Gazdakártya - a szabad felhasználású hitel

Agro Napló
„Most jött létre minden olyan körülmény, amely lehetõvé tette, hogy a Gazdakártya megjelenhessen a piacon – hangsúlyozta dr. Ulrich Anikó, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezetõ igazgatója.

 „Ebből a kezdeményezésből, nem maradhattunk ki.” Szeptember 17-étől újfajta hitelt vehetnek igénybe az agrárágazatban tevékenykedők: megjelent a gazdahitel, melynek célja az ügyfélkör gyors elbírálású hiteltermékekkel és a gazdakártya nevû bankkártyával történő ellátása.

Gráf József Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter szerint a kártya és a hitel célja, hogy a Széchenyi támogatásból kimaradókat segítsék. Gyakorlatilag ugyanúgy mûködik, hasonló a konstrukciója, mint annak, és elmondható, hogy jó feltételekkel rendelkezik.

„Az agráriumban dolgozóknak gyakran vannak váratlan kiadásaik, nem ritka, hogy 24 órán belül intézkedniük kell. Ahol elfogadják a Mastercard logót, ott termékeket vásárolhat, és azonnal fizethet vele a vállalkozó, emellett bármilyen bank automatából pénzt vehet fel. Sokat segít és javít az agrárvállalkozók lehetőségein” – tette hozzá a miniszter.

A kölcsön az ügyfelek likviditási gondjait hivatott enyhíteni, összege 1000000 forinttól 15 000 000 forintig terjedhet, futamideje pedig 181 naptól másfél évig tart. A gazdahitel kedvező kamatozású, hiszen háromhavi BUBOR, illetve 3%-os kamatfelár/év jellemzi. Kezelési költsége 0,8%/év, az egyszeri, kedvezményes kezességi díj, melyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) részére kell megfizetni 0,5%, amennyiben az ügylet az „agrár de minimis” támogatás körébe tartozik. (A kategória esetén az MVH-nak hatósági bizonyítványt kell kiállítania arról, hogy a gazda valóban jogosult a kezesség általi támogatásra). A hitelhez az AVHGA 80 százalékos készfizető kezessége tartozik.

A szokásos fedezeti követelmények helyett a gazdahitel esetében elegendő kevesebb fedezet is, hiszen 10 millió forintig a magánszemély kezességét is elfogadják. 11 millió forint és a feletti összeg esetén ez annyiban változik, hogy jelzálog is szükséges a kölcsön és járulék erejéig, melyet az ügyfél, vagy harmadik személy tulajdonában lévő ingatlanra, vagy termőföldre tesznek rá.

A hitel további feltételei a következők: pénzforgalmi számlavezetés, számlanyitás szükséges, illetve az igénylő vállalkozásnak nem lehet lejárt hitel- és köztartozása.

A gazdahitelhez tartozó alapítványi kezesség az „agrár de minimis” támogatási kategóriába tartozik, ha az erre vonatkozó feltételek teljesülnek. Amennyiben ez nem áll fenn, úgy a kezességet az alapítvány piaci díjon nyújtja. Piaci kategória esetében a kezességi díj magasabb, mint fél százalék: 0,64–1,28% között alakul. Az alapítvány szerint a kérelmek kis hányada tartozik ebbe a kategóriába.

Szeptember közepétől tehát az agráriumban tevékenykedők számára elérhetővé vált a gazdahitel, melyet az ígéretek szerint tíz nap alatt elbírálnak és több, mint 600 takarékszövetkezeti kirendeltség várja a hitelkérelmeket.

 




dr. Ulrich Anikó ügyvezető igazgató





Az Agrár-Válllakozási Hitelgarancia Alapítvány elérhetőségei:

Cím: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 20.

Postacím: 1392 Budapest, 62. Pf. 289

Telefon: 1/474-5070, fax: 1/474-5075

E-mail: office@avhga.hu 

Internet: www.avhga.hu 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!