Növényvédõ szerek az EU-ban

Agro Napló
Betiltott, visszavont készítmények pótlása a gyümölcsösben és a szõlõben „A Gyümölcstermés jövedelmezõ fokozása” címû, 1931-ben megjelent kis füzetben Hank Olivér okl. gazda, a gyümölcsfák téli permetezésére – lombhullás és rügyfakadás közé esõ idõszakban – házilag elkészített szappanos petróleum, vagy készen vásárolható gyümölcsfa-karbolineum locsolás-szerû kijuttatását javasolta. Második permetezést is még rügyfakadás elõtt, 2%-os Bordói-lével tanácsolta elvégezni.
A gombaölő hatást kénvegyület (Sulfarol) hozzáadásával lehet teljessé tenni, írta. Ez a permetezés virágzás után, majd még szükség szerint 2–3 alkalommal megismételhető, de már ködszerûen kijuttatva a mésszel közömbösített réz és kén hatóanyagot. A rágó kártevők ellen 3 alkalommal arzénes permetezést, a szívókártevők ellen szükség szerint petróleum emulzióval végzett permetezést javasolt. A füzet végén található növényvédő szer reklám szerint, „a szokásos kétszeri téli permetezés Novendával egy munkával végezhető”. Az 1930-as években javasolt olajszármazék, réz, kén és arzén hatóanyag mellett megjelent a DNOC.

1938-ban törvénycikk tette kötelezővé a kártevők elleni védekezést, de Jeszenszky Árpád 1944-ben megjelent Gyümölcsfa-ápolás címû kiadványában a rovarkártevők ellen nikotin-, piretrum- és kvasszia-szappanos oldatát, illetve gyárilag kiszerelt változatát javasolta. Továbbra is javasolt készítmények voltak az arzén- és az olajtartalmú szerek. A gombák elleni védekezésre a réz- és a kéntartamú készítmények álltak rendelkezésre.

Mohácsy Mátyás az 1950-es években, „A házikert gyümölcsöse” címû, több kiadásban megjelent könyvében, a Bordóilé, Mészkénlé, Neopol, Sulfarol, Gyümölcsfakarbolineumok, Gyümölcsfaolajok, Szappanos nikotinlé, Novenda, és az arzénes készítmények mellett már javasolta a rovarok ellen az idegmérgek, a Hungária Matador és az Agritox használatát is.

A legjelentősebb változás az 1960-as évek elején következett be. A gyakorlatban „Növényvédelmi Kódex”-nek ismert szabályok az 1955-től 1964-ig megjelent, és többször módosított, a növényvédelemre vonatkozó rendeleteket foglalta össze. Ettől az időtől ugrásszerûen megnőtt az engedélyezett növényvédő szer hatóanyagok, és a növényvédő szerek száma, de a speciális monitoring vizsgálatok eredményei alapján egyes növényvédő szer engedélyek időről időre, visszavonásra kerültek.

Az 1980-as évek elején már közel 400 készítmény közül válogathattak a mezőgazdasági nagyüzemek, 2000-re a készítmények száma duplájára emelkedett.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásra való felkészülés során, 2000–2004 között 67 hatóanyag engedélyét visszavonták 14 hatóanyag felhasználását korlátozták. A gyümölcs- és szőlőültetvények védelme azonban továbbra is biztosítható, a forgalomból kivont, korábban a gyümölcs- és szőlőültetvények védelmére engedélyezett hatóanyagok, más továbbra is engedélyezett készítményekkel gond nélkül pótolhatók.



Gombaölő szerek – Fungicidek

Bárium-poliszulfid hatóanyagú BÁRIUMPOLISZULFID 45 és NEOPOL készítményt gyümölcsösökben és szőlőben rügypattanás előtt töményebb, rügypattanás után hígabb töménységben lisztharmat elleni védekezésre, pajzstetvek, levéltetvek és atkák gyérítésére használták. Helyette rügypattanás előtt poliszulfid-kén + vazelinolaj- (NEVIKÉN, VEKTAFID S), rügypattanás után kéntartalmú készítmények használhatók, azonos vagy jobb hatékonysággal.

