2024. május 5. vasárnap Györgyi

Kinek kötelezõ a talajmintavétel?

Agro Napló
Uniós csatlakozásunk kapcsán már a hazai gazdálkodókkal szemben is elvárás a fenntarthatóságra törekvõ, (környezet-) tudatos mezõgazdasági termelés folytatása.

Ennek egyik jelentős eleme a szakszerû, talajvizsgálati eredményeken és tudományosan bizonyított összefüggéseken alapuló tápanyagellátás. A laboratóriumi eredmények birtokában optimalizálhatjuk mûtrágya felhasználásunkat, mely a közvetlen gazdasági előnyök mellett segít talajaink minőségének megőrzésében, valamint környezetünk további károsodásának megelőzésében, mérséklésében is.

A pályázatok jó része megköveteli a pályázó környezettudatos gazdálkodását. Számos pályázat így elő is írja a rendszeres talajvizsgálati eredményekre épülő szaktanács alapján folytatott tápanyag-gazdálkodást. A Helyes Gazdálkodási Gyakorlat (HGGY), valamint a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) kiadványok egyben részletes iránymutatást is adnak a szakszerû tápanyagellátást illetően. A gazdálkodók anyagi helyzetének javításán, azok „helyzetbe hozásán” túl a különböző programok célja a környezettudatos gazdálkodás megismertetése, betartatása, valamint elfogadtatása is a gazdákkal. A termelők talajvizsgálati kötelezettségét a táblázat foglalja össze.

Gyakorló tápanyagellátással foglalkozó szakemberként tudjuk, hogy a gazdász társadalom jó része ismeri és elfogadja a talajvizsgálatokon alapuló tápanyagellátás szükségességét, csupán a szakszerû mintavétellel, laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint szaktanácsadással együtt járó „anyagi áldozatot” hozza meg nehezen. Nekik adnak segítséget a különböző pályázatok, hiszen általuk a hezitáló szakemberek „legyőzhetik önmagukat” és támogatási összegen felül szakszerû tápanyagellátást is végezhetnek. Bizakodóak lehetünk, hiszen azok a gazdálkodók akik precíz, a területet jól jellemző mintavétellel – profi mintavevő szakemberek által, vagy a területet az előírások alapján gondosan megmintázva – reprezentatív mintát küldenek be a laboratóriumokba, pontos képet kapnak mezőgazdasági területeik fizikai-kémiai állapotáról, valamint tápanyag-szolgáltató képességéről. Az eredmények alapján a kor kívánalmainak megfelelő (pl. Agrofil, MTA-TAKI) szaktanácsadási rendszer alkalmazásával korrekt, költségtakarékos és hatékony tápanyagellátást folytathatnak, melynek eredménye az esetlegesen kisebb költségráfordítás mellett a nagyobb hozam, illetve a jobb minőség. A felsorolt összefüggések egyenes következménye a nagyobb nyereség, a versenyelőny, mely 2-3 termesztési év tudatos gazdálkodása után egyértelmûen kimutatható.

Akiket a pályázatok köteleznek a talajvizsgálati eredmények alapján folytatott tápanyagellátásra és komolyan vették feladatukat, kétszer nyernek. Egyszer a pályázat közvetlen összegét, másrészt az okszerû tápanyag-gazdálkodás többletbevételét.

Akik pályázati kötelezettség nélkül, pusztán a szakmai indokokat felismerve végeztetnek talajvizsgálatokat, túl azon, hogy részletes információt nyernek termőterületeik talajtulajdonságairól, a szakszerû tápanyag-gazdálkodás eredményeként javíthatják területeik fizikai-kémiai tulajdonságait, valamint hatékonyabbá tehetik az amúgy is szûkösen rendelkezésre álló erőforrásaik felhasználását. A talajvizsgálatokon és tudományos összefüggéseken alapuló tápanyagellátás biztosítja leginkább termesztett növényeink harmonikus táplálását, melynek pozitív hatásai nem szorulnak magyarázatra. 






 

A cikk szerzője: Dr. Kalocsai Renátó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!