2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

KÖNYVAJÁNLÓ

Agro Napló
A könyvet Búvár Géza Széchenyi Díjas vezérigazgató, Dr. Pepó Péter egyetemi tanár (Debreceni Egyetem ATC, Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszék), továbbá – mivel a mû tankönyvként is szolgál – Bottlik László egyetemi hallgató lektorálta.

A könyv üzenete a talajkímélő, takarékos mûvelés gyakorlatának elterjesztése. Miért kell ismerni a talajok állapotát, milyen egyszerû eszközökkel lehet a vizsgálatokat elvégezni. Milyen a jó tarlómûvelés, és miért fontos, akár száraz, akár esős az idény. Miként lehet a szántás minőségén javítani, és mikor nem szabad ekével bolygatni a talajokat. Tanácsok a tömör talajok szakszerû gyógyítására, és a talajlazítás energiaigényének mérséklésére. Javaslatok a kultivátoros mûvelés kímélő hatásának kihasználására száraz és nedves talajokon, és a tárcsa okszerû használatára. Tanácsok a szántás elhagyásakor tapasztalt gyomosodás kezelésére és a tarlómaradványok felszínvédő hatásának kihasználására. A könyvben magyar-angol szószedet is található.

A Környezetkímélő alkalmazkodó talajmûvelés könyv – kutatási eredmények hátterével – közérthetően szól a gyakorlatnak. Benne vannak azok a tapasztalatok is, amelyet a szerző különböző gazdaságokban szerzett

(Bácsbokod, Bajna, Bakonypéterd, Bekecs, Belvárdgyula, Besenyszög, Bicsérd, Bóly, Bödönhát, Cegléd, Csárdaszállás, Csorvás, Dombóvár, Döbrököz, Dunaszekcső, Elek, Enying, Győr, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Harta, Hatvan, Hőgyész, Gárdony, Gerjen, Hódmezővásárhely, Jánossomorja, Jászapáti, Jászberény, Jászboldogháza, Jászkisér, Karád, Kartal, Kisújszállás, Lengyeltóti, Lepsény, Lippó, Lovászpatona, Mezőcsát, Mezőberény, Mezőhegyes, Mezőkövesd, Mosonmagyaróvár, Nagykőrös, Nagykáta, Nagyszentjános, Nagyvenyim, Orosháza, Pánd, Pápa, Pély, Sárbogárd, Siófok, Soponya, Szakmár, Szarvas, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentes, Szentlőrinckáta, Szerencs, Szolnok, Szombathely, Szorosad, Véménd, Zagyvarékas, Zomba, Zsadány).

Szerző bízik abban, hogy a gazdálkodók a könyv nyomán jobban figyelnek majd a talajokra, időben észreveszik a klímakárt fokozó állapothibákat, és tapasztalják majd azt a biztonságot is, amelyet a jól gondozott talaj nyújthat.

A Környezetkímélő alkalmazkodó talajmûvelés c. könyv megvásárolható a SZIE GAK Kht-nál, Kalászi Miklósnál,

telefonon: 30/5152-983;
                 28/522-936;

e-mailen: mkalaszi@gak.hu,  illetve a www.olvass.hu weboldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?