Kinometionát hatóanyagú MORESTAN elsősorban lisztharmatölő fungicid volt, de jelentős gyérítő hatása volt a takácsatkák ellen is. A triadimefon hatóanyagú BAYLETON 25 WP, FOLICUR TOP készítményt a lisztharmat és a rozsdabetegségek ellen használták. Betiltásuk után a lisztharmat betegségek ellen a dinokap hatóanyagú (KARATHANE FN 57, KARATHANE LC) és a kéntartalmú (COSAVET DF, EUROKÉN 2000 80 WG, FLORISTELLA, KÉNPOR, KÉNKOL 800 FW, KUMULUS S, MICROTHIOL SPECUAL, NECATOR, 80 WG, NIKEKÉN 800 FW, SOLFO M 80 WP, SZULFUR 900 FW, THIOVIT JET, TIOKOLL 300 SC, VENTILLÁLT KÉNPOR) készítmények széles skálája használható.

Cineb hatóanyagú (CUPROSAN SUPER D, MILTOX SPECIAL, PEROCIN 80 WP, PEROTOX WP) készítmények igen jó gombaölő szernek bizonyultak, hátrányuk az volt, hogy a négy égtáj 7 országában gyártották és ennek megfelelően nagyon eltérő minőségûek voltak a készítmények. A cineb hatóanyagnak emberekre mutagén és teratogén hatása van. A cineb pótolható a réztartalmú készítményekkel, a rézérzékeny növényfajoknál és rézérzékeny fenológiai stádiumban pedig kaptán (ORTHOCID 50 WP, BUVISILD K, MERPAN 50 WP) és mankoceb (DITHANE M-45, VONDOZEB DG) hatóanyagú készítményekkel.

Diklofluanid hatóanyagú EUPAREN a botrítiszes szürkepenész ellen hatásos készítmény volt, helyette hasonlóan jó hatású a folpet hatóanyagú BUVICID F, FOLPAN 50 WP, ORTHO PHALTAN FL fungicid.



Atkaölő szerek – Akaricidek

Brómpropilát hatóanyagú NEORON 500 EC, flucikloxuron hatóanyagú ANDALIN DC-25, tetradifon hatóanyagú POL-AKARITOX és az amitráz hatóanyagú MITAC 20 készítmény, hatásos volt a takácsatkák és levélatkák ellen, de engedélyüket az EU-hoz való csatlakozás után visszavonták. Helyette használható a hexitiazox hatóanyagú NISSORUN 10 WP, a piridaben hatóanyagú SANMITE 20 WP és a propargit hatóanyagú OMITE 30 W.



Rovarölő szerek – Inszekticidek

Dioxakarb hatóanyagú ROVLINKA 50 WP, a permetrin- és a tetramentin hatóanyagú (RESLIN 25 SE, COOPEX, CHINETRIN 25 EC, VAPE) készítményt a lombrágó hernyók és a lombrágó bogarak elleni védekezésre használták. A környezetkímélő, zöld jelzésû diflubenzuron hatóanyagú, DIMILIN 25 WP, és a indoxakarb hatóanyagú STEWARD 30 DF, a piros jelzésû, metilazinfosz hatóanyagú METIL-COTNION 25 WP, az eszfenvalerát hatóanyagú SUMI-ALFA 5 EC megfelelően helyettesíti a betiltott készítményt.

Fenpropatrin hatóanyagú DANIRUN 11 EC, és a DANITOL 10 EC a pajzstetvek és levéltetvek ellen hatásos volt, de számos más készítmény is használható helyette, mint például a dimetoát hatóanyagú BI 58 EC, a foszalon hatóanyagú ZOLONE 350 EC, az alfametrin hatóanyagú FENDONA 10 EC és a deltametrin hatóanyagú DECIS WST készítmény.

Fentoát hatóanyagú CIDIAL 50 L készítmény gyümölcsösökben, a szívó és rágó kártevők ellen egyaránt hatásos volt. Nélkülözni tudjuk, ha helyette teflubenzuron (NOMOLT 15 SC), tiametoxam (ACTARA 25 WG), diazinon (BASUDIN 600 EW) és a dimetoát (BI 58 EC) hatóanyagú rovarölő szerrel permetezünk.

Foszfamidon hatóanyagú DIMECRON, heptenofosz hatóanyagú DECIS QUICK, HOSTAQUICK 50 EC és a metidaton hatóanyagú ULTRACID 40 WP, SUPRATHION 20 EC készítmény igazi „mindent ölő” készítményként került be a gyümölcs- és szőlőtermesztés nagyüzemeibe. A lombrágó bogarak, lombrágó hernyók, molyok, levéltetvek, pajzstetvek, levélbolhák és atkák mellett sajnos a hasznos ragadozó (parazita, parazitoid és predátor), és a rovar- és atkafajokat és a virágokat beporzó rovarokat is pusztította. Betiltásuknak csak örülhetünk.

