Államilag támogatott hitel termõföld vásárlására az FHB-tól

Agro Napló
Az FHB Bank 2007. március 31-étõl megújította az államilag támogatott Birtokfejlesztési hitelét termõföld megvásárlásához. A részletekrõl kérdeztük dr. Meskó Istvánt, a Bank vezérigazgató-helyettesét.  

Mit érdemes kiemelni az FHB által kínált Birtokfejlesztési hitellel kapcsolatban?

A legfontosabb jellemzője a hitelnek, hogy állami kamattámogatás kapcsolódik hozzá, így a gazdák részére lehetőség nyílik arra, hogy meglévő birtokaikat, termőföldjeiket, illetve ezáltal gazdaságukat tovább bővítsék igen kedvező támogatott hitellel. A kölcsön a kamattámogatás révén a gazdák által is vállalható hitelterhet jelent. Jelentős újítás, hogy az FHB már a hitelbiztosítéki érték 80%-áig is nyújt hitelt.



A Nemzeti Földalap által kiírt földvásárlási pályázatoknál és árveréseknél is igénybe vehető a kölcsön?

Igen, annyi kitétellel, hogy a kölcsön összege a vételár és az NFA által előírt kötelező önerő közötti rész lehet. A kölcsön összege el kell, hogy érje az FHB által kínált minimum hitelösszeget, mely jelenleg 1 millió forint.



Milyen termőföldek vásárolhatóak meg az FHB által kínált hitelből?

A hitelből finanszírozható termőföldet a földhivatali nyilvántartás határozza meg, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban szántóként, gyümölcsösként, szőlőként, rétként vagy legelőként (a korábbiakban gyep) kell szerepelnie.



Ki igényelheti a kölcsönt?

Birtokfejlesztési kölcsönt igényelheti az a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes kirendeltsége által regisztrált mezőgazdasági termelő, aki nagykorú magánszemély vagy egyéni vállalkozó, valamint aki az FVM Rendelet kamattámogatásra jogosultságához kapcsolódó valamennyi feltételének megfelel.



Mennyi időre és milyen devizanemben lehet felvenni a hitelt?

A kölcsönt minden esetben forint alapon nyújtja bankunk legalább 5, de maximum 20 éves futamidőre. A futamidő elején ügyfeleink 2 év kamattörlesztési türelmi időt is igénybe vehetnek. A kölcsön törlesztése havonta annuitásos vagy évente két alkalommal, decemberben és áprilisban, ütemezett törlesztéssel történik.



Hol kaphatnak részletesebb tájékoztatást az érdeklődők?

Az FHB helyi tarifával hívható FHB TeleBankon a 06-40/344-344-es számon és az internetes honlapján: www.fhb.hu.

 


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!