Készüljünk a szántásra

Agro Napló
A megfelelõ eke kiválasztása az õszi talajmunkákra elsõ pillantásra könnyûnek tûnik, érdemes azonban még a legnagyobb tapasztalattal rendelkezõknek is kikérni gyári szakemberek véleményét.

A VOGEL-NOOT, mint Európa egyik legnagyobb ekegyártója, a magyarországi gyártói háttérrel és – mint piacvezető – a legnagyobb tapasztalattal, biztonsággal tud ekét ajánlani partnerei részére.

A VOGEL-NOOT 2–16 vasú függesztett ekéket, illetve 5–12 vasú félig függesztett ekéket kínál partnerei részére.

A függesztett váltvaforgató ekék az erőgép kategóriák szerint 6 csoportba vannak osztva. A legkisebb LM kategória

120 × 80 mm-es gerendellyel rendelkezik és 80 LE-s traktorokhoz ajánlható, míg a legnagyobb XS-Pro kategória a 200 LE feletti traktorok munkagépe, 150 × 200 mm-es gerendellyel.

Az ekék kiválasztásánál ügyelni kell az ekefejosztásra és a gerendelymagasságra is a megfelelő átömlési keresztmetszet érdekében. Az előbbi a VOGEL-NOOT-nál eketípusonként minimális eltéréssel 850, 950, 1050 és 1150 mm lehet, míg az utóbbi 72 és 90 cm között, több lépcsőben rendelhető.

A fogásszélesség alaphelyzetben 4 lépcsőben állítható, de elérhető az un. Vario kialakítás is, amely fokozatmentes fogásszélesség állítást tesz lehetővé.

A függesztett ekéknél 4 ekevastól ajánlott a szállítási támkerék rendelése is. A közúti és még inkább a földutakon történő szállítások alkalmával komoly mértékû dinamikus erőhatások érhetik a munkaeszközt. Ez nagymértékben csökkenthető a támkerék alkalmazásával. Cégünk természetesen itt is széles választékkal áll a partnerei rendelkezésére, pontosan kiválasztható, hogy elegendő-e egy viszonylag kisméretû kerék, vagy szükséges-e a legnagyobb kategóriába ajánlott Ø 680 × 250 mm-es, duplaszárú kerék. A késő őszi nedvesebb időjárás miatt ajánlott a sárkaparóval felszerelt változatot rendelni és nem elhanyagolható a biztonságos közúti szállítást elősegítő közúti világítás sem.

Az optimális minőségû munka eléréséhez, a megfelelő aláforgatáshoz nagy segítség a beforgató lemez, illetve a trágyabeforgató használata. A legújabb fejlesztésû trágyabeforgatók helyzete 3 dimenzióban állítható. A mélység és gerendelytől való távolság mellett a hajítási szög is változtatható. Az új típusú trágyabeforgatóval tökéletesen alkalmazkodhatunk a talajviszonyokhoz, a leforgatandó zöldtömeghez, illetve az ekén található kormánylemez formájához is.

Az ekevasakra a VOGEL-NOOT 3 fajta változatot kínál partnereinek. A hagyományos szántóvas mellett a vésőorros – vagy orrbetétes – és az igazi VOGEL-NOOT különlegesség a szeletelőkéses ekevas is elérhető. Az utóbbi alkalmazásáról már magyarországi tapasztalataink is vannak és ezek szerint a kötött, ragadós területeken igazán látványos a munkája. A felszín jóval egyenletesebb, könnyebb lesz utána az elmunkálás.

A kopórészeknél napjainkra szinte kizárólag a saját fejlesztésû ©plus kiszerelés terjedt el. Ezeknél a típusoknál a kopóoldal a hozzáadott szénnek köszönhetően igen nagy keménységû, míg a hátoldal viszonylag puha és ezáltal rugalmas marad.

Az ekéink opciós felszerelési lehetősége igen széles, amelyek optimális kiválasztásával minden körülmény között kitûnően használható munkaeszközt nyerhetünk. A beruházás előtt azonban érdemes a gyári szakembereket is megkeresni, akik készséggel állnak mindenki rendelkezésére.

Keressenek minket bátran, hiszen a megfelelő eke kiválasztása, a hosszú távú biztonságos üzemeltetés közös érdekünk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kőszántás

Kőszántás

Kövekkel, szikladarabokkal teli földet csak a legerősebb, legmasszívabb ekével lehet felszántani. Szigeti László gazdaságában egyedül a Grégoire Besso...

Kverneland ekék az Agrospic Kft.-től

Kverneland ekék az Agrospic Kft.-től

A világhírű Kverneland ekék évtizedek óta bizonyítják, hogy nem véletlenül kerültek az élvonalba. Precíz kidolgozás, nagyon magas anyagminőség, kiváló...

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!