2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Készülhetnek a kérelmek!

Agro Napló
Amikor e cikk megjelenik már az állattartó telep tulajdonosok beadták kérelmüket telepük korszerûsítésére, technológiájuk fejlesztésére, és ezekben a pillanatokban készítik elõ beadásra az önálló építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatását, ennek elkészítésében és ellenõrzésében kívánok az Önök segítségére lenni e cikkel.  

 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételei idén tavasszal kerültek újra meghirdetésre. A 26/2007. (IV.17.) FVM rendelet alapján a mezőgazdasági üzemek gépállományának korszerûsítését segíteni kívánó új pályázati lehetőség. A támogatási kérelem keretében mezőgazdasági termelők, termelői csoportok és a TÉSZ-ek technológiai korszerûsítése lesz megoldott. A gép beszerzésére benyújtott támogatás érinti a növénytermesztéssel és kertészettel foglalkozó gazdaságokat is. Fontos azonban tisztázni, hogy érdemes-e és lehet-e a különböző vállalkozóknak, gazdaságoknak és termelői csoportoknak a megváltozott feltételekhez mérten pályázni. Fontos figyelembe venni a 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet és a 26/2007. (IV.17.) FVM rendeletek módosításait, amelyet a legfrissebb közlönyökben olvashatjuk.

A támogatási kérelmet 2007. május 16-tól június 15-ig lehet benyújtani. A kérelmeket az MVH pontrendszer alapján rangsorolja és bírálja el. A kifizetési kérelmet 2007-ben október 1–31. között, 2008-tól kezdődően évente, január 1–31., április 1–30., július 1–31., október 1–31. között lehet benyújtani.

A pályázathoz rendelkeznünk kell a megfelelő gazdaságmérettel, vagyis 4 EUME egységgel. 1 Európai Méretegység (EUME) = kb. 306 000 Ft, vagyis 4 × 306 000 Ft = 1 224 000 Ft a minimális üzemméret értéke. Ahhoz, hogy megtudjuk rendelkezünk-e a megfelelő üzemmérettel az SFH, vagyis a standard fedezeti hozzájárulás mértékét meg kell néznünk a rendelet alapján kiadott táblázatban. A táblázat letölthető az www.emva.hu „letölthető dokumentumai” közül. Az SFH számítási táblázattal kiszámolható az üzemnagyság, az EUME egységnek megfelelően. Pl: ha 10 hektárral rendelkezünk, a hektárszámot szorozzuk az SFH értékkel, ami a búza esetében 91638, az összes SFH lesz 916375,8, amelyet 306000 Ft osztva (amely 1 EUME), megkapjuk, hogy 2,99 EUME az üzemméretünk, vagyis nem éri el a pályázathoz szükségeset.



A támogatott célterületek, a támogatás jellege

A 26/2007 (IV.17) 2. és 3. számú mellékletében meghatározott gépcsoportokba és gépkatalógusi kódok alá tartozó mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések (a továbbiakban: gép) beszerzésére támogatás vehető igénybe. A 2. számú mellékletben szereplő gépekre 25%-os támogatás jár. A 3. számú melléklet tartalmazza a gépkatalógusban szereplő, és az e rendelet tekintetében kiemelten, 35%-ban támogatott gépek listáját. A mellékletek letölthetők a www.mvh.gov.hu oldalról vagy a gépkatalógusok az www.emva.hu oldalról (a letölthető dokumentumok között). Az www.emva.hu oldalon megtalálhatók az erőgépek, a növénytermesztés-állattenyésztés stabil gépei, ugari és kiemelt gépek, teljes gépkatalógus, valamint a forgalmazók listája. A támogatás kitöltésénél fontos, hogy a gépek kódjai helyesen a 26/2007 rendelet melléklete és a gépkatalógus szerint kerüljenek a támogatási lapra.



Támogatás igénybevételére jogosult

a) a mezőgazdasági termelő, ha a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről szóló 9003/2002. (SK. 6.) KSH közlemény (továbbiakban: TEÁOR) szerinti 01.1., 01.2., 01.3., 01.4. növénytermelési, állattenyésztési, vegyes gazdálkodási, valamint mezőgazdasági szolgáltatási tevékenységet végez,

b) a TÉSZ,

c) a termelői csoport.



