Folyékonyan japánul, avagy az acetamiprid története folytatódik

Agro Napló
A Nippon Soda az acetamiprid múlt század végi felfedezésével vitathatatlanul beírta magát a növényvédelem történelemkönyvébe. Magyarországon a hatóanyag a Mospilan termékcsalád néven vált ismertté és kedveltté.

A por alakú Mospilan 20 SP – új nevén az Autentic – és a granulátum formulációjú Mospilan 20 SG meghatározó, fontos, sőt nélkülözhetetlen készítményeivé váltak a szántóföldi, a gyümölcsös és a zöldségnövények rovarkártevői elleni védelemnek. Sikerességüket annak köszönhetik, hogy felszívódó hatásuk miatt hosszú hatástartamúak, ugyanakkor taglózó hatásuk is markáns. A Mospilan és Autentic készítmények az első perctől a Sumi Agro kiemelt termékei voltak.

Az acetamiprid hatóanyag jobb felszívódása érdekében a por, illetve a granulátum formulációjú Autentic és Mospilan 20 SG készítmények mellé mindig is javasolt volt hatásfokozó adalékanyag, pl. Spur használata. Különösen a viaszos felületű, vastagabb bőrszövetű növénykultúrában, továbbá száraz időjárás esetén volt fontos a hatásfokozó használata.

Európában sajnos az új hatóanyagok bevezetése meglehetősen nehézkes, szinte leállt. Különösen igaz ez a rovarölő szerekre.
A meglévő, engedélyezett hatóanyagokkal kell eredményesebb hatást elérni. Ennek egyik útja az adjuválás.

Több évvel ezelőtt a Nippon Soda folyékony acetamiprid formuláció kifejlesztését tűzte ki célul. Olyan formuláció kifejlesztésére törekedtek, mely nem csak, hogy felveszi a versenyt a sztenderd­ként használt OD formulációkkal, hanem azoknál többet is tud.
A feladat a gyakorlat nyelvére fordítva az volt, hogy olyan formulációt dolgozzanak ki, mely optimalizálja a fedettséget a kezelt növényi részeken; bimbókon, kalászokon, leveleken. Az új formulációtól az acetamiprid taglózó hatásának a növekedését és végső soron a hatékonyság növekedését is várták. A hatékonyság növekedését és a gyorsabb kezdeti hatást a hazai vizsgálatok is igazolták, lásd. 1. ábra.

A Nippon Soda által kifejlesztett új adalékanyag rendszernek köszönhetően a permetcsepp felületi feszültségét és érintkezési szögét érdemben sikerült csökkenteni. Ennek eredményeképpen az új 120 SL formulációval kezelt permetlé a növényi részeket egyenletesen borítja be, ennek köszönhetően a hatóanyag felszívódása gyorsabb és tökéletesebb, lásd. 2. ábra. 

2. ábra: A különböző Mospilan formulációk eltérő levélborítása

Az új SL formuláció 10%-ban tartalmazza ezt az új adalékanyag rendszert, mely szabadalommal védett Nisso technológia.

Ebben az új Mospilan formulációban literenként 120 gramm acetamiprid hatóanyag található.

A Mospilan 120 SL először búzában és őszi káposztarepcében került engedélyezésre. Búzában a levéltetvek ellen a kalászhányás kezdetétől a tejesérés végéig két alkalommal is használható. Repcében a repcefénybogár ellen a zöldbimbós állapottól a sárgabimbós fejlettségig alkalmazható. A repcebecő ormányos és a repce gubacsszúnyog ellen 50%-os virágzástól a repcebecő sárgulásáig juttathatjuk ki. Dózisa a búzában és a repcében egyaránt 350 ml/ha, ami gyakorlatilag megegyezik a Mospilan 20 SG és az Autentic 200 g/ha-os dózisával. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje mindkét kultúrában 28 nap.
A Mospilan 120 SL egy literes kiszerelésben kerül forgalomba.

A Mospilan 120 SL engedélyének kiterjesztése egyéb szántóföldi kultúrákban; kukorica, napraforgó, szója stb. is folyamatban van.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy az acetamiprid hatásának, hatáshosszának maximalizálásához a permetlé pH-ja igen fontos tényező. Vizsgálataink alapján egyértelműen beigazolódott, hogy a legmegfelelőbb az enyhén lúgos, 8 pH-érték. Törekedjünk ennek biztosítására annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kezelésünk, történjen az Autenticcel, Mospilan 20 SG-vel, vagy az új Mospilan 120 SL-lel.

A Mospilan 120 SL hivatalos üzemi vizsgálatok, bemutatók után 2023-ban végre kereskedelmi forgalomba is kerül, így a hazai termelők széles körben megismerhetik. Reméljük, hogy a Mospilan 120 SL egy új sikertermék lesz Magyarországon is és hozzájárul a növénytermesztés és növényvédelem további sikereihez.

Jáger Ferenc
engedélyezési és fejlesztési igazgató

A cikk szerzője: Jáger Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csávázás – BIOSILD EXTRA

Csávázás – BIOSILD EXTRA

A vetőmagcsávázás az eredményes gabonatermesztés egyik alapvető tényezője. A csávázás bizonyítottan termésnövelő hatással rendelkezik, ugyanakkor a le...

Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

Szupererő és védelem a repcének

Szupererő és védelem a repcének

Amikor sikeres repcetermesztőkkel beszélgetünk, minden esetben szóba kerül a megfelelő rovarvédelem és a harmonikus tápanyag­ellátás. Aki ezekre odafi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!