Új termékek az Agrár-vállakozási Hitelgarancia Alapítvány palettáján

Agro Napló
Hazánkban az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány az elsõk között felelt meg azoknak a szigorú feltételeknek, amelyek alapján egy-egy szervezet megkaphatja az EIF viszontgaranciáját.

Az alábbiakban az új garancia lehetőségekkel ismertetjük meg olvasóinkat, amelyek mindegyike a vidékfejlesztés perspektivikus céljait szolgálják.



Kaláka garancia

Az alapítvány a program keretében Kaláka garancia néven kedvezőbb feltételekkel nyújt hitelgaranciát a 100 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások számára. Olyan nem agrár célú kölcsönhöz igényelhető, amelyek a vidéki szolgáltatások létesítését, a vidéki kezdő vállalkozások beruházását, a fiatal vállalkozók vidéki beruházását, a vidéki turizmus létesítését, innovatív és falufejlesztési beruházások megvalósítását szolgálják. A támogatható beruházási hitelek futamideje 3–10 év közötti lehet. Az alapítvány a Kaláka garanciát rendkívül előnyös, egyszeri 0,25%-os díjon kínálja a hitel összegétől, futamidejétől és a garancia mértékétől függetlenül. Az alapítvány a garanciaigényt három napon belül bírálja el. A vállalkozók a Kaláka garanciát az alapítványhoz csatlakozott hitelintézeteken keresztül igényelhetik.



Gyors garancia

Az alapítvány a 2007–2013 évek közötti EU és a hazai forrásból származó támogatások igénybevételének elősegítése érdekében a kölcsön-, a bankgarancia-, faktoring- és a lizingszerződésekhez egyszerûsített ún. „Gyors garancia” kezességet vezetett be. Ennek lényege: az alapítvány a kezesség igénylésekor teljes egészében elfogadja a pénzügyi intézmény adósminősítési, hitel-, illetve ügyletvizsgálati eredményét, ezért külön pénzügyi kockázati elemzést nem végez. A kezesi kérelem bírálatakor az alapítvány kizárólag a vállalkozással szemben fennálló ún. jogi jellegû kizáró okokat vizsgálja (pl. a cégnyilvántartásba való bejegyzés tényét, csődeljárás hatálya alatt állást).

Az alapítvány a garanciakérelem benyújtása előtt a bank kérésére vállalja az előzetes normakontrollt, azaz megvizsgálja, hogy a kezesi kérelemnek van-e kizáró oka. Erről a kérelem beérkezése után legkésőbb a második munkanapon írásban tájékoztatja a pénzügyi intézményt.

A kezességért egyszeri díjat kell fizetni. Mértéke a garantált összegtől és a kezesség mértékétől függetlenül éven belüli lejáratnál a garantált összeg 0,25%-a, éven túli lejáratnál a garantált összeg 0,50%-a. Az alapítvány a kérelmeket a beérkezéstől számított harmadik munkanapon belül bírálja el.



Kezesség plusz

Az alapítvány a kisebb méretû vállalkozások hitelfelvételének könnyítése érdekében bevezeti a Kezesség plusz garanciaterméket. Célja, hogy a vállalkozások a 10 millió forint vagy annál kisebb összegû, éven túli lejáratú, beruházási célú kölcsönszerződésekhez előnyösebb feltételek mellett jussanak hozzá.

A termék lényege: a kezesség beváltásakor az alapítvány kielégítési elsőbbséget ad a hitelintézeteknek a fennálló garantált összeg 100%-os megtérüléséig.

Figyelemmel arra, hogy a kedvezményes kezesség nyújtásának a hitelintézetekkel fennálló bizalmi viszony is a bázisa, ezért az alapítvány a hitelintézetekkel való egyedi megállapodáshoz köti a termék alkalmazhatóságát. A Kezesség plusz a vállalkozás egy projektjéhez kapcsolódhat, nincs lehetőség egy beruházás több tízmillió forintos szerződésekre bontására. Egy vállalkozás több, önálló kölcsönéhez viszont kapcsolódhat a Kezesség plusz. A hitelintézetekkel kötendő egyedi megállapodás határozatlan időre szól azzal a kikötéssel, hogy amennyiben a beváltási és megtérülési tapasztalatok alapján e hitelek kockázata elér egy meghatározott %-os mértéket, azt az alapítvány 30 napos felmondással jogosult felmondani. A felmondás utolsó napjáig nyújtott kezességhez kapcsolódó beváltási kérelmeket az alapítvány teljesíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?