Jogosultsági feltételek

A mezőgazdasági termelő további jogosultsági feltételként a támogatást csak abban az esetben veheti igénybe, ha

a) TEÁOR 01.1., 01.2., 01.3., 01.4 szerinti a mezőgazdasági tevékenységből származó éves nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző lezárt gazdasági évet tekintve eléri, vagy meghaladja az összes árbevétel 50%-át,

b) a beruházással érintett mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 Európai Mértékegységet (EUME). Tehát (4 × 306 000 Ft) = 1 224 000 Ft-t.

A meghatározott feltételek nem vonatkoznak az induló vállalkozásra. Ha a mezőgazdasági termelő induló vállalkozás, akkor a támogatási kérelem benyújtásával egyidejûleg nyilatkozatban vállalja, hogy legkésőbb a beruházás befejezését követő első teljes naptári évben meg fog felelni a meghatározott feltételeknek. A meghatározott feltételek nem vonatkoznak TÉSZ-ekre és a termelői csoportokra.

Fontos: a támogatási kérelemben meg kell jelölni a gép üzembehelyezésének tervezett időpontját és tárolásának helyét. A gép üzembehelyezésének időpontja nem lehet, 2007 január 1-nél korábbi.

A támogatási kérelemhez csatolni kell:

a) amennyiben az ügyfél őstermelő vagy egyéni vállalkozó, úgy az őstermelői igazolvány, illetve az egyéni vállalkozói igazolvány 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát vagy hatósági igazolást arról, hogy az igazolványt nem vonták vissza;

b) amennyiben az ügyfél a zöldség-gyümölcs ágazat szereplője, úgy a nyilatkozatát arról, hogy az e rendelet alapján támogatással megvásárolni kívánt, illetve már megvásárolt géphez nem vesz vagy nem vett igénybe más európai uniós vagy nemzeti támogatást;

c) az értékelési szempontokhoz az 1. számú mellékletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat. Az 1. számú melléklet tartalmazza a 26/2007 rendelet értékelésének szakmai és horizontális szempontjait. A szakmai szempontoknál a TÉSZ tagságot és a mezőgazdasági tevékenységi formákat pontozzák. A horizontális szempontokban pedig a gazdasági jellegû adatokat, az alkalmazotti létszámot, a befektetett eszközök változását és a pénzügyi tervet ellenőrzik. Tehát a pályázat a pénzügyi tervet is tartalmazza.

A támogatás mértéke: az ügyfél által igényelhető támogatás összege támogatási időszakonként legfeljebb 200 millió forint lehet. A támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható költségének legfeljebb 25%-a, a kiemelten támogatott gépek esetén legfeljebb 35%-a. A beruházás elszámolható kiadásai nem haladhatják meg a gépkatalógusban szereplő referenciaárat.

Összefoglalva a pályázati csomagnak tartalmaznia kell a:

• D0100-02 támogatási kérelem Főlapját,

• D0001-01 támogatási kérelem Gép betétlapját,

• D0005-01 támogatási kérelem Pénzügyi terv I., SFH betétlap 2007,

• D0006-01 támogatási kérelem Pénzügyi terv II., Pénzügyi betétlapot,

• D0068-01 Termelői csoport vagy TÉSZ tagság igazolása,

• D00225-01 Állategészségügyi hatóság igazolását az állattartó telep nyilvántartásba vételéről.

Fontos, hogy a kérelmet aláírva kell beküldeni, mert az MVH csak a kinyomtatott, aláírt és beküldött formanyomtatványokat bírálja el. A támogatási kérelem letölthető az MVH honlapján az www.mvh.gov.hu (a 30/2007 IV.23. Közleménynél) vagy kérhető a falugazdászoknál, valamint az MVH ügyfélszolgálatán. A támogatási kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatványt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal falugazdászi hálózatának közremûködésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) honlapján keresztül elektronikus formában is fel kell tölteni. Ajánlatos, akárcsak a területalapú támogatásoknál, a kérelmeket lefénymásolni és 5 évig megőrizni. A kérelmeket tértivevénnyel adjuk postára, hogy értesüljünk a beérkezésről.



Forrás: 26/2007. (IV.17.) FVM rendelet

 

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!