2024. május 5. vasárnap Györgyi

Észrevételek az EU-hatóanyag engedélyek kapcsán

Agro Napló
„Az elõzõ lapszámban olvasóink találkoztak Baranyi Tibor az EU hatóanyag engedélyezés hatása az alkalmazott növényvédelmi technológiákra – címû írásával.

 A cikk 2. számú mellékletében a szerző felsorolta az EU hatóanyag értékelést követően Magyarországon visszavont készítményeket, 2004–2007. években. A valóságban ezek engedélyokirat visszavonások voltak. A gyakorlatban a termék visszavonása több lépcsőben történik, vagyis az engedélyokirat visszavonását követően rövid ideig a készítmény forgalmazható, további néhány hónapig a termelőnél felhasználható. Ebből következően néhány készítmény, amely a listán található, még 2008-ban megvásárolható, illetve felhasználható. Az egyes termékekre vonatkozó konkrét határidőkről az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai tudnak felvilágosítással szolgálni. Olvasóinktól elnézést kérünk a félreérthető információért!”

Szintén erre a táblázatra reagálva a DuPont Magyarország Kft. a következő határozatot küldte el szerkesztőségünknek:

Uniós határozat a fluzilazolról

Az 2006 decemberében az EU Bizottság felvette a fluzilazol hatóanyagot az EEC91/414 EU Direktíva I. mellékletébe. Ezzel annak biztonságos alkalmazhatóságát igazolták, és azt, hogy a fluzilazolt az uniós tagországok szabályzó hatóságai a növényvédelmi termékekben való alkalmazásra engedélyezhetik a továbbiakban. Azonban, a felvételt a Bizottság szokatlan korlátozások közé szorította. A DuPont képviselői szerint ebben a korlátozásban a kulcsfontosságú probléma az volt, hogy az EU Bizottság a felvétel időtartamát 10 év helyett 18 hónapban állapította meg, és bizonyos haszonnövényekre (gabonafélék, repce, cukorrépa és kukorica) korlátozta.

A DuPont az Első Fokú Európai Bíróságon kifogásolta ezt az indokolatlan időbeli és a haszonnövényekre vonatkozó korlátozást. Ezzel egyidejûleg átmeneti enyhítésért folyamodtak, melynek célja, hogy a korlátozások negatív hatásai elkerülhetőek legyenek mindaddig, amíg az ügyben érdemi döntés nem születik.

2007 június 25-én az Első Fokú Európai Bíróság Elnöke úgy határozott, hogy a fluzilazolra vonatkozó haszonnövény-korlátozást felfüggeszti addig, amíg az Európai Bíróság az ideiglenes könnyítés alkalmazására vonatkozóan döntést nem hoz. Ennek következményeként a fluzilazolt tartalmazó termékeknek a fluzilazollal kapcsolatos direktívában meghatározott, és az azoktól eltérő haszonnövényeken történő alkalmazásának az egyes tagállamokban történő engedélyezése érvényben marad addig, amíg az Első Fokú Bíróság további döntést nem hoz (a regisztráció normális lejártáig, vagy ha az adott időpontig kapott szabványos helyi hatósági értékelés eredményei nem igazolják a visszavonást).

A DuPont készítményeket – Alert® S, Harvesan™, Charisma® – mindenféle korlátozás nélkül lehet felhasználni 2008-ban is, a kalászosok, a napraforgó és az őszi káposztarepce védelmére.

A DuPont az Európai Unió Szakbizottsággal, és a tagállamok illetékes hatóságaival továbbra is együttmûködve fenntartja a fluzilazolt tartalmazó termékek engedélyét így azok rendelkezésre állnak a gazdálkodók részére, a széles körû alkalmazásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!