Új Nemesítõ Kutatóállomást nyit a Pioneer Magyarországon

Agro Napló
Hódmezõvásárhely, 2007. március 9. – a Pioneer Hi-Bred Magyarország (a DuPont leányvállalata) bejelentette, hogy – a cég eddigi legnagyobb globális kutatásfejlesztési beruházásának keretében – új Nemesítõ Kutatóállomást hoz létre Magyarországon, Hódmezõvásárhelyen.

A megyei jogú város polgármesterével, Lázár Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatóján Kovács Gyula, a Pioneer kelet-európai igazgatója közölte: „a közel félmilliárd forintos beruházással létrehozandó hódmezővásárhelyi kutatóállomás az egyik legfejlettebb napraforgó- és kukoricanemesítő központ lesz a világon, és kulcsszerepet játszik majd a hibridkukorica- és a napraforgó-vetőmag nemesítésében élen járó Pioneer magyarországi, európai és globális vezető pozíciójának megerősítésében.”

„A Pioneer új Kutatóállomása nagyon fontos Hódmezővásárhely számára” – jelentette ki Lázár János. Hozzátéve, hogy „a beruházás nemcsak Hódmezővásárhelynek jó hír, hanem az a magyar termelők, a magyar mezőgazdaság és az agrártudomány számára is“.

Az új Nemesítő Kutatóállomáson meginduló tudományos tevékenység olyan, a magyar mezőgazdaság számára fontos területekre is koncentrál majd, mint például a kukoricánál a szárazságtûrés, a csőpenésszel szembeni ellenálló képesség, vagy a speciális végfelhasználásra szánt termékek összetételének meghatározása.

Kovács Gyula hozzátette: „a Kutatóállomás nagy segítséget nyújt majd a Pioneer számára ahhoz, hogy megfeleljen az új, innovatív, speciális végső felhasználásra szánt kukoricahibridek iránt – termelői oldalról – mutatkozó növekvő keresletnek. Ide tartozik a bioetanol nyersanyaga iránti növekvő kereslet, s ezen a területen a Pioneer olyan, magas keményítőtartalmú hibridekből álló, ún. HTF hibridcsaládot kínál a termelőknek, mint a PR37D25, a PR37F73, a PR36K67 és a PR38A24 hibridkukorica, amelyekből több etanol nyerhető ki. Az új Kutatóállomás feladatai közé tartozik majd a napraforgó különféle betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozása is, illetve a gyomnövényekkel szembeni védekezés olyan eszközeinek a kidolgozása, amelyek jelentősen növelik majd a napraforgótermesztés hatékonyságát.”

A hódmezővásárhelyi kutatóállomás hét új állandó tudományos munkatárssal bővíti magyar kutatóinak jelenlegi létszámát, és ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy több információt dolgozzon fel, több kísérleti programot hajtson végre, és emellett szerződéses kapcsolatot létesítsen a környező gazdaságokkal, és mintegy 60–80 fő – többnyire helybéli – idénymunkást foglalkoztasson.



Máté József 30/478-2232

jozsef.mate@pioneer.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!