktól azonban, az adott terület adottságainak ismeretében, vagy talajvizsgálatok, illetve levélanalízis birtokában el lehet térni és a levéltrágya adagokat az ültetvényünk igényei szerint lehet meghatározni.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!