Az MTZ-Belarus traktorokat forgalmazó Belarus Traktor Kft. új lépései Magyarországon

Agro Napló
2007. október 15–17. között, a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Magyar Befektetési és Kereskedelem-Fejlesztési Kht. közös szervezésében került megrendezésre a Belarusz Gazdasági Napok Magyarországon rendezvénysorozat.  

 


A Belarusz Gazdasági Napok keretein belül a Heves megyei Horton ünnepélyes keretek között adták át a Minszki Traktorgyár generál importőrének – a Belarus Traktor Kft.-nek – új telephelyét. A belarusz delegációban a Gazdasági, az Ipari és a Külügyminisztérium képviselői vettek részt, továbbá Minszk városának, Breszt, Gomel és Mogilev megyék állami hivatalainak képviselői és vállalkozói, amelyek ipara a legnagyobb a főváros után.

A horti megnyitó ünnepségen a Belarus Traktor Kft. ügyvezető igazgatója Volotkovics Vlagyimir Nyikolajevics elmondta, hogy az eltelt ötven év alatt Magyarországon közel 60 000 db traktor került értékesítésre, amelyekből még ma is 40 000 traktor járja a földeket.

Persze sokan kedvelik is ezeket a típusokat, hiszen az MTZ traktorok egyszerû kezelhetősége és kedvező árfekvése egy kedvelt márkává tette a Belarus gyártmányú traktorokat és az említett tulajdonságok terén versenyképesek olyan márkákkal szemben is mint pl. John Deer, Class, Zetor.

A Belarus Traktor Kft. vezetése úgy döntött, hogy nem csak gépforgalmazással, hanem eredeti gyári alkatrészek értékesítésével is szeretnék a vásárlók igényeit maximálisan kielégíteni.

Puhovoj Alekszandr Alekszejevics, a Minszki Traktorgyár vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a világ 120 országában jelenlévő erőgépeket és különféle mezőgazdasági eszközöket, erdészeti gépeket gyártó és forgalmazó vállalat itt Magyarországon, Európa közepén, egy új telephelyet létesíthetett, ahol korszerû szolgáltatásokkal várják a vevőket.

A mostani horti megnyitón a Belarusz Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, Gyemidovics Ivan Ivanovics elmondta, hogy a magyarországi új telephely átadása mérföldkő a Minszki Traktorgyár és Belorusszia életében is. Vezető politikusok közel hét éve nem jártak Magyarországon, legutoljára 2000. június 24-én Ural Latipov belarusz külügyminiszter járt a KEK külügyminisztereinek Szegeden rendezett találkozóján. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a Magyarország és Belorusszia közötti kapcsolat nem csak jó partneri, hanem reményeik szerint jó üzleti barátság is egyben.

A belarusz delegációval érkezett Hortra Kupcsina Jelena Nyikolaevna, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete is. A nagykövetasszony beszámolt a közel 200 millió dolláros külkereskedelmi forgalomról hazánk és Belorusszia között. Úgy tûnik, hogy Magyarország és Belorusszia között a most megélénkülő párbeszéd a külkereskedelmi forgalom növekedése segíteni fogja. Ennek első lépéseként Minszkben – Belorusszia fővárosában – hamarosan magyar nagykövetség nyílik a magyar-belarusz kapcsolatfelvétel megkönnyítése és egyszerûsítése céljából. A nagykövetasszony elmondta, hogy nem csak a befektetőket és kereskedőket várják Magyarországról, hanem szívesen látják a kikapcsolódásra vágyókat is.

A Belarus Traktor Kft. új telephelyének megnyitása egyik fontos eseménye a Belarusz Gazdasági Napok rendezvényének, amely kihathat a két ország gazdasági kapcsolatainak további fejlődésére.

Brüsszelben az Európai Unió Vidékfejlesztési Bizottsága szeptember 19-én elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot a 2007–2013 időszakra vonatkozóan. Az uniós fejlesztési forrás 3,8 milliárd euro, amely mellé a magyar kormány kiegészítése 1,2 milliárd euro, a támogatásra jogosultak felhasználható önerős forrása 4 milliárd Eurot tesz ki. Így a 2007–2013 időszakban a vidék fejlesztésére 9 milliárd Euro használható fel.

 


 



Szilágyi Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!