Reglonozással a hatékonyabb betakarításért!

Agro Napló
Hamarosan itt a repcék betakarításának az ideje.

A kedvezőtlen, csapadékmentes ősz és a rég nem látott száraz április ellenére is a terméskilátások és a növény jövedelmezősége bíztatónak tûnik. Ne feledjük azonban, hogy sok múlhat a betakarítás minőségén és annak megfelelő időzítésén! E két fontos kockázati tényező legbiztosabban állományszárítással optimalizálható, ami ma már az intenzív repcetermesztés egyik elengedhetetlen technológiai eleme.



Nagy zöldtömeg – nehezebb betakarítás?

Az utóbbi években nőtt a repce országos termésátlaga, mely egyrészt a javuló agrotechnikának másrészt pedig az új fajták és hibridek egyre jobb genetikájának köszönhető. Ezen intenzív állományok betakarításánál erős, vastag repceszárral és a megszokotthoz képest két-, háromszoros zöldtömeggel kell számolnunk. Állományszárítás hiányában az ilyen repcék betakarításakor a cséplőszerkezetbe nagy mennyiségû szártömeg kerül, ezért a cséplődob nem képes tökéletes, hatékony munkát végezni, ami akár 15–20%-os szemveszteséget is eredményezhet. A betakarításkori termésveszteség elkerülése érdekében olyan totális desszikáló készítményt válasszunk, ami nem csak a becőket, de a teljes szárat képes leszárítani.








A gyomok nehezítik a betakarítást

Számolnunk kell azzal is, hogy a tenyészidő végére a repcetáblák egy része (a nem megfelelően elvégzett, vagy elhagyott gyomirtásnak köszönhetően) elgyomosodik. Számos gyom, mint például a ragadós galaj, az ebszékfû vagy a pipitér fajok komolyan megnehezítik a betakarítás folyamatát. Továbbá magasabb lesz a repcemag nedvességtartalma, és növekszik a talaj gyommagkészlete is.



Pontos időzítés

Idén, a tavalyi évhez képest másfélszer annyi repceterület betakarításával kell számolnunk. Ez különösen jól időzített betakarítást igényel, ami csak gyors hatású deszikkáló készítmény alkalmazásával lehetséges.



Mindezek figyelembe vételével a biztonságos betakarítást legtöbb esetben kémiai állományszárítással alapozhatjuk meg. Erre ideális megoldást kínál a Reglone Air szakszerû alkalmazása. A Reglone-nal állománykezelt repcék egyöntetûen, gyorsan, minimális pergési veszteség mellett lesznek betakaríthatóak.








Felhasználási javaslat

A kezelést a tervezett betakarítás előtt 3–6 nappal kell elvégezni, amikor a becőben a magvak már barnák, kimorzsolhatóak. A betakarításkor az ideális nedvességtartalom 12–14%. A Reglone Air repcében engedélyezett dózisa 1,5–2,0 l/ha. Ez egy speciálisan légi permetezésre (70–80 l/ha víz) kifejlesztett termék, amely azonban a napjainkban egyre inkább elterjedő hidas traktorokkal is hatékonyan kijuttatható.



A Reglone Air gyakorlati előnyei

• A repcét és a gyomokat egyaránt maradéktalanul leszárítja,

• a szár teljes leszárításával csökkenti a betakarításkori szemveszteséget,

• hatása rendkívül gyors, a kezelés után a kultúrnövény 5–7 nappal betakarítható,

• esőállósága kiváló, fél órával a kezelés után már nem mosódik le a növényről,

• a betakarítás időpontja gyorsan és pontosan tervezhető.








A megfelelően, pontosan tervezett és végrehajtott deszikkálás az utolsó lehetőségünk, hogy tudatosan és érdemben is beavatkozzunk a lehető legjobb jövedelmezőség érdekében!







Laczkó László, Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Syngenta megújult őszi búza palettája

A Syngenta megújult őszi búza palettája

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14