2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gazdára találtak a szõlõszüretelõ kombájnok

Agro Napló
Az Euro-West Kft. által augusztus hónapban került átadásra Szücsiben a Demeter Szõlészeti Kft. részére egy Ero SF 200 önjáró szõlõszüretelõ kombájn, valamint Tibolddarócon a Mezei és Társa Kft.-nek egy Ero LS-Traction szõlõszüretelõ vontatott kombájn.


Az Euro-West Kft. munkatársa lapunknak elmondta, hogy ezek a szőlőkombájnok kiváló német minőségben készülnek, saválló kivitelben. A sorok felett halad (lába közé veszi a sort), nagyon kíméletesen veri le a szőlőt, egyedileg a mindenkori szőlőfajtára és érettségi állapotra állítható be úgy, hogy közben a növényt és a támrendszert nem bántja.



Ero SF 200 önjáró

Lapos képernyőn az összes paraméter megtekinthető, valamint 5 szüretelő és mosóprogram is beállítható. Járószerkezete hegyi menetre van kialaktva, a kisebb szintkülönbséget talajletapogató követi le. Joystick vezérlés is alapfelszereltség, valamint a szalagmegállás jelző és a terhelésérzékelő. Van benne automata kormányzás és tempomat. A magas komfortfokozatú fülke alapkivitel (klíma, fûtés, légrugós ülés stb.). A gépet 6 hengeres vízhûtéses Deutz motor 163 LE-je hajtja. A leszüretelt szőlő 2800 l-es fogadótartályba kerül, ahol egy mágnes biztosítja a fém tárgyak (szögek) beesését.



Ero LS-Traction

Mozgatásához erőgép szükséges. A Mezei és Társa Kft.-nek az Euro-West Kft. biztosított egy MTZ 920.3-as erőgépet, de megemlítendő, hogy Massey Ferguson erőgépek foglalkoznak.

A gép összes beállítása pl. a rázófrekvencia, szállítószalagok sebessége és a ventilátor teljesítménye az ergonómiailag jól kialakított kezelőpultról történik a vezetőfülkében. Emellett mind a nyolc, az alapkeretet érintő funkciót egy joystick segítségével vezérelhetjük. Hegyi kivitel, akár 40%-os emelkedővel is megbírkózik. Hajtása TLT-ről történik. Elakadást a hidraulikus talajmeghajtással küszöbölhetjük ki. A kombájn rendelkezik automatikus kormányzással, kettős rázómûvel, szalagmegállás jelzővel, központi kenéssel, hátsó vezérlő egységgel. A szőlő fogadását 2 db 1500 l-es szőlőtartály biztosítja. A leveleket 3 db ventilátor fújja ki. A fémek kiszûréséről pedig 2 db mágnes gondoskodik.



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!