Tulajdonosra talált a 2000. Zetor traktor

Agro Napló
Orfû-Lipóc Rácz tanya étterme szolgált helyszínéül a közelmúlt eseményének – ünnepélyes keretek között adták át a kétezredik Zetor traktort. Nagy nap ez Takács András és a Zetor márkakereskedõk életében, hiszen hosszú évek munkájának eredménye a mai jeles alkalom.
A pécsi márkakereskedő cég, a K&B GÉPUDVAR Kft. értékesítette a Belvárdgyulai Mezőgazdaság Zrt.-nek a jubileumi traktort.

Kasó Tamás, az 1998-ban alakult családi vállalkozás ügyvezető igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, beszédében kihangsúlyozva, hogy a cég felvirágoztatásában jelentős szerepe volt a Zetor traktorforgalmazás elindításának.

Takács András a ZTR-AGRO Kft. ügyvezetője bemutatta a tizenegy éve alakult céget, s a résztvevők megtudhatták, hogy már 1996-ban kialakult a márkakereskedői hálózat Pécs, Veszprém, Békéscsaba, Nyíregyháza, Komárom, Becej központokkal, valamint két területi képviselő is belépett a forgalmazói körbe.

A vállalat történetének jelentősebb állomásait felelevenítve szólt arról, hogy az 1000. traktort 1999-ben adták át, s 2000-ben megépült a komáromi telephely, amelynek területén található a központi szerviz és raktár is. A 2003. év nevezetességének számított, hogy Nagyrédén eladták az 1500. Zetor traktort, s három év elteltével ismét kerek eladási számot ünnepelhettek a 2000. Zetor eladásával. A Zetor gyár vezetősége egy plakettet adományozott Takács Úrnak, az eddigi több éves munkájának és a 2000. traktor értékesítésének elismeréseként.

A ZTR-AGRO Kft. a gazdákat és vásárlókat szaktanácsadással, pályázatok kidolgozásával, lizing-hitel ügyintézéssel segíti, valamint az ország egész területén rendelkezésre áll a szervizszolgáltatásuk. Az alkatrészellátás pedig kizárólag eredeti Zetor alkatrészek felhasználásával történik. Takács András elmondta, hogy idehaza az EU és az USA traktormárkái közül az elmúlt évek eladási statisztikája alapján 51 százalékkal magasan piacvezetőnek számít a Zetor a 60–82 lóerős kategóriában és emellett nagyobb lóerő kategóriában is jó eredményeket értek el.

Radovan Putna, a Zetor Trade igazgatója beszélt arról, hogy a Zetor márka fejlődése nem áll meg, hiszen folyamatos fejlesztések történnek. A brnoi gyárból ebben az esztendőben 15 ezer Zetor traktor gördült ki. Az eladási statisztikát Lengyelország vezeti 2950 db traktorával, míg Csehország és Szlovákia együtt 740 darabot értékesített. Közel 40 ország piacán van jelen a Zetor gyár, mégis az egyik legfontosabb piacának számít Magyarország.

Az innováció két gyártósort érint elsősorban; a Major és a Super márkák gyártásának megszûnése mellett a legújabb, a Proxima továbbfejlesztése a cél. A 61, 72 illetve 82 lóerős motorokkal gyártott nagy sikerû Proxima nagyobb teljesítményû szériával bővül 2007 januárjától. Ez a Proxima Plus, amely 82, 90 és 101 lóerős motorral fog üzemelni, 16+16-fokozatú irányváltós sebessségváltóval, 2° Power-Shift-tel, megújult belső dizájn gondoskodik a kényelemről. A következő újdonság a Proxima Light Economy traktor lesz, ami gyakorlatilag a Major kiváltásaként fog megjelenni, amely már az európai környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő TIER III motorral szerelve jelenik majd meg. A 2008. évtől a Proxima traktorok többi családja is alacsonyabb füstkibocsátású TIER III. motorokkal lesznek rendelhetők.

Az innováció másik iránya a Forterra típus fejlesztése. A Forterra Power és a Maxterra az előbbi 2008 januártól az utóbbi 2009 januárjától rendelhető, melyek nagyobb teljesítményre lesznek képesek a 6 hengeres motorral, illetve a 24+24-es sebességváltóval, mászó fokozattal, hidraulikus reverzorral, négyfokozatú nyomatékváltóval. A traktorokat az igényeknek, munkatípusnak megfelelően szerelik fel a szakemberek, így az egyéni elvárásokat a gazdaságosság szempontjából is ki tudják elégíteni.

A jövő fejlesztési terveinek reprezentálása után Margittai Miklós, az MVH elnöke tájékoztatást adott a géptámogatás lehetőségéről. A hét éves, új támogatási rendszer sokkal egyszerûbb és gördülékenyebb lesz, mint az AVOP, vagy a SAPARD támogatások lebonyolítása. A kormány egy előpályázati rendszert szeretne beindítani, figyelembe véve azt, hogy aki gépvásárláson gondolkodik, időben megrendelhesse az igényeinek legmegfelelőbb gépet. Az elnök beszédében kihangsúlyozta, hogy a 2000. Zetor traktor eladása céltudatos piaci munka eredménye.

Az előadók rövid tájékoztatói után következett a nap fénypontja, a 2000. Zetor traktor ünnepélyes átadása. Németh Zoltán a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. képviseletében átvette a Proxima 8441.1 típusú traktor kulcsát Margittai Miklóstól, és elmondta hogy a nagyfokú üzembiztonság miatt választották a Zetor traktort. A rendezvény méltó zárásaként Takács András a meghívottakat ebédre invitálta, s búcsúzóul névre szóló meglepetéssel ajándékozott meg minden résztvevőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?