2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Arató-cséplõ gépek és csõtörõ adapterek illesztése

Agro Napló
Magyarországon és a fejlett mezõgazdasággal rendelkezõ országokban a szemeskukorica betakarítása csõtörõ adapterekkel felszerelt arató-cséplõ gépekkel történik morzsolva és egymenetben.

A kukoricacső-törő adapterek a mai nagy teljesítményû arató-cséplő gépek alapvető kiegészítő berendezései. A csőtörő adapterek kialakítása igazodik az alkalmazott kukorica és az adapterekkel betakarítható egyéb növények morfológiai adottságához, termesztéstechnológiai jellemzőihez, elsősorban a kukoricaszár feldolgozása tekintetében és a betakarításra használt arató-cséplő gépek mûszaki paramétereihez. Tehát fontos szempont, hogy az üzemeltetők a gazdaság ökológiai adottságainak, az üzemeltetett arató-cséplő gépek mûszaki paramétereinek (áteresztőképesség, munkaszélesség, betakarítható sorok száma) megfelelő csőtörő adaptert válasszák ki.

A kukoricacső-törő adapterek kiválasztásánál elsősorban az üzemeltető arató-cséplő gépek mûszaki paramétereit szükséges figyelembe venni. A mûszaki paraméterek közül is az 1,5% szemnedvességnél elérhető áteresztőképességhez kell megválasztani az ilyen gépterheléssel dolgozó csőtörő adaptert. Az áteresztőképesség alakulása az arató-cséplő gépek geometriai méreteivel, elsősorban a cséplőszerkezet méreteivel, a tisztító felületek nagyságával arányos. Éppen ezért az 1. táblázatban a Magyarországon nagyobb darabszámban üzemeltetett arató-cséplő gépek ez irányú adatait foglaljuk össze.






A táblázatban szereplő típusokhoz az 1300–1400 mm szélességû dobbal szerelt, kukoricában 8–16 kg/s áteresztőképességgel rendelkező, 4–5 szalmarázós arató-cséplő gépekhez a 4–6-soros adapterek használata javasolható. Amennyiben a technológiai – a betakarítással egymenetben történő szárzúzás is – követelmény a 4-soros csőtörő adapterek illeszthetők az arató-cséplő géphez. A nagyobb, 1580–1700 mm dobszélességû és 16–30 kg/s áteresztőképességû szalmarázó-ládás, forgó szalmaleválasztású gépekhez, valamint az axiáldobos gépekhez a 6–8–12-soros csőtörő adapterek közül kell választani. Az adapterek kiválasztásánál figyelembe kell venni – a konstrukció mellett – az adapterek hajtási teljesítményigényét. A csőtörő adapterek hajtási teljesítményigénye elsősorban a gépterheléstől, vagyis a hozamtól, a munkasebességtől és a munkaszélességtől függ (grafikon). Az MGI (Gödöllő) mérései alapján a 2. táblázatban foglaltuk össze a LINAMAR Rt., (Orosháza) által a GVOP 2004. 3.1.1 program keretében kifejlesztett 8-soros összecsukható csőtörő adapter energetikai jellemzőit.






 Ahhoz, hogy az energetikai adatok értékelhetők legyenek a 3–5. táblázatban a teljesítmény- és munkaminőségi adatokat is közre adjuk.











A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt itt van az Agtech SUMMIT!

Mindjárt itt van az Agtech SUMMIT!

Fiatal agrárvállalkozók a digitális korban, az agtech forradalom hatásai, a robotika és az emberi munkaerő kérdései – ezeket a témaköröket érinti a no...

Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

A közhiedelemmel ellentétben már nem puttonyos szőlőszedők és sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!