Zetor 10541 Proxima Plus

Agro Napló
A Zetor Proxima Plus széria egy mezõgazdasági univerzális gumikerekes traktor, amely sokoldalú gépcsoportot alkot a munkagépekkel a mezõgazdasági termelésben és a teherszállításban az egy és több tengelyes pótkocsikkal.

A traktor sikeres kiegészítése a Zetor Proxima szériának, amelynek teljesítményhatárát 82-ről 100 LE-ig növelték.



A Zetor Proxima Plus technikai újításai:

• Kimagasló motorteljesítmény 66 kW és 74 kW

• Az új sebességváltó kétfokozatú Power Shift-tel és olajban futó (nedves) tárcsás tengelykapcsolóval ellátott TLT hajtás.

• Magasabb vontatási teljesítmény a megnövelt géptömeg hatására.

• Megújult forma:

• motorháztető, beépített első fényszórók,

• hátsó lámpák és munkalámpák,

• egységesített mûszerfal,

• megújult belső tér – T-mat padlóborítás és módosított mûanyag borítások.



A traktor 4-hengeres turbófeltöltős motor, levegő-visszahûtésû intercooler-rel szerelt. A füstölési értékeket csökkentették és a károsanyag-kibocsátás megfelel az EU 25/2000/EEC – TIER 2 értékeknek.

A motor korszerûsítésének hatására a nyomaték tartaléka 35%-ra növekedett és mindezek mellett az üzemanyag fogyasztás nem emelkedett.

Az új visco-kapcsolású hûtőventilátor hosszabb élettartamot, kevesebb karbantartást és csendesebb járást biztosít.

A vízmelegítő berendezés az extrém körülmények között is könnyû indítást biztosít a nagy teljesítményû önindítóval.

Az erőátvitelt új irányváltóval egybeépített16 fokozatú sebességváltó valósítja meg, 2 fokozatú Power-Shift-tel (nyomatékváltó). A nyomatékváltó bolygómûves szerkezetét olajnyomás mûködteti, melyet kézi kapcsolású elektronika vezérel.

Az alapváltóban előre és hátra 4 fokozat van. Minden fokozat szinkronizált. A tartományok (az országúti és terep tartomány) közötti váltást kapcsolóhüvellyel valósítja meg. Az összes fogaskerék a váltóban magasabb átviteli teljesítményt és alacsonyabb zajszintet produkál a ferde fogazatú kerekek hatására.

A korszerûbb konstrukció, megfelelő helykihasználás és a tagoltság eredménye az ergonomikusan elhelyezett kezelőszervek amelyek több helyet biztosítanak a vezetőnek. Az irányváltó kar a mûszerfal bal oldalára lett kihelyezve, a többi funkciókar a vezetőülés köré ergonomikusan elhelyezve.

A hátsó TLT kapcsolása 4 tárcsás olajnyomásos tengelykapcsolóval történik terhelés alatt. Elektro-hidraulikus vezérlésû és a jobb fülkeoszlopon helyezkedik el. A kínálatban kétfajta motorfordulat arányos TLT kihajtás van: 540/1000 1/min vagy 540E/1000 1/min.

Természetesség a Zetor traktoroknál, hogy választható TLT kihajtás motorfordulattól függetlenül a menetsebességgel arányosan is. Az Economic 540E TLT kihajtás lehetővé teszi a motor alacsonyabb fordulaton való üzemeltetését (cca. 1500 1/min), ahol a maximális nyomaték minimális fogyasztással párosul.

A traktor felszerelhető mellső TLT kihajtással 21 bordás tengelyvéggel, 1000 1/min fordulattal, a TLT forgásiránya a munkagépek igénye szerint változtatható.

Az erősített futómûvek lehetővé teszik a traktortömeg növelését mellyel a nagyobb motorteljesítmény kihasználható. Az első és hátsó olajos tárcsafékek lehetővé teszik a 40 km/h-s haladási sebességet.

A traktor szerelhető mellső 3 pontos felfüggesztéssel melynek karjai leszerelhetők és kétirányú munkahenger mûködteti. A hidraulika szivattyú (fogaskerekes) 50 l/min teljesítményû. A munkagépek mûködtetéséhez 3 kihelyezett hidraulika kör szolgál.

A traktorok hátsó függesztő karjai CBM gyorscsatlakozókat kapott, mellyel a munkagépek csatlakoztatását meggyorsították. A 3. függesztő orsó 2 variációban szerelhető: CBM végekkel vagy hagyományos II. kategóriájú végekkel. A függesztő karok gyorsállítása csavarorsós szerkezettel valósítható meg.

Az 1 vagy többtengelyes pótkocsik csatlakoztatása kézi kapcsolású vagy automata vonófejekkel történik, melyek megfelelnek az ismert és leggyakrabban használt csatlakozási formáknak.

A Zetor új programja a CBM szerkezetek gyártójával lehetővé teszi a munkagépek csatlakoztatását kézi vagy automata változatban, vonófej gyors állítási lehetőséggel alsó vonópontok többféle változatban k80 vonóhorog, piton fix, 1 tengelyes hashúzó kérésre egytengelyes automata pick up hitch.

A traktor villamos berendezéseit egy erősített 14V/ 95A generátor látja el amihez párosul a 12V/ 3,5kW teljesítményû áttételes önindító.

A kabin külön kérésre légkondícionálóval felszerelhető és többfajta vezetőülés közül választhat.



Összefoglaló értékelés

A motorok teljes mértékben megfelelnek a korszak elvárásainak, ökológiai szempontból teljesítik a füstölési és emissziós követelményeket, ezzel minimálisan terhelik Földünk bioszféráját. A gyártás során felhasznált anyagok mind újrahasznosíthatók és nem tartalmaznak azbeszt anyagot. A motorok egyaránt üzemelnek a modern bio-üzemanyagokkal is.

A traktor univerzalitását tükrözi, hogy a munkagépek széles palettája csatlakoztatható, épp úgy mint erdészeti, építészeti munkáknál és kiváltja a speciális gépek munkáját.

A gumiabroncsok bő választékába bele tartozik az alacsony profilú típus(ok) amelyeknek jobb menettulajdonságokkal rendelkeznek és kevésbé károsítják a talaj szerkezetet.

A megnövelt motorteljesítmény lehetővé teszi a nagy teljesítményû eszközök (trágyaszóró, kompaktor) csatlakoztatását.

A minimális ráfordítási költség szükséges az üzemeltetéshez mely által az első helyre sorolja a konkurens traktorokkal szemben.

Jelenleg a Proxima Plus fejlesztése befejeződött. A tervek dokumentációja és homologizációja van folyamatban.

A szériagyártás 2006 decemberében kezdődött.

A ZTR-Agro Kft. 2007-ben országos bemutató­körúton ismerteti meg a szakmai közönséggel a nagy érdeklődéssel várt Proxima­Plus traktorokat.

A szántóföldi gépbemutatókon az érdeklődők személyesen is tesztelhetik a nagyobb teljesítményû, korszerû, ergonomikus Proxima­Plus modelleket.



Szabó Ambrus, ZTR-Agro Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az erdősítési pályázat

Módosult az erdősítési pályázat

2019. március 21-én a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása” elnevezésű felh...

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?