2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

FELHÍVÁS NÖVÉNYVÉDÕ SZEREK HAMISÍTÁSÁNAK KIVIZSGÁLÁSÁRA

Agro Napló

Vizsgálatok bizonyítják, hogy az esetek egy részében a hatástalanságot hamisított készítményeknek a forgalomba kerülése okozta.

Kérjük ezért a Tisztelt Felhasználót, ha az említett problémát észleli, a hamisítás gyanújának kivizsgálása céljából, a kérdéses növényvédő szer eredeti kiszerelésével, amelyben az a vásárlásakor volt (doboz vagy flakon), valamint annak a felhasználás utáni maradékával, továbbá a szállítólevél és az ÁFÁ-s számla egyidejû bemutatásával, forduljon a területileg illetékes Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálathoz! A vizsgálatok elvégeztetéséhez azonban igazolnia kell a szer vásárlására és felhasználására való jogosultságát is. Erre szolgál az I. forgalmi kategóriájú szereknél a szolgáltatóval kötött felhasználói szerződés, vagy a II. forgalmi kategóriájú szereknél a vásárlási engedély és a kijuttatott növényvédő szerekről naprakészen vezetett permetezési napló.

Amennyiben a beszállított minta és kísérő dokumentumai alapján a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakemberei a hamisítás gyanúját előzetesen megerősítik, a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat növényvédelmi felügyelői a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség bevonásával hatósági mintát vesznek és azt a mintavételi jegyzőkönyvvel együtt a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat minőségellenőrző laboratóriumába szállítják vizsgálatra. Ilyen esetekben a vizsgálatok lefolytatása ingyenes és az eredményről a panaszos hivatalos értesítést kap, amely a további eljáráshoz dokumentumként szolgál.

Növényvédő szerekkel kapcsolatos hamisítási problémák jelentkezhetnek a kis- és nagykereskedelmi forgalmazó egységeknél is, ezért számukra is fontos, hogy a problémás, vagy gyanús esetekben a vizsgálat meginduljon a fentiek szerint.

A panaszosnak illetve a vizsgáló hatóságnak a vonatkozó törvények és miniszteri rendeletek alapján a következő előírásokat kell figyelembe venni:

- A hamis vagy gyanítottan hamis növényvédő szer készítményből hatósági mintavétel után a tételt a vizsgálat eredményéig zárolni kell.

- A 2000. évi XXXV. törvény 28. § (5) bekezdése alapján a jogellenesen forgalmazott növényvédő szert a legveszélyesebb osztályú veszélyes hulladékként kell kezelni.

- A vizsgáló növényvédelmi szakhatóság a hamisnak bizonyult minták esetében tájékoztatja a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növényvédelmi és Agrár-környezetgazdálkodási Főosztályát, a területileg illetékes növény- és talajvédelmi szolgálatot, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálatot, a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőséget, a fogyasztóvédelmi felügyelőséget, valamint a bûnügyeket kivizsgáló rendőrhatóságot, tekintettel az 5/2001. (I.16.) FVM rendelet 20. §-ra.

A Felhasználó a növényvédő szerek hamisításából származó kárának megtérítését közvetlenül a gyártótól vagy forgalmazótól követelheti a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján.

Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!