A tavaszi fejtrágyázás megosztása és az Linzer NPK mûtrágyák tavaszi fejtrágyaként való alkalmazása

Agro Napló

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy meg kell-e osztani a tavaszi fejtrágya-mennyiséget, avagy sem?

Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaság-

tudományi karán 2006–2007. évben beállított búzakísérlet eredményét az 1. ábra szemlélteti. A kontroll kivételével valamennyi kezelésben LINZER STAR-t (15-15-15+3S+Zn) alkalmaztuk, melyet ősszel szórtunk ki, míg a 3. és 4. kezelésben tavasszal LINZER NAC (27 N+12,5 Ca) fejtrágyát is használtunk egyszerre, illetve megosztva. A diagramon a tavaszi nitrogén hatóanyag mennyisége van feltüntetve kilogrammban hektáronként.

Az eredmény igazolja a tavaszi fejtrágyázás fontosságát és annak megosztását. A tavaszi pótlólagos 80 kg nitrogén hatóanyag, melyet megosztva juttatunk ki 1,6 t termésnövekedést eredményezett a tavasszal nem fejtrágyázott kezeléshez képest. A kijuttatott hatóanyag növekedésével a sikértartalom is növekedett. A keszthelyi régió termelőinek ezért nyugodt szívvel javasolhatjuk a 140 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását. De emellett a régióban nélkülözhetetlen a foszfor (legalább 60 kg) és káli trágyázás is, mert e nélkül nem megfelelő a növény bokrosodása, télállósága és a beltartalmi értékei.

A tavaszi nitrogén fejtrágyát pedig megosztva érdemes kijuttatni, amivel további 200 kg termésnövekedést és minőségjavulást értünk el Keszthelyen az egyszeri kiszóráshoz képest. A nagyobb termés mellett a bevétel is növelhető a megosztással. A kísérletben a megosztás hatására a novemberi búzaárral számolva és levonva a második kijuttatás költségét, az eredmény 8000–10 000 Ft/ha. A második szórással járó többletmunka 100 ha esetében már akár 1 000 000 Ft többletbevételt is jelenthet.

Cégünk Dunapatajon is végzett búzakísérletet az Új Élet Kft. bevonásával. Az eredményeket a 2. diagram szemlélteti.

Dunapatajon valamennyi parcella ősszel egységesen 20 kg nitrogén, 40 kg foszfor és 60 kg kálium hatóanyagot kapott. A tavaszi fejtrágya megosztása azonban nagyobb termésnövekedést eredményezett, mint Keszthelyen. Itt a különbség meghaladja az 1 tonnát. Ez forintban 55 000 Ft-ot jelent hektáronként Dunapataj térségében. A megosztáson kívül további 700 kg termésnövekedést eredményezett az, hogy tavasszal a 3. kezelésben az első fejtrágyázást LINZER STAR (15-15-15 +3S+Zn) komplex mûtrágyával végeztük el. Szárba szökéskor kapott a terület további 20 kg nitrogén hatóanyagot LINZER NAC mûtrágya felhasználásával. A tavasszal kijuttatott pótlólagos 40 kg foszfor és káli nemcsak a termést növelte meg, hanem a sikértartalmat is. A LINZER STAR komplex mûtrágya vízoldható foszfortartalma 80%, amit a növény csapadék hatására fel tud venni, így a kijuttatott foszfor nagy részét még a búza tudta hasznosítani. Mûtrágyáinkat magas vízoldhatóságuk miatt ajánljuk tavasszal is őszi vetésû kultúrák fejtrágyájaként. A terméseredményen kívül a LINZER STAR mûtrágya a bevételt is növelte. A megosztatlan első kezeléshez képest 80 000 Ft/ha a többletbevétel, levonva a többlet mûtrágyaköltséget és a kijuttatás költségét is. A második kezelés megosztásához képest pedig 30 000 Ft/ha a többletbevétel.

A két kísérleti helyen az eredmények jól alátámasztják a megosztás előnyeit mind termésnövekedésben, mind pedig a bevétel növekedésében.

További kísérleteink eredményeit megtalálja a www.linzeragrotrade.hu honlapon.

 


 


 

Müller Gábor

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyorsult a drágulás a földpiacon

Gyorsult a drágulás a földpiacon

A járvány sem törte meg a földárak növekedését Magyarországon, tavaly is folytatódott az évek óta tartó drágulási trend, a földárak növekedése az előz...

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!