Röviden a pohánkáról

Agro Napló

A pohánka szinte minden talajon termeszthető, lazább szerkezetû talajok jobban megfelelnek az igényeinek, ha csapadékban nincs hiány, homokon is eredményesen termeszthető. Gyenge talajoknál a hektáronkénti 50-60 kg foszfort, káliumot meghálálja. Rövid tenyészideje miatt az északi hegyvidéken is jól termeszthető, gazdasági jelentősége a faj „igénytelenségébe” és rövid tenyészidejében rejlik. A pohánkára termesztésben tökéletesen alkalmazható a gabonatermesztés teljes gépsora. A vetéstől (május 10. és július 15. között) a betakarításig ugyanazok az eszközök használhatók, mint a kalászosoknál.

Vetés után egy héten belül kikel, gyomirtással nagy ritkán kell foglalkozni, mivel a pohánka kultúra nagyon dús, a gyors növekedésével a gyomokat elnyomja. Az ötödik héttől az aratásig, folyamatosan virágzik, virágzatát a főszáron vagy az oldalágak végén fejleszti. Vízigénye nem nagy, de a növekedéshez egyenletes vízelosztást igényel.

A pohánka autosteril növény. Nincs önbeporzás. A beporzást a rovarok végzik (méhek, poszméhek). A pohánka igen jó mézelő növény, a bő nektárkiválasztás és hosszú virágzási idő miatt kedvelt méhlegelő. A pohánka tenyészideje 90-130 nap, így a vetés után 3-4 hónappal el kell kezdeni a betakarítást, addigra már a magvak legnagyobb része beérett, megszürkült. Ilyenkor a pohánka szára még nedvdús, gyakran még nyíló virágok is találhatók a növényen, de a szár vörösödik és a felső levelek is lehullnak. Semmilyen érésserkentő szert nem szabad alkalmazni. Meglehetősen edzett növény, kórokozói, kártevői elhanyagolhatók, ezért növényvédelmet gyakorlatilag nem igényel.

A SATU Kft. 12 éve foglalkozik termeltetéssel. A pohánka termeltetése integrált termelési rendszerben történik, mert tisztítása, szárítása komoly hozzáértést igényel. A kft. 1995-ben 220 hektáron termeltetett, míg 2008-ban 4000 hektár területen termeltet pohánkát Zala, Veszprém, Nógrád, Csongrád, Fejér, Tolna, Somogy megyékben. A termelők részére a legkorszerûbb francia és másodvetésre kifejezetten ajánlott kanadai fajták vetőmagjait kínáljuk. A termelés teljes egészében exportra kerül. A korszerû élelmiszerek terjedése kapcsán kedvező

tápanyag-összetételének köszönhetően a pohánkát újra felfedezték, népszerûségének oka, hogy fogyasztásának számtalan élettani és gyógyhatása van. Kiváló tulajdonsága, hogy még azok is fogyaszthatják, akik más gabonafélékre érzékenyek, lisztallergiában szenvednek. Napjainkban a pohánkát nemcsak hagyományos formájában használják, hanem a pohánkalisztből kenyeret, süteményeket készítenek, sőt sört és whiskyt is gyártanak belőle.

Magyarországon azért is sikeres a pohánka termesztése, mert jól illeszthető a növénytermesztés struktúrájába, fővetésben és másodvetésben is kis odafigyeléssel sikeresen termeszthető.

SATU Kft.

Telep: H-7003 Sárbogárd (Sárszentmiklós) Homok sor

Tel.: (30) 959-3550, (30) 957-0330, Tel./fax.:(25) 467-054

E-mail: satukft@tolna.net

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!