Metil-paration hatóanyagú DANATOX 50 EC, PARASSHOOT CS és PENNCAP M készítmény is széles hatású, molyok, pajzstetvek és levéltetvek ellen alkalmazták, de méhekre és élővizekbe kerülve halakra is rendkívül veszélyes volt.



Lombfertőtlenítő készítmények

Dinitro-orto-krezol vagyis a DNOC hatóanyag, az olajos paszta, vagy a sûrûn folyékony, NOVENDA elnevezésû kiszerelés mellett, korábban megjelent granulált formában KREZONIT néven is. Használtuk gyomirtó, rovarölő és gombabetegségek levélben való áttelelését gátló lombfertőtlenítő készítményként is. Perzselő hatása miatt, már korábban is javasoltuk a mélyhatású benomil hatóanyagú készítmények BENAZOL 50 WP, FUNDAZOL 50 WP) használatát, a levélben áttelelő kórokozók ellen. A benomil hatóanyag további engedélyezése is bizonytalan. Korábban 2005-ig volt érvényben az engedélyezése, de a 2006 évi Növényvédő szerek és termésnövelő anyagok c. kiadványban ismét megjelent. A benomil hatóanyagot pótolni úgy lehetne, ha a teljes betiltásáig más korszerû, mélyhatású készítmény áttelelésgátló hatása kipróbálásra kerülne. Korábban ezeket a speciális vizsgálatokat kutató intézetek végezték, és a gyártó- vagy forgalmazó cégek szponzorálták.



Talajfertőtlenítő szerek

Forát hatóanyagú THIMET 10 G hatásos talajfertőtlenítő szer volt cserebogár-, mocskospajor és drótféreg ellen. Helyette használható a talajban élő rovarlárvák mellett, a talajgombák ellen is hatásos és a csirázó gyommagvakat is elpusztító, dazomet hatóanyagú BASAMID G, és a metám-ammónium hatóanyagú IPAM 40 talajfertőtlenítő szer.

A vegyi gyárakban világszerte nagyon sok kiváló felkészültségû vegyész dolgozott azért, hogy nem egészen 100 év alatt a kezdeti 6 hatóanyaggal megoldott növényvédelemből közel 100 hatóanyag, a vízre, levegőre, termőtalajra, növényzetre, tehát a környezetre és az emberiségre veszélyesnek minősüljön. Mindig mérlegelni kell a vegyszerek hasznát és a használatának kockázatát. Erre jó példa a klórozott szénhidrogén hatóanyagcsoportba tartozó DDT rovarölő szer története. Németországban első előállítója 1874-ben O. Zeidler, a találmány jelentőségének felismerője P. Müller volt. Mivel ez a hatóanyag a maláriát terjesztő szúnyogok és a tífuszt terjesztő tetvek elpusztításával emberek millióinak életét mentette meg, P. Müller 1948-ban Nobel díjat kapott.

Az USA-ban 1962-ben megjelent Rachel Carson Silent Spring (Néma tavasz) címû könyve, amelyben a szerző bebizonyította, hogy ez a rovarölő szer csoport az emberek szervezetében súlyos ártalmakat, és halálos mérgezéseket okoz. A DDT megkülönböztetés nélkül öl, és elpusztítja a káros és a hasznos élőlényeket egyaránt, elpusztulnak a madarak és madárdal nélkül néma lesz a tavasz. Magyarországon a DDT használatát 1968-ban, elsőként a világon, betiltották. Ezért el kell fogadni, hogy a növényvédelmi hatóság ismét jó döntést hozott, a veszélyes hatóanyagok hazai betiltásával. Az 1950-es években, a növényvédő szer reklám nem csak az eladni kívánt növényvédő szert, de népszerû, laikusok számára is érthető formában a károsítókat is ismertette, színes képeken bemutatva a rovarok fejlődésmenetét és a kórokozók által okozott tüneteket. 1990 után az Állami Gazdaságok és a Termelő Szövetkezetek területének privatizálása után nagyon sok, gyümölcs- és szőlőtermesztéshez nem értő, az iparból munkanélkülivé váló, kényszervállalkozó jutott földterülethez, és kihasználva a telepítési támogatást létesített ültetvényt. A magánbirtokokon a gyümölcs- és szőlőtermesztést már nem felügyeli növényvédelmi szakmérnök, ezért soha nem volt olyan fontos a növényvédő szer ismertetéseket a károsítók ismertetésével kiegészíteni, mint napjainkban.

A cikk szerzője: Dr. Véghelyi Klára

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?