Korszerûsítések, újdonságok a 2007-es Zetorokon

Agro Napló
Tavaszi Zetor Napok országos turné 6 állomásán a termelõk megismerkedhettek, és gyakorlatban kipróbálhatták e jeles márka gépeit.

Tájékoztatták a gazdákat a Zetor cég legújabb innovációs fejlesztéseiről. A Zetor traktorok márkakereskedői kiemelt hangsúlyt fektettek a partnerekkel való kapcsolat ápolására.

 


A magyar mezőgazdasági gépkereskedelem cégei 2005-ben 1300 új traktort adtak el országszerte a gazdáknak, és ebből cégük 102 Zetor traktorral részesedett, amely az igen előkelő 4. helyet biztosította számukra a hazai traktorpiacon – mondta Szabó Ambrus, a komáromi ZTR AGRO Kft. kereskedelmi üzletág vezetője egy szakmai tanácskozáson. A csaknem 8 százalékos piaci hányad úgy oszlott meg, hogy 76-ot a PROXIMA és 26-ot a FORTERRA traktorcsaládból értékesítettek. Az országos eladás a 20-tól 450 lóerő között volt.

Tavaly országosan is, cég szinten is valamivel kevesebb gépet adtak el: a ZTR AGRO Kft. ekkor szintén hasonlóan szerepelt, ugyanis az országosan eladott 1100 traktornak a 8 százalékát – 88 erőgépet – juttatta a gazdálkodókhoz. Változás, hogy az eladott traktorok felső határa 530 LE lett, cégük a 60 és a 120 LE közötti teljesítményû gépeket forgalmazta. Ez utóbbi „Zetoros kategóriában” – versenytársaikkal együtt, országosan 460 traktort adtak el, amelyből viszont ők a 88 Zetorral csaknem 20 százalékos piaci részesedéssel az előkelő 2. helyen állnak.

Amennyiben gyártmánycsaládonként tekintik: 2006-ban 60–82 lóerő közötti PROXIMA-kból eladott 48 gép az országos értékesítés 43 százalékát jelentette, és egyúttal azt, hogy a gazdák ebbe a teljesítmény kategóriába sorolható traktorok közül a Zetorokat is egyre inkább megkedvelték. Sőt, ebben tehát uralják a piacot. A 92 és 120 LE közötti Zetor FORTERRA-kból 40-et értékesítettek, ami az ilyen teljesítmény kategóriában országosan eladott 254 traktornak csaknem 16 százaléka, ami itt országosan a 3. helyet jelentette – mondta Szabó Ambrus, hozzá téve, hogy a FORTERRA-kat is kezdi elismerni a piac, hiszen az előző évi 26-tal szemben 40-et sikerült eladniuk 2006-ban. Bíznak benne, hogy ezekkel újabb eladási rekordot dönt meg a ZTR AGRO Kft., hiszen a cég fennállása óta tavaly adták el a 2000. Zetort.

Az idei termékpalettájukról, a traktorok képességeiről, újdonságaikról Szabó Ambrus elmondta, hogy 2007-ben is kínálaton tartják a PROXIMA család három fő tagját: a 61, a 72 és a 82 lóerős változatokat. Ezek mindhárom változata továbbra is keresett négy- és kétkerék-hajtású változatban egyaránt, és megszerezhetők kabrió kivitelben is. A FORTERRA családot 92, 100, 110 és a 122 lóerős modellben kínálják, viszont 2007-től frissítésre került a 110 és a 122 lóerős modellek, amelyeket TIER III szabványnak megfelelő motorral küld a brnoi Zetor Mûvek.

Újdonság a 122 lóerős, 525 Nm nyomatékú FORTERRA 12441-es traktor is, ezt a nyomatékot a négyhengeres motor már 1200 percenkénti fordulatnál már leadja, egészen 1600-as fordulatig, úgy, hogy a nyomatékgörbéjére szinte egyenest lehet húzni. A kategóriában kimagasló teljesítménye alacsony fajlagos üzemanyag-fogyasztással párosul, amit újszerû turbófeltöltővel érték el. A traktort korszerû intercoolerrel szerelték fel, a csendesebb járást egy korszerû hûtőventilátor szolgálja. Az elektromos berendezéseket a korábbinál „erősebb” generátor mûködteti, és növelték az önindító teljesítményét is amely egyúttal a nagyobb hidegekben is biztonságos indítást tesz lehetővé. A meglévő irányváltót – amely 24 előre és 18 hátra fokozatot szolgáltat – átdolgozták, automata kapcsolásvezérlőt építettek be, módosítva a kapcsolást: így könnyebb is a kezelése. A vezetőfülke egyes részein több helyen újabb zajcsökkentő megoldást, elem borítást alkalmaztak. A TIER III motornak a korábbinál alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, mert a kipufogógázt visszavezetve „visszaégetik”.






A motoron egyéb újdonságok is vannak: a motor utáni részen helyezték el a visco-kapcsolós hûtőventilátort, majd a vízhûtő elé egy olajhûtőt tettek, ennek eredménye, hogy a legnagyobb nyári melegben is biztonságos a munkagépek üzemeltetése.

Hozzá tehető, hogy a Zetor Mûvek egy CBM-programot indított el, amelynek révén minden traktorán a hátsó függesztő-rendszert egységesítették. A traktorokat CBM függesztőkarokkal látták el és új vonóberendezésekkel szerelik.




 


 

A másik jelentős, ez évre szóló fejlesztés a PROXIMA-Plus család, ez az eddigi két típuscsalád közé „ékelődött” be, a 82-től a 100 lóerős közötti tartományban helyezkednek el, típusjelükben a 8541, a 9541 és a 10541-es számokkal.

A régebbiekhez képest a változtatást döntően a növelt motorteljesítmény jelenti: 82-ről 100 lőerőre növelték a motort. Ezen felül új irányváltó megoldást alkalmaztak, ez előre is hátra is 16 fokozatot ad, ezt egy kétfokozatú nyomatékfokozóval (PS) érték el. Új rendszerû mellsőhidat is kapott a gép, így a traktor elejére nagyobb munkagépek csatlakoztathatók. A cseh gyártmányú traktorok a 2007. évi innovációs fejlesztéseikkel állják a versenyt az európai versenytársakkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az erdősítési pályázat

Módosult az erdősítési pályázat

2019. március 21-én a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása” elnevezésű felh...

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!