A repce tavaszi trágyázása

Agro Napló

Ha az alaptrágyázást elmulasztottuk, akkor tavasszal sem késő a növény számára szükséges foszfort és káliumot kijuttatni vízben jól oldódó LINZER PRO (14-10-20+4S) vagy LINZER HIT (16-10-10+3Mg+5S) mûtrágyaféleségekkel. Ha ősszel a növény megkapta a szükséges foszfor és kálium hatóanyagot, akkor tavasszal elegendő a repce magas nitrogénigényének fedezéséről gondoskodni. Ez az igény 3 t terméssel számolva 140–170 kg/ha N hatóanyagot jelent. Hogy melyik nitrogén mûtrágyát válasszuk, a 2006/2007. évben a Linzer Agro Trade Hungary Kft. több helyen állított be az országban repcekísérletet. A grafikon az országos eredményeket mutatja átlagolva, összesítve. A parcellák csak tavasszal lettek fejtrágyázva LINZER NAC (27%N+12,5%Ca) és ammónium nitrát mûtrágyák felhasználásával egyszeri szórással.

 


A kísérletben a LINZER NAC-vel kezelt parcellák nagyobb termést hoztak, mint az ammónium nitráttal kezelt parcellák. Bár az összes hatóanyag mennyisége megegyezik, a különbség oka a gyártástechnológiából adódó minőségbeli eltéréssel magyarázható. A LINZER NAC hatóanyaga 50% ammónium és 50% nitrát-ion. Az ammónium-nitrát mésszel van elegyítve, ezáltal a termék nem robbanásveszélyes, stabilabb, csökken a mûtrágya higroszkópossága és mérséklődik a savanyító hatása is. A szemcsék granuláltak, így jobb szórásképet lehet elérni, mivel egységesebb lesz a terület N ellátottsága. A növény így hatékonyabban tudja hasznosítani a számára fontos nitrogént, aminek következményeként nagyobb termést és jobb beltartalmi értéket eredményezett a LINZER NAC használata.

A repce a mikroelemek közül a ként, a magnéziumot és a bórt igényli leginkább. A kén az olajos növények fontos tápeleme, mert elősegíti az olajszintézist, ezáltal növelve az olajtartalmat. A magnézium a fotoszintézisben nélkülözhetetlen a klorofill alkotójaként, míg a bór a termékenyülést, a kötődést segíti elő, de a gyökér fejlődésére is pozitív hatást gyakorol.

A kén pótlására a fent említett komplex szántóföldi mûtrágyák alkalmazása javasolt, mivel ezt az elemet gyökéren keresztül is felveszi a növény. Emellett levélen keresztül is pótolható a kén lombtrágyákkal. A Linzer Agro Trade Hungary Kft. a YARAVITA termékcsaládból forgalmaz kéntartalmú szereket, mint például a YARAVITA THIOTRAC-ot (300g/l S+200g/l N). Ezt a készítményt 5 l/ha-os dózisban javasoljuk kijuttatni. Ezen kívül a magnézium és a kén pótlására alkalmas még a KRISTA-MgS (16%MgO+13%S) 5–10 kg/ha dózisban. A bór pótlására szintén a YARAVITA termékcsalád YARAVITA BOR (150g/l B) készítménye alkalmas 3 l/ha dózisban. Ezeket a szereket önállóan és kombinálva is használhatjuk 4-6 leveles kortól a szár megindulásáig.

A repce komplex mikroelem pótlására a YARAVITA

BRASSITREL (8%B+7%Mn+5%Mg+0,4%Mo+11,5%S) is alkalmazható. Ennek a dózisa 3 kg/ha és a kezelések 10–14 naponta ismételhetők 4–6 leveles állapottól egészen a virágzás végéig. Lombtrágyák használatakor keverési próbát kell végezni!

Müller Gábor, Linzer Agro Trade Hungary Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03